Öğrenci Kariyeri Banner

Yapay Zekalar Sanatçı Olabilir Mi?

Yapay Zekalar Sanatçı Olabilir Mi?
Sanat, MÖ 40.000-10.000 yılları arasında insanoğlunun yaptığı küçük heykeller ve mağara resimleriyle başladı. Günümüze kadar onlarca kez evrim geçirdi ve geçirmeye de devam ediyor. Geçen uzun yıllar sanatta bir çok değişikliğe yol açtı fakat bugüne kadar değişmeyen iki şey vardı. Bunların ilki, tahmin edebileceğiniz gibi insan. İnsanoğlunun ellerinde yaşam bulan sanat kavramı bütün evrimlerini de insan sayesinde geçirmiştir. Bunları göz önüne aldığınızda sanatı insansız nasıl düşünebilirsiniz ki!

mmm

Değişmeyen diğer şey de duygudur. Sanatın tanımına baktığımızda; insanın yaşadığı bir duyguyu, bilerek ve isteyerek başkalarına aktarması olarak açıklanmaktadır. Yani sanatın doğmasındaki asıl neden, duygularımızı birbirimize aktarma ihtiyacıdır. Peki sorumuz şu: Duyguları aktarma ihtiyacından yola çıkılarak yapılan eserleri duygusu olmayan varlıklar da üretebilir mi?

 

Edmond de Belamy

sss

Yukarıda görmüş olduğunuz "Edmond de Belamy" isimli tablo, kendilerine “Obvious” adını veren üç Fransız öğrenci tarafından açık kaynaklı bir yapay sinirsel ağın eğitilmesiyle oluşturuldu. Tablonun yapımında 14. ve 20. yüzyıllar arasında yapılan 15 bin portreyi içeren bir veri tabanı kullanıldı. Bu portrenin en önemli özelliği, büyük bir müzayede evinde satılan ilk yapay zeka eseri olmasıdır. Tablo Christie’s müzayede evinde, ismi açıklanmayan bir sanat sever tarafından tam 432.500 dolara satın alındı.

 

Yapay Zeka "Amper" İlk Albünü Çıkarttı

Ekran Görüntüsü (402)

Tarih 27 Eylül 2018'i gösterdiğinde müzik dünyası adı "I AM AI" olan yeni bir albümle tanıştı. Başlangıçta Amper, mağazalarda ve asansörlerde çalınabilecek müzikler bestelemek için geliştirilmişti. Böylece insanlara şarkı bestelemesi için para ödemeye gerek kalmadan, yapay zekanın ürettiği müzikler çalınabilecekti. Amper'in ürettiği ‘Break Free’ isimli şarkının melodilerinin pop müziğe benzerliği fark edilmesiyle sanatçı Taryn Southern'da bu şarkıya söz yazdı.

Break Free şarkısını dinlemek için TIKLAYIN

 

Kendi Sergisini Açan İlk Robot Ai-Da

ss

İsmini matematikçi Ad Lovelace’ten alan Ai-Da, gördüğü insanların resimlerini çizen ilk ultra gerçekçi robot olarak anılıyor. Neredeyse gerçek bir insanı andıran sanatçı robot, yaptığı resimlerle de görenleri şaşkına çeviriyor. Bir ustanın elinden çıkmış gibi görünen resimler, robotların da sanat dünyasında yerini sağlamlaştırdığının en büyük kanıtlarından bir tanesi. İlk sergisini 12 Haziran'da Oxford'da açan robot, eserlerini sanatseverlerin beğenisine sundu.

Robotun çalışmaları yalnızca elle yaptığı çizimlerle sınırlı değil. Sanatçı robot video düzenlemeleri, tablolar ve heykeller de yapıyor. Ai-Da’nın yaratıcısı olarak gösterilen galeri sahibi Aidan Meller, ilk profesyonel insansı sanatçı olan ve kendi sanat eserlerini yaratan Ai-Da’yı sunmaktan dolayı heyecanlı olduğunu belirtiyor. Meller, Ai-Da’yı yeni yapay zeka hareketinin öncüsü olarak gösteriyor.

Ai-Da'nın performansını izlemek için TIKLAYIN

 

Senarist Koltuğunda Oturan Yapay Zeka : Benjamin

ssi

Senaryosunu bir yapay zekanın yazdığı ilk kısa film olma özelliğini taşıyan ‘Sunspring’ adlı film aynı zamanda bilim kurgu teması taşıyor. Sunspring'in içinde bulunan karakterlerin girdiği diyaloglar ve filmin temasına bakarsanız gerçekten de bilim kurgu filmi olduğunu görebiliyorsunuz. Ancak şaşırtıcı bir bilgi daha var. Senaristimiz Benjamin'in yaratıcısı Ross Godwin, Benjamin’in 90'lı yıllara kadar dayanan bilim kurgu filmleriyle eğitildiğini söylüyor.

Fakat Benjamin'in kusursuz olduğu söylenemez. Benjamin'in yazdığı senaryoyu, yönetmen Oscar Sharp ve Ross Godwin tamamiyle anlamak için biraz güçlük çekmişler. Bunun sonucunda da senaryoyu yeniden yorumlamışlar. Örneğin, Benjamin'in senaryosundaki karakterin yıldızlarda ayakta dururken aynı zamanda oturduğuna dair bizim algılayamadığımız güç ifadelerin olduğunu belirtilmiş.

Sunspring filminden sonra hız kesmeyen Senarist Benjamin,  'IT'S NO GAME' adını taşıyan ikinci filminin senaryosuyla karşımıza çıktı.

Sunspring filmini izlemek için TIKLAYIN

It's No Game filmini izlemek için TIKLAYIN

 

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.