Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'nin Gururu Bilim Kadını: Bilge Demirköz

Türkiye'nin Gururu Bilim Kadını: Bilge Demirköz
Bilge Demirköz, lise öğrenimini Robert Koleji’nde tamamlamış, ardından  yüksek lisansını MIT’de, doktorasını Oxford’da yapmış göğsümüzü kabartan bir bilim insanımız. Bu yazıda, şimdilerde ODTÜ Fizik Bölümü’nde profesörlük yapan Bilge Demirköz’ün hikayesini anlatıyor olacağız.

Bilge Hoca’nın bilimdeki ilk başarısı TÜBİTAK Proje yarışmasında matematik dalında Türkiye’de verilen ilk ödülü alması olmuştur. Ardından MIT’de tam burslu matematik ve fizik okumuş, hatta mezuniyetinde fizik bölümü tarafından fizik dünyasına katkılarından dolayı “Orloff Service Award” ödülüne layık görülmüştür. MIT’de başlatığı AMS (Alphe Magnetic Spectrometer) projesindeki detektör yapımı ile NASA’da 4 yıl çalışmıştır.

timthumb

Doktorasını İngiltere Enerji Bakanlığı’nın senede yalnızca 5 kişiye verdiği Dorothy Hodgkin bursunu alarak Oxford’da tamamlamıştır. Doktorası sırasında CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi)’deki ATLAS projesinde yer almaya hak kazanmıştır. Bu proje kapsamında Semi-Conductor Tracker detektörünün yapımında çalışmış, 2006 yılında “Geleceğin Fiziği İçin Geleceğin Dedektörleri” konferansında en iyi genç konuşmacı ödülünü almıştır. Türkiye’de CERN’e üye olmayan Bilge Hoca, CERN tarafından Research Fellow ünvanıyla CERN bünyesine kabul edilmiş ve iki yıl boyunca çalışmalarına devam etmiştir. Bu başarısıyla Türkiye’de de birçok bilim ödülüne layık görülen Demirköz, yurt dışındaki davetlerde ülkemizi ve projelerini temsil etme şansını yakalamıştır.

ATLAS’ın ilk bastığı makalelerden üçünde önemli rol oynamış, Lindau’daki Nobelli fizik bilim inşaları toplantısına ikinci kez davet edilen dokuzuncu kişi olmuştur. 2010 yılında ise Üniversiteler Arası Kurul’un verdiği doçentlik titrini kazandıktan sonra Türkiye’ye dönmeye karar vermiştir. Şubat 2011’den itibaren ODTÜ’de akademisyen olarak araştırmalarına devam eden Demirköz, ODTÜ’de bir uzay laboratuvarı kurmuştur. 15 kişilik ekibiyle birlikte Türkiye’de birçok ilke imza atmıştır.

583dd37567b0aa1af05d45f6

ODTÜ’deki çalışmalarıyla UNESCO-L’OREAL “Uluslararası Bilim Kadınları Ödülü”nü almaya hak kazanmıştır. Ülkemizde bilim alanında ün yapmış kadınlardan biri olan Bilge Hoca, kendi gibi kadınlar yetişin diye öğrencilerinin ve kız çocuklarının arkasında tam destek. Aziz Sancar’ın “Girls in STEM” projesinin destekçilerinden biri. Bu proje ile Türkiye’de teknolojinin, bilimin ulaşamadığı her ilde 6. Sınıf kız çocuklarına farklı projeler yaptırıyor ve Anadolu’da kız çocuklarını teknik disiplinlere yönelmeleri için motive ediyor.

IMG_5178-702x336

Bilge Hoca’nın yazıları “Telekom Dünyası”, “Bilim ve Teknik Dergisi”nde zaman zaman yayınlanıyor. 2013’den itibaren de TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi olarak görev yapmakta olan Bilge Hoca 2014’te ise CERN’ün ACCU (CERN Kullanıcıları Dayanışma Kurulu)’na Orta Doğu ülkelerini temsilen seçilmiştir.

Atatürk’ün hepimiz için hedeflediği “Muasır Medeniyetler Seviyesi”ne Türkiye Cumhuriyeti’ni gururla taşıyan Bilge Hocamıza bizim de saygımız sonsuz. Türkiye için büyük adımlar atmasını, bununla yetinmeyip öğrencilerinin daha iyi yerlerde bulunmaları için burslar ve yardımlar toplayıp onları yurt dışına göndermesini, kız çocuklarının ve Türk gençliğinin önünü açıp onlara yapabileceklerinin sınırının olmadığını göstermesini yürekten kutluyor ve Bilge Hoca’yla gurur duyuyoruz.

Özel İçerik: Firuze Yüksel

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.