Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'nin Yerli Otomobilinde Son Durum Ne?

Türkiye'nin Yerli Otomobilinde Son Durum Ne?
Ünlü gazeteci Fatih Altaylı yerli otomobille ilgili bilgileri taze taze paylaştı. Türkiye, uzunca bir zamandır yerli otomobili konuşuyordu. Resmi makamlardan yapılan açıklamalar, yerli otomobili 2020 yılının sonunda ancak göreceğimizi bildiriyordu. Fatih Altaylı da, "Yerli Otomobilden Sızdırdığım İlk Bilgiler" başlığıyla kaleme aldığı yazısında, yerli otomobil ile ilgili ilk elden ulaştığı bilgileri yazdı.

Fatih Altaylı yerli otomobile dair edindiği bilgilere göre, "Yerli otomobilin tasarımı yüzde yüz tamamlandı. Yani çizim aşaması bitti. Dış mekân kadar iç mekânın da stil çizgileri oluşmuş vaziyette. İç mekân detaylandırma çalışmaları sürüyor. Şu anda çamur modelleme aşamasında" diye yazdı. Altaylı'nın açıklamalarına göre yerli otomobil; otonom bir yapı, elektrikli motor ve 500 kilometrelik menzile sahip olacak şekilde dizayn edildi. Ayrıca "Fabrika için yer belirlenmeye çalışılırken, bir yandan da fabrika tasarımı da yürüyor. Yerli otomobil akıllı bir otomobil olacak ve akıllı bir fabrikada üretilecek" diye yazdı.

oto

Yerli otomobil üzerine çalışma yapan şirket üç farklı tasarım üzerinde çalışılma yapmış ve sonunda C segmentinde bir SUV üretimi ile başlamada karar kalmış.

Çünkü sedan pazarının önümüzdeki 7 yıl içinde maksimum 1 puan kadar büyüyeceğini, fakat SUV pazarının en az 8 puan civarında büyüyeceği öngörülmüş.

Altaylı'ya göre yerli otomobil projesinin ekibi, sadece bir otomobil üretmek için çalışmıyor. Aynı zamanda bir start-up şirketi gibi planlar yapmaktalar. Ekibin çoğu üyesi genç kişilerden olsa da ekip üyelerinin hepsi alanında deneyimli kişilerden oluşmaktadır. Kabul ettikleri slogan ise “Biz sadece araba yapmıyoruz”. Altaylı; ekibin nesnelerin internetine uygun, taşıyan, yürüyen ve aynı zamanda da iletişim kurabilen bir araç üzerinde çalıştığını belirtiyor.

yerlioto

İlk yerli otomobilimiz bir “Küçük SUV” olacak. Yerli otomobil tamamen elektrikli bir yapıya ve otonom bir sisteme sahip olacağını ifade eden Fatih Altaylı; otomobilin menzilinin 500 kilometre olacağını, tüm parçaların ve tasarımların tamamen yerli ve milli olacağını, bu bağlamda patent işlemlerinin devam ettiğini yazdı. Yazısına şöyle devam eden Altaylı, “Tamamen elektrikli ve tüm altyapısı ona göre sıfırdan oluşturuldu. Sıfırdan planlanmış şase üzerine, tüm tasarımlar yerli ve milli olacak şekilde yapılıyor, parçalara ve tasarımlarda patent alınma aşamasına gelinmiş bile. Yani hem fikri hem endüstriyel mülkiyeti yerli olacak.” diye yazdı.

Marka daha belli değilmiş ya da çok iyi saklanıyormuş. Fatih Altaylı bu bilgiye ulaşamadığını da yazısında belirtmiş. Altaylı son olarak “ Muhtemelen önümüzdeki aralık ayına yetişecek. Paris veya Cenevre otomobil fuarlarında değil dünyaya tanıtımı bir teknoloji fuarında yapılacak” diyor. Ayrıca kendisi de ilk kullananlardan olup kamuoyuna bilgi vermek istediğini yazısında belirtmiş.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.