Öğrenci Kariyeri Banner

Uzaktan Çalışırken Göz Yorgunluğu Yaşamamanız İçin 5 Tavsiye

Uzaktan Çalışırken Göz Yorgunluğu Yaşamamanız İçin 5 Tavsiye

Bir yılı geride bıraktığımız pandemi boyunca ister öğrenci olun ister çalışan ister ev hanımı; bir şekilde hepimiz daha çok telefonlarda ve bilgisayarlarda vakit geçirdik. Haliyle sürekli olarak ekran ışığına maruz kaldık ve böylece pandeminin yarattığı yorgunluklara bir yenisi daha eklendi: Göz yorgunluğu.

Bu yazımızda göz yorgunluğu yaşamamanız için ya da göz yorgunluğunuzu en az düzeye indirmeniz için yapabileceklerinizden bahsediyoruz:

1. Uygun aydınlatma kullandığınızdan emin olun.

Uygun aydınlatma

Gözün yapısı gereği; gözlerimiz kirpikler, göz kapağı ve kaşlar tarafından korunmaktadır ki bizler de gözlerimize ekstra bir hassasiyet gösteririz. Gözün hassas bir organ olduğunu düşünecek olursak herhangi bir ışıktan nasıl etkileneceğini de tahmin etmek çok zor olmaz. Özellikle çalışma ortamında kullandığımız ışığa daha uzun bir süre maruz kalıyoruz bu sebeple göz sağlığımız için uygun olan aydınlatmayı tercih etmeliyiz.

2. Bilgisayarın ekran ayarlarını yapmayı unutmayın.

Ekran ayarı

Bu dönemde öğrenciler ve çalışanların en çok vakit geçirdiği araç şüphesiz bilgisayarlar bu sebepten dolayı kullandığınız bilgisayarın ekran ışığı, yazı boyutu gibi özelliklerini kendinize göre ayarlayabilirsiniz bu gözlerinizi daha az yoracaktır. Aynı zamanda ekranla olan mesafeniz en az 50-60cm olacak şekilde göz hizasında olmasında fayda var.

3. Göz egzersizi yapmayı ihmal etmeyin.

Göz egzersizi

Göz egzersizleri göz kaslarını güçlendirmek, odaklanmak, göz hareketlerini geliştirmek ve beynin görme merkezini uyarmak için tasarlanmıştır. Bu egzersizler yaşanabilecek göz sorunlarına çözüm bulma ve mevcut görme duyunun seviyesini koruma konusunda yardımcı olabilir. Aynı zamanda ekrana bakarken sık sık göz kırpmak, göz yüzeyinin nemlenmesi sağlayarak kuruluk ya da aşırı sulanmayı azaltılabilir.

4. Ekran başında çalışırken sık sık ara verin.

Ara vermek

Yaklaşık 20-30 dakikada bir verilecek molalarla, bakış mesafesi değiştirilip 20 saniye kadar uzağa bakılarak göz kaslarında spazm gelişmesi ve buna bağlı göz ve baş ağrılarının ortaya çıkması engellenebilir. Ayrıca masa başından kalkıp vücudunuzu esnetmenizde de fayda var.

5. Bilgisayar gözlüğü kullanmayı unutmayın.

Ekran gözlüğü

Gözlerimizi ekranların yaydığı zararlı ışıklardan koruyabilmek adına kozmik ışınları bloke etme gücüne sahip olan, ekrandaki parlaklığı düşüren ve bunun yerine kontrastı yoğunlaştıran bilgisayar gözlüklerini kullanmakta önemli faydalar sağlıyor. Bilgisayar gözlüğü kullanarak göz kuruması, göz yorulması, göz sulanması ya da göz yanması gibi sorunların önüne geçilebilir. 

 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Salgın Sürecinde Miyop Olanların Sayısı Arttı!

Güncel Hastalığımız: Dijital Göz Yorgunluğu

Görme Engelliler İçin Biyonik Göz Geliştirildi

 

Özgün İçerik


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.