Öğrenci Kariyeri Banner

Uzaya Adım Adım:Dev Uçaklar

Uzaya Adım Adım:Dev Uçaklar
Yaşadığımız gezegendeki kaynakların hızlı tükenmesine karşılık insanoğlu arayışa girdi. "Acaba Dünya dışında yeni kaynaklar bulabilir miyiz?" sorusuna uzayda cevaplar aramaya başladı. Fakat  insan doğası, uzay koşullarında araştırma yapmaya elverişli değildi  bu yüzden  makinelere ihtiyaç duyuluyordu. Böylelikle "uzay teknolojisi" ortaya çıktı. Bill Gates'in arkadaşı aynı zamanda iş ortağı Paul Allen de bu teknolojide yerini almakta gecikmedi.

0829_FL-paul-allen-airplane-collector_2000x1125-1152x648

Paul Allen ve şirketi Vulcan Aerospace'in projesi dev uçaklar, yakıt testi için geçtiğimiz yıl hangarından çıktı. Uçak filosunu üreten şirket olarak tanınan Scaled Composites tarafından Majova çölünde tasarlanıp inşa edilen Stratolaunch, gücünü 6 adet Boeing 747 motorundan alıyor. Kanat açıklığı 117 metre olan dev uçak 250 ton yük taşıma kapasitesine sahip. İki kokpit bulunan devasa uçağın kanat açıklığının boyu ise bir futbol sahasından daha büyük.

DBLzItDVwAAq7CZ

Uçağın Black Ice Kod adı altında bir roket fırlatmak için kullanılabileceğine inanılıyor. Projenin ilk detayları 2018’in başlarında açıklandı; Black Ice, NASA Space Shuttle Orbiter ile aynı boyutta yeniden kullanılabilir bir roket uçağı olarak ayarlandı.

strato1

Ocak 2012' den itibaren çalışmaları sürdürülen Stratolaunch, uzaya gönderilecek roket ve uyduların 35 bin fit yükseklikten atmosfere gönderilmesini sağlayacak böylelikle roket ve uydu fırlatmalarının daha risksiz ve kolay olmasının yanı sıra uzay için harcanan maliyetlerin de aza inmesi bekleniliyor. 28 tekerlekli bir sistemle hangardan çıkarılan uçağın yakıt dolum ve motor çalıştırma testleriyle 2019 yılı için planlanan ilk uçuşuna hazırlık yapılıyor

Özgün İçerik: Emine Kaya

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.