Yabancı dil bilmek, özellikle de bir öğrenciyseniz, konusu her ortamda sıkça geçen, hatta bazen insanı umutsuzluğa ve endişeye sürükleyen bir durumdur. Son yıllarda en revaçta olan düşünce, herkesin en az bir yabancı dil bilmesi gerektiğidir. Bu da doğal olarak hem kullanım alanının genişliği, hem de okul müfredatında zaten olması yüzünden İngilizce. Peki ya ne oluyor başka dil bilince? Bunu aktif kullanmayacaksak, günlük hayatımızda işe yaramayacaksa ne yapacağız, sadece fırsat bulunca gittiğimiz yurt dışında birazcık konuşmak için mi katlanıyoruz onca zahmete? Bu yazıda, yabancı dil öğrenmenin nedenleri konusunda, iş ve çalışma hayatına yönelik bazı ipuçları vereceğiz.
İleride yabancı dil ile iş bulmak isteyen insanlar, genellikle hangi dili öğrenecekleri konusunda kararsızlık yaşarlar. Yani, hangisini öğrenirlerse daha çok para kazanacakları ve kolay iş bulabileceklerini merak ederler. Dünya üzerinde konuşulan yüzden fazla dil bulunmaktadır. Ancak bunlardan yalnızca bir kısmı iş bulma imkanı sağlayabilir. Bu dillerden bazıları şöyle sıralanabilir: İspanyolca, Fransızca, Almanca, Çince, Arapça, Japonca, Rusça.
Bu dilleri bilmek, şu sektörlerde çalışmanızın önünü rahatlıkla açabilir:
- Gazetecilik ve Film,
- Turizm ve Seyahat Acenteleri,
- Bankalar ve Sigorta Şirketleri,
- Hükümet ve Dışişleri,
- Uluslararası Kar Amacı Gütmeyen Organizasyonlar,
- Sağlık Sektörü,
- Sosyal Servisler,
- Göç Etme Servisleri,
- Akademisyenlik.
Bir de, daha eğlenceli olanlar var. İşte başlıyoruz:
- Oyun Çevirisi: Yapmayı en çok sevdiğiniz aktivite, bilgisayarda/mobilde oyun oynamak mı? Oyun oynayarak para kazanabilecek olma fikri kulağa inandırıcı gelmese de, bu gerçek bir sektör. Çoğu firma, yeni oyunlarını piyasaya sürmeden önce hem sorunsuz çalıştığını kontrol edecek, hem de sürümü yabancı dillere çevirecek elemanlara başvuruyor. Eğer bu alanda ilgili ve oldukça bilgiliyseniz, bu sektöre adım atıp, sevdiğiniz işten para kazanabilirsiniz.
- Marka Uzmanı: Google gibi birçok büyük firma, marka uzmanlarını işe alıyor. Peki, marka uzmanları ne mi yapar? Kısaca özetlemek gerekirse; marka uzmanları devam eden projeler hakkında insanların fikirlerini alır. Uluslararası pazarda nasıl ve hangi isimle satılabileceği gibi şeyleri inceler. Bu da, çok iyi seviyede yabancı dil bilerek yapabileceğiniz bir iş.
- Şirket Temsilcisi: World of Warcraft’ın yapımcı şirketi olan Blizzard gibi bu sektörde ismini duyurabilmiş olan birçok firma, şirket temsilcileri işe almaktadır. Şartları; oyun sektöründen anlamak ve ana dilinizin dışında iki dil daha bilmenizdir. Göreviniz ise insanların oyun hakkında fikirlerini almak ve nasıl geliştirilebileceğine dair çözümler üretmektir.
- Uçuş Görevlisi: Eğer seyahat ederek para kazanma fikri kulağınıza mantıklı geliyorsa tam size göre bir iş aslında. Çalışılan havayoluna bağlı olarak, genelde yalnızca bir yabancı dil bilinmesi yeterlidir. Nereden – nereye uçacağınız ise bildiğiniz dile göre değişiklik gösterir. Örneğin; Türkiye’den İspanya’ya gidilirken, İspanyolca bilen görevlilere ihtiyaç duyulur.
- Analistlik/Finansal Danışmanlık: Bankacılık dünyanın en gelişmiş sektörlerinden bir tanesidir. Bu da farklı ülkelerden ve kültürlerden insanlarla iş yapmanıza olanak sağlar. Yabancı dil bilmek ise bankacılık sektöründe sizleri analist yapabilir. Olay, pazarlık etme ve anlaşma yapmaya geldiğinde aranılan kişi siz olursunuz.
- Moda Alıcısı: Milano, Barselona veya São Paulo neresi olursa olsun, günümüzde moda globalleşmiş bir haldedir. Bu sektörde dünyanın her bir yerinden gelen insanlarla muhatap olursunuz. Modanın başını çeken ülkeler İtalya ve İspanya olduğu için İtalyanca ve İspanyolca öğrenmek bu sektör için en mantıklı dillerdir. Peki, moda alıcısı ne yapar? Moda alıcısı; defile defile gezer, sektöre yeni giren tasarımcıları araştırır ve çalıştığı şirketin müşteri portföyüne göre satılabileceğini düşündüğü ürünler hakkında firmayı bilgilendirir.
- Personel Alım Görevlisi/İnsan Kaynakları: Büyük şirketlerdeki en önemli işlerden birisidir. Gelişen iş dünyasında diğer firmalardan geride kalmamak adına, şirketler çalışma ekibine yeni ve yabancı isimler katmak ister. Bunun yanı sıra yurt dışında sürekli olarak yeni ofisler açarlar. İşte, burada en önemli olan şey ise personel alım görevlilerinin o açılan ofislerde çalışacak kişilere karar vermesidir.Öncelikle ofisin açıldığı ülkenin dilini bilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında ise mülakat yaptığı kişiler arasından en iyilerin oluşturduğu bir çalışma ekibi yaratmaktır.
Sonuç olarak, her zaman olduğu gibi, kendinizi geliştirdiğiniz ölçüde değerlisiniz. Bu yazıda, “Yabancı Dil Öğrendim, Sonra Ne Olacak?” sorusuna yer verdik. Cevap; size daha çok kapının açılmasını sağlayabilir, belki de gerçekten seveceğiniz ve farkınızı ortaya koyabileceğiniz bir işe adım atmanıza vesile olabilir. Eğitim hayatımıza ciddi katkıda bulanan yabancı dil öğrenimi, sadece okulda kalmıyor, hayatın her alanında kullanmak mümkün.