Öğrenci Kariyeri Banner

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın Hayali Gerçek Oldu

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın Hayali Gerçek Oldu
Baksı Müzesi... Adını bulunduğu köyden alan bir müze. Evet yanlış duymadınız, muhteşem ihtişamıyla sanatı canlandıran, kültürü simgeleyen ve çeşitli platformlarda birçok ödüle layık görülen bu önemli müze köyde bulunmaktadır. Gelin bu müzeyi birlikte tanıyalım.

Baksı Müzesi Doğu Karadeniz’de, Bayburt’un 45 km dışında, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde yükseliyor. Eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar Köy'ünde yükselen bu sıra dışı Müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında iç içe yer vermektedir. Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi ile 40 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlendi. Bu proje Hüsamettin Koçan’ın doğduğu topraklara yaşam birikimini taşıma çabasının bir sonucudur. Bu fikri hayata geçirmek amacıyla 2005 yılında Baksı Kültür Sanat Vakfı kuruldu. Müze, başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüştü. Müzenin ana binası, 2010 yılında zorlu bir serüvenin sonunda, devletten hiçbir maddi yardım almadan, tamamlandı. Baksı Müzesi'nin tanıtımı 2010 yılı Haziran ayında İstanbul Modern'de, açılışı ise
Temmuz ayında yapıldı. 2012 yılında müzenin yeni sergi salonu olan Depo Müze sanatseverlerle buluştu.

Görüntünün olası içeriği: gökyüzü, bulut, dağ, açık hava ve doğa

Peki neden Bayburt ilinin merkezinde değil de köyünde açıldı bu müze?

Bayraktar köyüne bir göz atalım dilerseniz.
80 hanelik Bayraktar Köyü’nde bugün 480 kişi yaşıyor. Son 20 yılın belirleyici unsuru göç… Çömlekçilik, dokuma gibi el sanatları bir zamanlar köyün gereksinimi karşılayacak orandayken bugün hemen hemen hiç yok. Mimari gelenek tamamen yok olmuş, marangoz ve taş ustaları gurbete gitmiş. Köydeki geleneksel yapı anlayışının yerini gecekondu almış. Gençler yazın sınırlı ölçüde toprakla uğraşıyor, kışın ise yeterince üretim yapılmıyor. Baksı, Kırgız Türkçesi’nde şaman anlamına geliyor. Müze için Baksı isminin seçilmesi, Baksı'nın Bayraktar Köyü’nün eski adı olması ve şaman sözcüğünün “şifacı, yardımcı, koruyucu” gibi anlamlarının, müzenin misyonlarıyla örtüşmesinden kaynaklanıyor. Halk arasında yakın zamana kadar sürdürülen bazı alışkanlıklar, köyün uzak geçmişte şaman geleneğinden beslendiğini düşündürüyor.

baksı köyü ile ilgili görsel sonucu

Baksı Müzesi, yoğun göç veren ilimiz Bayburt’tun Bayraktar köyünde; gurbetin, kaybolan geleneklerin, unutulan değerlerin neden olduğu sorunlara ve sonuçlara bir çözüm arayışıdır. Gelenek, gelecek ve süreklilik bağlantılarını kuran, bu bağları istihdam-beklenti ve moral unsurları ile güçlendiren bir anlayışa sahiptir.  Geleneksel kültürü koruyarak, gelecek kuşaklara aktarmak için araştırmalar yapan, bu zeminden hareketle özellikle kadın istihdamı projelerini uygulamaya koyan bir müzedir. Bulunduğu bölgede özel yetenekli çocukları tespit edip burslarla eğitimlerine katkıda bulunarak, özellikle tasarım, sanat ve kültür alanlarında gelişmeleri  için projeler uygulamaktadır. Baksı Müzesi, kendisini sadece seyirlik bir müze olarak sınırlamayan, o bölgede yaşayan insanlara imkanlar sağlayan, eğitim veren, o topraklarda yaşamayı bir sevinç haline getirmek isteyen bir müzedir. Baksı Müzesi, diğer müzelerden farklı olarak gelenekselle sadece bir yöne ve döneme ait olmadan gelenekselle çağdaşı aynı zeminde buluşturan, bünyesinde kurduğu üretim birimleriyle, ekonomik hedefler oluşturan özel bir kimliğe sahiptir.

