Hepimiz belki yolculuk yaparken, acaba şöyle olsa ne olurdu diye aklımızdan geçirmişizdir. Kafamızda bir şeyler düşünürken farklı senaryolar üretiriz, belki izlediklerimizden belki okuduklarımızdan. Bu yazı çok gezen için belki bilinen gerçekler olacak ama bu bilgileri yeni öğrenenler biraz şaşırabilir.
1. Kanatlardaki kancalar
Çoğu uçakta, acil çıkış slaytını kullanmak için yolcular pürüzsüz ve kaygan bir kanadın üzerine basmalıdırlar. Bunu daha kolay hale getirmek için özel bir kanca tasarlanmıştır. Bir uçları kapağa, diğeri slayt tabanında kanatçıklara tutturulmuş bir emniyet halatı uzatılır. Böylece yolcular, halata tutunarak güvenli bir şekilde tahliye edilebilir.
2. Kokpitte bir baltanın olması
Pek çok ülkenin kanunlarına göre balta, acil durum ekipmanlarından biridir ve kokpitte tutulmalıdır. Bir balta, yangın sonucu sıkışmış bir kapıyı açmaya veya acil çıkış yapmak için pencereyi kırmaya yarar.
3. Pencerelerdeki küçük boşluk
Uçak pencerelerinde 3 adet cam bulunmaktadır. Dıştaki cam, basınçları içeride tutar; iç cam, gelen hasarı engeller. Deliklerin oluşturulduğu orta cam ise hava akışını düzenler. Diyafram, basınç farkının dengelenmesine yardımcı olur ve nemlerin cam paneller arasında yoğunlaşmasını önler.
4. Yardımcı güç ünitesi
Uçaklara binerken, henüz motorlar çalışmıyorken bile bir ses duyarız. Buna motorlar bozulduğunda sistemler için güç sağlayan APU neden olur. Ayrıca motorları çalıştırır. Böyle bir güç ünitesi, bakımın uygun olmadığı kötü donanımlı terminallerde de yardımcı olur.
5. Hava Mareşalliği Servisi
Hava Mareşalleri, gizli olarak uçarlar ve bir terörist ya da suçluyu etkisiz hale getirebilirler. ABD, Fransa, Kanada ve diğer ülkelerin kendi hava mareşal hizmetleri vardır. Hatta bununla ilgili bir film bile vardır.
6. Ekip için dinlenme bölmeleri vardır
Bazı uçaklar, uzun uçuşlarda kabin ekibinin dinlenebilmesine yönelik küçük gizli odalara sahiptir. Bu CRC’ler özellikle rahat değildir. Sadece bir süre uzanıp dinlenebilmek için tasarlanmıştır.
7. Acil kapı kolları
Acil çıkış kapısındaki kolların varlık sebebi, kabin memurunun kapıyı rahat açıp kapaması ve acil durumlarda yolcular yönlendirilirken,kapıda duran kabin memurunun düşmemesi içindir.
8. Klima sistemi
Hiç gemide nefes aldığımız havanın nereden geldiğini merak ettiniz mi? Aslında her motor türbininin kompresör kademesinden çıkar. Bu belki de uçakta havanın kirli olduğu batıl inancına katkıda bulunan şeydir. Bununla birlikte, endişelenmeye gerek yoktur: hava önce filtrelenir sonra soğutulur ve filtreler bakterilerin % 95’i kadarını tutar.
9. Cooper Kanadı
Dan Cooper isimli bir uçak korsanından sonra Boeing arka merdiveni olan olan Boeing 727 tipi uçaklarda “Cooper kulakçığı” olarak bilinen bu parçayı uçaklarına ekledi. Cooper, bir uçağı kaçırmış, fidye almış ve uçak havadayken paraşütle atlamıştı. Cooper kulakçığı olan uçaklarda kapılar uçuş sırasında açılamıyorlar.
10. Siyah üçgen
Muhtemelen bazı uçaklarda o küçük siyah üçgenleri fark etmişsinizdir. Bir Airbus A320 kaptanının dediğine göre kanatların en iyi görülebileceği yerleri işaretliyorlar. Pilotlar, kanatların pozisyonları konusunda kuşkular yaşarsa ve göstergeler bozuk olduğunda görsel bir inceleme gerektiğinde bakılması için tasarlanmıştır. Neyse ki, bu nadir bir durum.
11. Tuvalet kapısının kilidi dışarıdan açılabiliyor.
Çocuğunuz yanlışlıkla kendisini uçak tuvaletine kilitlediyse, kapıyı dışarıdan açmak için “LAVATORY” işaretini kaldırın ve topuzu kilidi açık konuma getirin.