Geçtiğimiz 22 Nisan’ı 1970’ten beri Dünya Günü olarak kutlamaktayız. Güneş sisteminin üçüncü gezegeni olan Dünya biz insanlar tarafından belirli alanlarda ileri gitmekte olup bazı alanlarda ise yaşadığımız bu gezegene zarar vermekteyiz. Lakin bizlerin dışında da Dünya’nın kendine göre kuralları var;
1)Dünya’nın Çekirdeğinin Güneş Kadar Sıcak Olması
Dünya’nın merkezinde katı demirin sıvıyla çevrili kristal bir yapının var olduğu biliniyor. Bu yapının kaç derecede kristalleştiği uzun zamandır tartışma konusuydu. Science dergisine göre, yapılan deneylerde, ufak demir parçalarına yüksek basınçla röntgen taraması yapıldı. Bu deneyler Dünya çekirdeğinin 6000 santigradı bulan Güneş’in sıcaklığıyla aynı olduğunu ortaya koyuyor.
2)Dünya’nın Radyoaktif Olması
2011 yılında yapılan araştırmalara göre Dünya’nın yarısı 40 terawatt kadar ısı üretmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu çekirdekten akan antinötrino parçacıklarının değerleri elementlerin radyoaktif bozunmaya uğrayarak üretildiğini ortaya çıkarmaktadır.
3)Deniz Tabanı Altında Yaşam
Okyanus diplerinde bulunan çökeltilerde yaklaşık 2,9 x 10^29 mikroorganizma bulunmaktadır. Jeobiyolog olan Victoria Orphan’a göre bu derinlikte hücre bölünmesi her 10 ila 1000+ yıl arasında gerçekleşmektedir.
4)Yosunlar Her Yerde
USGS(United States Geological Survey) araştırma ekoloğu Sasha Reed’e göre yosunlar toprağın olduğu her yerde yaşayabilmektedir. Yosunla ilgili en harika şeyin ise yüzeyinden çıkan tüylere benzeyen yapının suyu kendine çekmesidir.
5)Depremin Önceden Bilinememesi
Sismolog Dr.Lucy Jones’un Popular Mechanics’e verdiği demeçte “Her kültürün kendine özgü bir deprem tahmin miti bulunmakta, lakin depremler yüzey altında bir arıza sonucu meydana gelmektedir. Bunu hava durumuna bakarak öğrenemezsiniz.” açıklamasını yapıyor.
6)Deniz Seviyesi 2100 Yılına kadar 76 cm Yükselecek
Ozon gazının havaya verdiği zarar sonucu buzullar gözle görülür derecede erimektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, insanlık bunu engellemek için bir şey yapmazsa deniz seviyesinin 76.2 cm yükseleceği tahmin ediliyor.
7)Bulutlar Dünya Sıcaklığını Koruması
Bulutlar uzaydan dünyaya ve dünyadan uzaya olmak üzere iki taraflı enerji akışını yönlendiriyorlar. Alçak seviyedeki bulutlar ışınları engelleyerek soğumayı gerçekleştirirken, yüksek seviyedeki bulutlar sıcaklığın artmasını sağlıyor.
8)Dünya, İnsanlık Tarihinden 10.000 Kat Daha Eski
Dünya yaşının, yeryüzü üzerindeki kayalardan hesaplanmasının zor olmasından dolayı Ay ve Gök taşları incelenerek 4.5 milyar yıl olduğu hesaplandı. İnsanlık ise bulunan iskelet ve yaşam şekillerinden en fazla 450.00 yıl öncesine kadar gittiği tahmin ediliyor.
9)Dünya Adının Nereden Geldiği
Diğer gezegenlerden farklı olarak, gezegen ‘Dünya’ya kimin isim verdiği bilinememektedir. Yüksek ihtimal ‘Earth’ kelimesi eski İngilizce veya yüksek Cermen’den geldiği tahmin edilmektedir.
10)Dünya’nın Dev bir Isı Makinesi Olması
Spektrumlara göre, Güneş’ten gelen ısı düşük enlemlerde soğrulur, yüksek enlemlerde kızılötesi ışın olarak dağılır.
11)Düzensiz Bir Yapıya Sahip Olması
Sıcak maddeler ile soğuk maddeler arası sıcaklık farkı 20-30 Kelvin arasındadır, bu nedenle verimlilik %10 civarındadır. Ancak bunların çoğu entropi yani düzensiz olma isteği sonucu boşa harcanır.
12)Route66’nın Dünya Çekirdeğine Olan Uzaklıktan Daha Uzun Olması
Amerika’nın Ana Caddesi olarak bilinen bu yolun uzunluğu (3940 km) Dünya’nın çekirdeğine olan uzaklığından (3480 km) daha uzundur.
13) 12 Büyüklüğünde Depremin Dünya’yı Bölmesi
Sismolog Jones’un verdiği demeçte “9.5’ten daha büyük bir şey görmedik ve Kaliforniya eyaletinden daha uzundu.Dünya’dan daha büyük bir fay gerektireceği için 13 büyüklüğünde bir deprem olması teorik olarak imkansız olurdu.” açıklamasını yapıyor.
14)Depremler Gezegenin Diğer Tarafında Hissedilebilir.
Caltech’ten sismolog Zhongwen Han , Popular Mechanics’e verdiği demeçte, “Depremler Dünya yüzeyinin 400 mil altında olabilir ve kelimenin tam anlamıyla Dünya’nın diğer tarafında hissedilebilir .” diyerek şöyle devam etti: “2013’te Kuril Adaları yakınlarında yaklaşık 400 mil derinlikte 8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Avustralya’daki insanlar olayı hissettiler!”
15)İlk Ozon Deliği Düzelmekte
Bilim adamları, ilk defa 1985 yılında Antarktika’da Ozon tabakasının delindiği keşfettiler. 1987 yılında BM tarafından sunulan Montreal Sözleşmesi gereği bazı düzenlemelere gidildi. Bunun sonucunda CFC(Kloroflorokarbon) gazlarının kullanımı büyük ölçüde azaltıldı.
16)Bir Çay Kaşığı Toprakta 1 Milyar Mikrop
Caltech’ten biyolog Dianne Newman , Popular Mechanics’e verdiği demeçte, “Bir çay kaşığı topraktaki mikrop sayısının kabaca Afrika’da yaşayan insan sayısına (bir milyar) eşit olduğu tahmin ediliyor .” açıklamasını yapıyor.
17)Dünya’nın Geoit Şeklinde Olması
Üzerinde Yaşadığımız gezegen kutuplardan basık, Ekvator tarafında geniş olup geoit bir yapıya sahiptir.
18)Günler Uzuyor
Gelgitler, Ay’ın ve Güneş’in çekimsel çekişi ile zıt yönlerdeki merkezkaç kuvvetleri arasındaki küçük farklardır. Ay’ın giderek Dünya’dan uzaklaşması Dünya’nın kendi ekseni etrafındaki dönüşünü yavaşlatıyor. Bu yavaşlama ise günlerin uzamasına yol açıyor.
19)Dünya’nın Uzaydan Bakınca Küçük Kalması
Araştırmacılara göre, yeraltı sularının fazla kullanımı yüzeyin çökmesine sebep oluyor.
20) Evrende Yıldızlardan Daha Fazla Virüs Var
British Columbia Üniversitesi’nden Curtis Suttle açıklamasında, “Evrendeki toplam yıldız sayısı 10^23, fakat virüslerin sayısı ise bu sayıdan 10 milyon kat daha fazla.” diyerek durumun ciddiyeti belirtiyor.
Çeviri İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri ekibinden Metin Kıyar tarafından çevrilmiştir.