Kütüphanesi bakımından oldukça zengin bir görünüme sahip olan Baksı Müzesi'nin kütüphane biriminde ağırlıkla sanat yayınları ve halk bilimiyle ilgili yayınlar yer almaktadır. Özellikle çocukların kullanımını özendirmeyi amaçlayan yaklaşık 10 bin yayın yer alıyor. Baksı Kütüphane, sanatseverlerin kitap, dergi ve görsel-işitsel malzeme bağışlarıyla zenginleşerek güç kazanmayı amaçlıyor. Seminer, konferans, panel, sempozyum ve gösterilere ev sahipliği yapan 150 koltuk kapasiteli, teknik donanımlı salonda eğitici programlar düzenleniyor. Bu salon aynı zamanda, çevre köylerin önemli gün ve kutlamalarda bir araya geldikleri ortak bir sosyal buluşma mekanı olma yolunda ilerliyor.

baksı müzesi kütüphane ile ilgili görsel sonucu

Tam anlamıyla donanımlı olan Baksı Müzesi'nde sergi salonları ve depo müzede bulunmaktadır. 1500 m2’lik ana sergi salonu, Güncel Sanatın ve Tasarımların sergilendiği iki bölümden oluşuyor. Periyodik sergilerin açıldığı bu bölümde günümüz sanatının ve tasarımlarına ilişkin sergiler yer alıyor. Müzenin sahip olduğu koleksiyonların, korunduğu ve izleyici ile paylaşıldığı bir bölüm olarak planladı. Yaklaşık 1.000 m2’lik bir kapalı alana sahip olan Depo-Müze, 2012 yılında müze kompleksine eklendi. Bu alanda günümüz sanatının örnekleri ile birlikte; halk resmi koleksiyonu, cam altı ve işleme koleksiyonu, yazı resimler, şifa tasları, alemler, taş baskılar, çömlek ve seramikler, ehramlar yer alıyor.

Gelenek ve Sanat

Çeşitli atölyelere de sahip olan Baksı Müzesi, bulunduğu bölgede kadınların, gençlerin ve çocukların gelişimine destek olmayı, eğitime, meslek edindirmeye ve istihdama katkı sağlamayı hedefliyor. Bu amaçla, müzenin yanı başında dokuma atölyeleri ve ehram tezgâhları kuruldu. Bu tezgâhlarda, unutulmaya yüz tutan geleneksel bir dokuma olan ehramın köylü kadınlar ve genç kızlar tarafından yeniden hayata geçirilmesi sağlandı.

baksı müzesi ehram atölyesi ile ilgili görsel sonucu
Baksı Kültür Sanat Vakfı “Bayburt Baksı Müzesi Öğrenci Sanat Şenliği” projesi kapsamında güzel sanatlar alanında yetenekli öğrencileri belirleyip burs desteği ile eğitimlerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

1. Öğrenci<br /> Sanat Şenliği

Ulusal basında da adından söz ettiren Baksı Müzesi birçok ödüle layık görülmüş, çeşitli projelerde yer almış ve daha birçok projeyi de hayata geçirmeye planlıyor.

Museum Prize Prix - Prix Du Musée

Kendi topraklarında, köyünde, kurduğu bu müze ile geçmişini canlandıran, sanatı ve kültürü simgeleyen ve çeşitli projelerle ulusal ve yerel basında adından söz ettiren, başta Baksı Müzesi'nin kurucusu sanatçı ve aynı zamanda eğitmen olan Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'a ve bu müzede emek veren tüm işçilere teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Siz de müzeleri ziyaret etmeyi seviyor ve tarihe, geçmişe tanıklık etmekle birlikte içerisinde bulunduğu sergi, kütüphane, atölye gibi olanaklardan da yararlanmak istiyorsanız Bayburt Baksı Müzesi'ni ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Özel İçerik Yunus Emre Haşlak

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.