Öğrenci Kariyeri Banner

Teyit.org Nedir?

Teyit.org Nedir?
Haberciliğin en önemli yanı tarafsızlık gerektirmesidir. Kişisel hayatımızda tabi ki sevdiğimiz, aynı görüşte olduğumuz veya olmadığımız insanlar, desteklediğimiz bir parti veya benzeri oluşumlar olacaktır, fakat bir haber yapılırken bütün bunların bir köşeye bırakılması gerekmektedir.

Günümüzde bu durum tamamen unutulmuştur ve sosyal medyanın da bir haber kaynağı haline gelmesiyle beraber ciddi oranda bir bilgi kirliliği meydana gelmektedir. Bu bilgi kirliliği her geçen gün daha da büyümektedir. Buna eski haberlerin yeni gibi gösterilmesi ve haberlerde eski veya alakasız görsellerin kullanılması örnek olarak gösterilebilir.

Teyit.org medyaya güvenin azaldığı bu günlerde bizler için bu kirliliği çözümlemek, şüpheli içerikleri doğrulamak, analizlerini yayınlamak, eleştirel düşünmek ve kaliteli haber içeriğinin üretimine katkı sağlamak adına faaliyetler göstermektedir.

 

ttss

Aynı zamanda farklı kaynaklardaki bilgileri nasıl doğrulayabileceğinizi de öğretmektedir.
Bununla ilgili ayrıntılı bilgiyi Facebook adresinden ya da internet sitesine ulaşarak öğrenebilirsiniz.

Teyit.org çalışanları bir haberi incelerken:

Kitle kaynaklı bilgilerin taranması: İlk olarak aktif bir şekilde güncel haberler, sosyal medyada gündeme gelmiş konular dijital araçlar ile kontrol edilir. Okurların gönderdiği şüpheli haberler ile doğru bilinen yanlışlar ve şehir efsaneleri de bu taramanın içinde bulunur. Sosyal medya taramasında Dubito isimli bir yazılım editörlere yardımcı olmaktadır. Yazılımın yakın zamanda açık kaynak koduyla yayınlanması planlanmaktadır.

Seçme: Bir içeriğin gündeme gelmesi veya yanlışlanması/doğrulanmasının gecikmesi teyit.org ekibinin o içeriği araştırmak üzere seçmesi için yeterli olur.

Araştırma: Bu aşamada bir içeriği doğrulamak için en temel gazetecilik metotları ile dijital araçlar bir arada kullanılmaktadır. Bu süreç çok basit metotlarla birlikte, kaynaklara ulaşma ve kaynakları doğrulamaya kadar varan karmaşık yöntemleri de içermektedir.

Analiz: Analiz, verilerin gösterdiği kadarıyla iddianın ne kadar doğrulanıp, ne kadar yanlışlanabildiğini anlatan bir metin.

Elde edilen veriler ışığında, teyit.org incelediği iddiaya dair 4 farklı kategoride sonuç çıkarıyor:

500-602

sse

Şehir efsaneleri demişken özellikle Facebook'ta çok fazla gördüğümüz ve aklımıza tam da:

13743477_889129317881269_1976060367_n

bu caps'i getiren paylaşımlara da el atmışlar :)

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.