Öğrenci Kariyeri Banner

“O Filmin Adı Neydi Ya?” Sorunsalına En Net Çözümü Bulan Site

“O Filmin Adı Neydi Ya?” Sorunsalına En Net Çözümü Bulan Site
600_400

“Hani bir kız vardı ya şeyde oynayan, şu festivalde de gösterildi hani, bir hafta sonu boyunca iş yerinden arkadaşlarıyla tek tek buluşuyor, onları işinde kalabilmek için ikna etmeye çalışıyor falan, hah, işte o kızın diğer filmi bu, biyografi, ünlü Fransız sanatçının hayatı hani… O filmin adı neydi?.. Uff!”

[ad name="Google Adsense"]

Arkadaş sohbetlerinde sayısız çıkmaza varan soru-cevaplarla bir filmi ya da bir oyuncuyu, yönetmeni bulmaya çalıştığınız olmuştur. Kafalarda sürekli mavi ekran verdiren o anları nice “restart”lar kurtaramaz bazen. IMDB’ye ya da bir benzerine gitseniz elinizde o arama çubuğuna yazacağınız hiçbir şey olmadığından öylece kalırsınız. Tadınız kaçar, filmin adını bulana kadar da rahat edemezsiniz.

fgh

Yapay zeka gelişmeye devam ediyor. Finlandiyalı bir teknoloji takımı tarafından geliştirilen websitesi “What is my movie?” harika bir arama motoruna sahip. Bir filmin ya da oyuncunun adını hatırlayamasanız da aklınızda kalan sahneleri siz tanımladıkça veritabanındaki bütün filmleri akıllıca filtreleyen arama motorunun diğer motorlardan bir farkı var. Geliştirilen teknolojiyle websitesi filmleri tek tek “izliyor” ve sahnelerdeki mekanları, objeleri, insanları tek tek tanımlıyor. Yani kimse oturup da bir film için yüzlerce etiket yazmak zorunda kalmazken aynı zamanda bu motor bir insanın yapabildiğinden çok daha kapsamlısını kısa sürede halledebiliyor.

600_400a

Finlandiya’da, Oulu Üniversitesi’nde çalışmalarını yürüten proje sahibi Valossa takımı yakın zamanda sadece bu proje için 650 bin dolar yatırım aldı. Geliştirdikleri arama motoruna sesli komut özelliği de ekleyen ekibin iddiasına göre bu websitesi Apple’ın Siri’sinden çok ileride bir yerde. Çünkü şartlı ve zincirleme emirleri anlayabiliyor. Mesela “Bana aşk filmlerini getir” diyebileceğiniz gibi “Bana yalnızca bir sahil kasabasında geçen aşk filmlerini getir” de diyebilecek, birçok sonuca ulaşabileceksiniz.

Sitede şu anda 45 bin civarında film bulunuyor. Halen gelişim aşamasında olan teknoloji, umuyoruz yakın zamanda yazının başındaki gibi zor sorulara da cevap verebilecek düzeye ulaşır. Film sohbeti yapan arkadaşlar da rahat bir nefes alır.

[ad name="HTML"]

Kaynak 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.