Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin neredeyse hepsinin kafasında yer alan temel sorulardan biri de ‘2,0 ortalama ile mezun olmak ile 4,0 ile mezun olmak arasında fark var mıdır?’
Bir ekşi sözlük yazarı bu konuyu ele aldığı, oldukça aydınlatıcı ve iç ferahlatan bir yazı yazmış. Mezuniyet ortalaması konusunun bölümden bölüme ve üniversiteden üniversiteye değiştiğini söyleyen yazar, okuduğunuz okul hiç prestije sahip değilse birinci bitirmenin olmayabileceğini belirtiyor.
Ancak yazar önemli bir noktanın altını çiziyor ki, Türkiye’deki iyi üniversitelerde okuyanların nerede ise başlayacağında ortalama önemli bir yer tuttuğunu belirtiyor.
‘Okul Hayatında Problem, İş Hayatında Sorun Çözüyorsunuz’
Seneler geçtikçe ortalamanın hiçbir etkisi kalmasa da ilk işe girerken hala soran ve hatta verdiği ilanda ortalama sınırı belirten yerler olduğunu söyleyen yazar şöyle örneklendiriyor; “Misal, siz bilgisayar mühendisliği okudunuz ve kendinizi çok geliştirdiniz, çok geniş bir portföyünüz var. Elbette kötü ortalamanın kariyerinize pek etkisi olmaz. Çünkü tek faktör ortalama değil”
Yazısına kendi hayatından örnekle devam eden yazar, ODTÜ’den 2.17 ortalama ile mezun olduğunu ve Türkiye’nin en büyük otomotiv ve havacılık şirketlerinde çalışmasının ardından şu anda Avrupa’da iyi bir frmada çalışma hayatına devam ettiğini ifade ediyor.
Yazar anlatımına şöyle devam ediyor;
“Okul hayatında problem çözüyorsunuz, iş hayatında ise sorun çözüyorsunuz. Bu iki kavram aynı şeyler değil. Analitik düşünmenin yanında, iş hayatında sosyal ve duygusal olarak da değerlendiriliyorsunuz. En önemlisi ise vizyon ve stratejik düşünme. Bunun yanında zorluklara karşı nasıl mücadele verdiğiniz de önemli.
Bir keresinde Avrupa’da önemli bir firma ile mülakata girmiştim. Mülakatta teknik ve okuldaki derslerle ilgili sorular sorulmasını beklerken, mülakatı yapan teknik yönetici bana çocukken bisikletim bozulduğunda ne yaptığımı sormuştu. İnsanlar sizden sorun çözebilecek biri olmanızı bekliyor.”