Üst üste meydana gelen şiddetli depremlerin ardından Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası Dağı’ndan dumanlar yükselirken, dağdan aşağıya siyah sıvıya benzer bir maddenin aktığı da görüdü.
Tedirgin eden görüntüler üzerine açıklama yapan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan “depremle oluşan derin yarıntıdan çıkan lav, kül ve su buharının dağdaki karı eritip çamurla birlikte kızgın bir akışkan olarak dağın eteğine aktığını” duyurdu.
‘Deprem Yanardağ Oluşturmuş’!
İki büyük depremin meydana geldiği Kahramanmaraş’ta bu kez bir dağın zirvesinde görülen duman ve siyah sıvı madde tedirginliğe neden oldu. Göksun ilçesine bağlı Büyükkızılcık köyüne yakın noktada bulunan Kuşkayası Dağı’ndaki bu görüntüntüler üzerine yurttaşlar, uzmanlardan duruma açıklık getirmesini talep etti.
Tedirgin eden görüntülere İTÜ Öğretim Üyesi, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan açıklama geldi.
Ercan, sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu:
“M7,9’luk depremde çıkan güre (enerji) 1 megaton (1 milyon ton) TNT’ye eşdeğer (500 atom bombası) olması nedeniyle 41 km derinde taşbulamacını (mağmayı) devindirip Kahramanmaraş’ta oluşturduğu kırıktan 2000 C’de kızgın, akışkan karatas (bazalt) püskürterek yanardağ oluşturmuştur.
Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası dağında depremle oluşan derin yarıntıdan çıkan bılkı(lav), kül, su buharı, dağdaki karı eritip, çamurların birlikte kızgın bir akışkan olarak dağın eteğine 40-60 km/saat hızla akmıştır. Yerleşim olsaydı ölümcül olurdu. Buna ‘yanardağ laharı’ denir.”
Naci Görür ve AFAD Yalanladı
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile yanardağ iddialarını yalanladı.
Arkadaşlar, Göksun yöresinde, yanardağ oluştu diye doğru olmayan şeyler söyleniyor. Doğru olduğunu düşünmüyorum. Bölgenin jeolojisi ona uygun değil, heyelana bağlı bir komplikasyon olabilir. Endişe etmeyin, geçmiş olsun
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) February 11, 2023
Naci Görür, “Arkadaşlar, Göksun yöresinde, yanardağ oluştu diye doğru olmayan şeyler söyleniyor. Doğru olduğunu düşünmüyorum. Bölgenin jeolojisi ona uygun değil, heyelana bağlı bir komplikasyon olabilir. Endişe etmeyin, geçmiş olsun..”
AFAD tarafından yapılan açıkalamada ise; “Volkanik aktivite olarak değerlendirilen olay gözlemlendi, olayın depremle tetiklenen basit bir kütle hareketinden başka bir şey değil. Bölgede zaten volkanik patlamaya sebep olacak bir kayaç grubu yok, kayalar var. Göksun’da volkanik çıkış ve lav akması söz konusu değil” ifadelerine yer verildi.