Öğrenci Kariyeri Banner

Rekabet ve Beraberlik: Burger King vs Mc Donald’s

Rekabet ve Beraberlik: Burger King vs Mc Donald’s
Pazarın büyümesi, rakiplerin çoğalmasına ve rekabetin artmasına neden olmaktadır. Markalar, tüketicisine değer yaratabilmek, gündem de kalabilmek için çeşitli kampanyalar, reklamlar, etkinlikler yapmak ve sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bulunmak zorunda kalmaktadırlar. Rekabetin yanında bazen beraberlikten de söz edebiliriz. Az da olsa rakip markaları yan yana gördüğümüz zamanlar oluyor. Rekabetten ve beraberlikten söz edebileceğimiz iki marka seçmek gerekirse; son zamanlarda yaptıkları kampanya ve reklamlarla adından söz ettiren Burger King ve Mc Donald’s’dan bahsedebiliriz.

12

Bugün size en sevdiğiniz fast food markalarını sorsam, çoğunuzun favori yerlerinin Burger King veya Mc Donald’s olduğunu söyleyebilirsiniz. Bu iki büyük marka arasında rekabetin olmaması kaçınılmaz. Bu yüzden sürekli olarak birbirlerini hedef alan kampanyalar düzenleyip, her fırsatta kendilerinin üstün olduğunu belirten reklamlar yapmaktadırlar. Türkiye bazlı düşündüğümüz zaman aktif olarak bu yarışı göremesek de küresel anlamda sık sık haberlerini duyuyoruz. Bu kampanyalar o kadar çok oluyor ki çoğunlukla sıranın kimde olduğunu unutuyoruz, hatta biz henüz yaptıkları bir kampanyadan söz ederken ikincisinin haberini alıyoruz. Bazen çok basit ama etkili göndermeler de görüyoruz. Mesela;

Stephen King’in IT adlı kitabının ikinci kez düzenlenip seyirciye sunulan filminde başrol, kötü karakterli bir palyaçoydu. Bu fırsatı Burger King’in Hamburg merkezli reklam ajansı Gabarz&Partner kaçırmamış ve kısa, masrafsız ama oldukça etkili güzel bir sunum hazırlamış seyircilere. Filmin sonunda ‘Never Trust A Clown’ yani 'Bir Palyaçoya Asla Güvenme' deyip, Burger King logosu kullanarak çok basit gibi duran akıllıca bir hareketle Mc Donald's’ı hedef aldı. Burger King’in en uzun reklamı olarak adlandırılan bu hareketi, seyirci anlamış ve Burger King korku filminin sonunda insanları güldürmeyi başarmışlardı.scaryclown1

 

Her duruma karşı bir hareket planı ve kampanyası olan Burger King özel günleri unutur mu? Asla! 31 Ekim Cadılar Bayramı için güzel bir reklam filmi çeken Burger King, restoranlarına palyaço kıyafetiyle gelen ilk 500 müşteriye bedava Whopper menü hediye etti. Film elbette sadece bundan ibaret değildi. Scary Clown Night adındaki reklam filminde farklı yerlerden çıkan Palyaçolar, Burger King’in bedava Whopper’ını yemek için bir Burger King çalışanının peşinden koşuyorlardı. Filmin sonunda ise ‘Palyaço olarak gelin, krallar gibi yiyin’ diyor ve alt metin olarak üstünlüğünü ilan ediyordu Burger King.

Görüldüğü üzere Burger King, özel günlerden vizyona giren filmlere kadar Mc Donald's’ı hedef alan kampanyalar da düzenlemiş ve bir şekilde güçlü rakibini rahat bırakmamıştır. Mc Donald's cephesinden çok fazla ses çıkmamasına karşılık Arjantin’de her 10 Kasım günü düzenledikleri McHappy Day ile gönülleri fethetmeyi başarıyor. Mc Donald's, McHappy gününde restoranlarında en çok satılan Big Mac menülerinin gelirini kanser hastası çocukların tedavileri için bağışlıyor. Bilindiği üzere Big Mac’in en büyük rakibi ise Burger King’in Whopper’ı. Burger King bu özel güne kayıtsız kalmamış ve 10 Kasım’da Whopper almak isteyen müşterilerini Mc Donalds’a yönlendirmiştir.

burger mc 1

Kendisini kral olarak gören Burger King, bununla da kalmamış ve Mc Donalds restoranına giden Kral Big Mac almış ve restoranda güzel dakikaların yaşanmasına vesile olmuştur. Yapılan sosyal sorumluluk kampanyaları içinde belki de en güzeli buydu. Arjantin’deki 107 Burger King restoranının ezeli rakibi Mc Donalds’a müşterilerini yönlendirip daha fazla bağış yapmalarını sağlamaları alkışı hak eden türden.

Özel İçerik: Özlem Kabul

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.