Akıllı telefonlardan tutun da akıllı teknolojik aletlere kadar “akıllı” olan her bir ürünle tanışmıştık. Peki akıllı şehirler? Gelin tanışmadan önce akıllı şehir de neymiş, nereden icap etmiş birlikte bakalım. Gittikçe artan nüfusla birlikte, var olan enerjinin ihtiyaçları karşılayamaması ve çevre kirliliği gibi düzeni bozacak sorunların artmasına yönelik çıkmış aslında bu fikir.
Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak yaşam kalitesini arttırmayı amaçlayan katılımcı ve sürdürülebilir bir kentin gerçek olmasını isteyen birtakım girişimcilerin işe koyulmasıyla akıllı şehir teknolojimiz başlamış. Avrupa Parlemontosu, “Akıllı Yönetim”, “Akıllı İnsanlar” ,”Akıllı Yaşam”,”Akıllı Ulaşım”,”Akıllı Ekonomi”,”Akıllı Çevre” özelliklerinden en az bir ya da daha fazlasını ele alan şehirlerin akıllı şehir konseptine girebileceğini söylüyor.
Alphabet’in yan şirketi Sidewalks Lab da bu teknoloji için kolunu sıvamış. Kanada’nın başkenti Toronto’da hazırlıkları başlatılan projenin, şehrin doğu tarafındaki sahil şeridinde 3.5 kilometrelik bir alanda yapılması bekleniyor. İlk etapta su kenarında 48 bin 500 metrekarelik alanı bir dizi “akıllı” teknoloji için işleyen laboratuvara dönüştürecek. Şehirle ilgili 196 sayfalık doküman yayımlayan Sidewalk, dokümanda yüksek hızlı feribotlardan, otonom otobüs ve taksilerden, çöp toplayan robotlardan, mevsimlere göre değişen parklardan ve bunun gibi birçok fütüristik gelişmelerden bahsediyor.
Kurulacak şehrin nasıl olacağına dair soru işaretlerinin giderilmesi adına şirket çizimler paylaştı. Fakat bu çizimler sadece konsept değil, gerçek hayattaki kentsel dönüşüm örneklerini barındırıyor. Quayside adını alacak ve sahip olacağı yüksek teknoloji ile dikkat çekecek akıllı şehirde birçok sensör ve kamera ile yayalar, trafik, altyapı ve kirlilik hakkında bilgi toplanması planlanıyor.
Özel hayatın gizliği için şirket video kayıtlarını izlemek yerine sadece ölçümleri takip edeceğini belirtti.Devlet başbakanı Justin Trudeau de projeyi ilgiyle karşıladı hatta “Quayside’da inşa edilecek teknolojilerin şehir hayatının kalitesini artırması bekleniyor. Evler daha ucuz olacakken, toplu taşıma daha rahat hale gelebilir” açıklamalarıyla projeye destek verdiğini belirtti.
Özel İçerik: Emine Kaya