Öğrenci Kariyeri Banner

Son Günlerde Sıkça Bahsedilen Çernobil Faciası

Son Günlerde Sıkça Bahsedilen Çernobil Faciası
PEKİ BU FACİA NEDİR ?

 

26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen ve 8.4 milyon kişiyi etkileyen felaket.

2_790x445 (5)

26 Nisan 1986 Cumartesi. Çernobil Nükleer Santrali' nin 4.reaktöründe 01.24' de bir patlama meydana geldi. Etkileri onlarca yıl sürecek, belki de dünyanın başına gelen en büyük felaket! Bir reaktör patlamış diye düşünmemek gerek , ortaya çıkan radyasyon Hiroşima' da kullanılan atom bombasından bile fazla .

NÜKLEER ENERJİYİ TARTIŞMAYA AÇACAK OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ ?

Çernobil 1970' de açılmıştır. Ukrayna , Kiev' e bağlı bir yerleşim biriminde bulunan bu santralde kaza günü 4 reaktör aktifti. 25 Nisan salı günü , 4. reaktör rutin bir bakıma girdi. Teknisyenler olası bir güç kesintisine karşı bir deney yapmaya karar verdiler. Çok ağır sonuçları olacak bu deney 23.00 'da çalışmalar başladı. 26 Nisan 01.24' de ise, ters giden bir şeyler vardı. Deney için devre dışı bırakılmış güvenlik sisteminden ötürü reaktörlerde önlenemeyen çekirdek tepkimeleri gerçekleşti, ısı ve enerji bir anda kat be kat yükseldi... Ve tüm santral alevler içinde kaldı.

PATLAMANIN ETKİLERİ:

chernobyl-3696229_1280_790x445 (1)

Patlamanın hemen ardından 31 kişi öldü. Ancak nükleer felaketin etkileri, bununla sınırlı kalmayacaktır. Patlamanın ilk andan bir kilometre yüksekliğe ulaştı. İlk anda ortaya çıkan etkinin, iki metre kalınlığındaki betonu eritecek güçte olduğu ifade edildi. Türkiye'nin de dahil olduğu yakın coğrafyada hastalık getirdi, ölüm getirdi. Ve en önemlisi, nükleer enerji ile ilgili sorular getirdi.

Sovyetler Birliği, ilk günlerde felaketi açıklamadı. Ancak radyoaktif bulutlar Avrupa üzerindeydi.

28 nisan 1986' da radyoaktif bulutlar İskandinavya'ya ulaştı. Yetkililer ölçülen değerlerin anormalliğinden ötürü büyük bir kaza meydana geldiğini tahmin etti. SSCB, meydana gelen felaketi tüm dünyaya açıkladı, diğer ülkelerden yardım istedi. Çernobil faciası, dünyanın basınında bir numaralı gündem oldu.

Radyasyondan yoğun oranda etkilenen 30 kilometre çapındaki alan belirlenerek bu bölgelerden 135.000 insan uzaklaştırıldı. Reaktör binası 410.000 metreküp çimento ve 7.000 ton çelik kullanılarak gömüldü. Besin maddeleri başka bölgelerden getirildi kontamine yiyeceklerin tüketimi yasaklandı. Çeşitli tanı merkezleri kuruldu. 5.300.000 insana potasyum iyodür tabletleri dağıtıldı. Greenpeace, Ukrayna'nın Rivneska Bölgesi'nde bir köyde süt örneklerinde yaptığı analizde, sütlerin %93' ünde uzun ömürlü izotop sezyum-137 olduğunu belirledi. Bu Ukrayna' da çocuklar için kabul edilebilir radyasyon değerinin çok üstünde. Bu araştırmanın kazadan 25 yıl sonra, 2011' de yapıldığını da bir not olarak düşelim.

cernobil-bzdO

Radyoaktif kirlenme Ukrayna ormanlarının yarısına yakın kısmını kirletti. Patlamanın ardından bölgede yangın söndürme ve temizlik faaliyetlerine katılan kişiler radyasyon kurbanı oldu. Mide bulantısı ve kusma ile, itfaiye erlerinin çoğu görevini yapamaz hale geldi. Önemli bir kısmı hayatını kaybetti. Bölgenin tamamen sağlıklı bir şekilde yaşanabilir bir ortama dönüşmesi için yüzlerce, binlerce seneye ihtiyaç var.

Radyoaktif felaketin çocuklara bıraktığı miras: Tiroit kanseri. Felaketin etkilerinin en yoğun olarak görüldüğü ülkeler Ukrayna, Rusya ve Belarus' da 2004 yılına kadar 18 yaş altı 4.000 çocukta, tiroit kanseri vakası görüldü. Resmi raporlar, ölümcül kanser vakalarının sayısı 9.000 olarak hesaplanıyor. Çernobil enkaz temizlik ve lahit inşası çalışmalarına katılan araçlar bir daha kullanılmadı.

hh

Felaketler yaşanırken Türkiye' deki tartışmalar " Radyoaktif çay daha lezzetlidir." idi.

Bilgi paylaştıkça güzel diyerek bize bu bilgileri veren #bunlarıbiliyormusunuz hesabına da teşekkür ederiz.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.