Öğrenci Kariyeri Banner

Prof. Kevin Hall İle Röportaj : Mezun İnşaat Mühendislerine Tavsiyeler

Prof. Kevin Hall İle Röportaj : Mezun İnşaat Mühendislerine Tavsiyeler
Yeni mezun inşaat mezunları neleri bilmeli?

Bu gerçekten meslek tarihi boyunca önemli bir soru olmuştur. Fakat parametrelerin çok hızlı değiştiği günümüzde bu soruya cevap vermek muhtemelen daha önce hiç olmadığı kadar kritiktir. Şüphesiz bu soru 28-30 Mayıs 2019 ASCE (American Society of Civil Engineers) İnşaat Mühendisliği Eğitim Zirvesinin üzerinde durmak istediği asıl meseleydi.

Kevin Hall, Walter E.Hicks ve Blossom Russell Hicks bu zirvede oturumlar düzenlediler ve inşaat mühendisliği eğitiminin nasıl bir hal aldığı ve nereye varmak istediği hakkında ASCE News e konuştular.

america-american-flag-architecture-450597

Üniversitelerdeki inşaat mühendisliği eğitiminin kalitesi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

KH: Aslında teknik eğitim konusunda gerçekten iyi iş çıkarıyoruz. Zaten mühendislik programına gelen öğrenciler analiz ve tasarım konusu için bizim onlardan istediğimiz ölçüde gerekli teknik altyapıya sahip oluyorlar. Bu yüzden pek zorlanmıyoruz.

İleriye dönük eğitim programını düşünürsek kazandırılması gereken bazı yetenekler sizce nelerdir?

KH: Bu ilginç. Geçtiğimiz bu zirvede bahsettiğimiz konulardan biri de “teknik olmayan(sosyal) beceriler” olarak bildiğimiz gerekli beceriydi. Artık buna “güç yetenekleri” diyoruz. Bu tür becerilerden iletişim, etik, kritik düşünme, liderlik ve takım çalışması olarak bahsettik. Bana göre gelecekte bu tip becerileri öğrencilerimize kazandırmalıyız. 1995 teki eğitim konferansında ana konu iletişim yetenekleriydi. Aradan 24 yıl geçti ve biz hala bu konuyu konuşuyoruz. Bence ilerleyen gelecekte güç yetenekleri olarak adlandırdığımız ve bizim vurgulamamız gereken yetenekler fark edilip keşfedilecektir.

adult-architect-blueprint-416405_1024x640

Sizce eğitim yaklaşımındaki bu değişim 2019 da üniversiteye giren öğrencilerin çeşitliliği ile alakalı mıdır? Bu toplumuzdaki değişen ihtiyaçların bir sorusu mudur? Yoksa hep böyle olduğu halde biz mi yeni fark ettik?

KH: İnanın ya da inanmayın, bence üçünün kombinasyonudur. Kesinlikle yeni olmayan bir şey bu. Eğer geçmişe bir bakarsanız, 80-90 yıl öncesine, her zaman tasarımlarımızın içeriğini anlamak, insanlık ve sosyal bilim üzerinde durulmuştur. Sosyal etki yıllardır ABET akreditasyonunun bir parçasıdır. Yani her zaman vardı ve artık onun üzerinde farklı şekilde duruluyor.

Bizim programlarımıza gelen öğrenciler ister y kuşağı deyin ister gen-z ya da hangi terimi kullanırsanız kullanın, biz onlarda diğerlerine yardımcı olma isteğinin daha çok olduğunu görüyoruz.ve biz onlara bunun için fırsat vermeliyiz. Biz onlara inşaat mühendisliğinin dışarı çıkıp birilerinin hayatının daha iyi olmasını sağlayabilecek araçları sağlayan en iyi meslek olduğunu anlamaları konusunda yardımcı olmalıyız.

construction-workers-daylight-men-544971

Bu konuda geleceğe ve ASCE’nin gelecek dünya vizyonuna bakarsanız nefes kesicidir. Ve bence bu zirvede dik oturan inşaat mühendisleri kendilerine şu soruları yöneltti “Tamam, eğer bu bizim yaşamaya devam edeceğimiz dünyaysa, ’Gelecek dünyayı nasıl etkileyeceğiz? Bu toplumun ihtiyacı olan altyapıyı nasıl sağlayacağız?’”.

 

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.