Dijitalleşen dünyada şirketlerin ayakta kalabilmesi için yenilikleri yakından takip etmesi gerekmektedir. Kimi zaman işleri daha kısa sürede yapabilmek, kimi zaman verimliliği yükseltmek, kimi zaman da bilgi işlem gücünü arttırmak için farklı programlar kullanmak zorunda kalabilirler. Böyle durumlarda da çalışanlara büyük iş düşmektedir. Rekabet ortamında çalışanların şirketlerden farkı yoktur. Yeniliklere daha hızlı uyum sağlayan çalışanlar diğerlerine göre bir adım öne çıkacaktır. Henüz işe başlamamış olabilirsiniz fakat çalışmak istediğiniz bölümlerde kullanılan programları bilmek iş başvurusu sürecinde sizi de diğer adaylardan bir adım öne çıkaracaktır. Öğrenilmesi gereken programların ilk yazısında ERP yazılımını inceleyeceğiz.
ERP NEDİR?
Kurumsal kaynak planlaması (Enterprise Resource Planning – ERP), işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken iş gücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerinin genel adıdır. Daha basit anlatacak olursak kurumsal kaynak planlaması, işletmenin tüm kaynaklarının birleştirilip, verimli olarak kullanılması için tasarlanmış sistemlere denir.
ERP ile ulaşılmak istenen temel hedef, işletmenin verilerini bir araya getirerek sağlıklı karar alma yolunda anlamlı sonuçlar elde etmektir. Sürecin işlemesi verinin ERP sistemine girilmesiyle başlar. Girilen bu veri farklı departmanlar tarafından işlenir. İşlenen bu veriler süreç sonunda işletmenin kullanacağı bilgiler olarak çıkar.
ERP yazılımı, genelde bağımsız çalışan çeşitli uygulamalardan oluşmaktadır. Kullanıldığı yönetim alanlarına değinecek olursak ;
- Üretim Yönetimi
- Finans Yönetimi
- Malzeme Stok Yönetimi
- Satış Yönetimi
- Müşteri İlişkileri Yönetimi
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- Bütçe Yönetimi
- Dış Ticaret Yönetimi
- Kalite Yönetimi
- Bakım Yönetimi
- Satış Sonrası Hizmetler
KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASININ FAYDALARI
Daha Düşük Maliyet
ERP yazılımının işletmelere kazandırdığı stok üzerinde daha çabuk aksiyon alma becerisi sayesinde daha az stok ile çalışır, maliyetleri kayda değer oranda düşürür.
Daha Yüksek Müşteri Memnuniyeti
ERP ile iş süreçleri içerisinde insana bağlı pek çok hatadan ayıklanır. Yanlış kesilen faturalar, hatalı teslimatlar, üretimde ortaya çıkan aksaklıklar ortadan kaldırılır. Üretim hattından müşterinin adıyla çıkan ürünler sayesinde hataya yer kalmaz.
Bunların dışında :
- Verimlilik artışı
- Çok daha etkili ve hızlı bir karar mekanizması
- Satın alma, envanter yönetimi ve maliyetleme arasında sistem oluşturulması
- Gelir, maliyet, kâr konularında çeşitli seviyelerde muhasebe işlemlerinin yapılması
ERP yazılımlarının nasıl çalıştığını görmek için TIKLAYIN