Öğrenci Kariyeri Banner

Plastik Bardak Kullanımını Azaltan Hareket!

Plastik Bardak Kullanımını Azaltan Hareket!

Kahvenin öğrenciler için anlam ve önemini özellikle anlatmamıza gerek yok ama Franz Kafka’nın Amerika adlı eserinde şu cümle aslında tüm durumu özetliyor:


“Öğrenimimi bitirince uyuyacağım. Şimdilik sade kahve içiyorum.”


Soğuk kış günlerine yaklaştığımız şu günlerde üstünde dumanı tüten sıcacık kahvenizi alıyorsunuz ve huzur içinde içiyorsunuz. Peki ya sonra? Eğer içeceğinizi kupada içiyorsanız doğa için hiçbir sorun yok ama aynı şey maalesef tek kullanımlık plastik bardak için geçerli değil. Bu durumu fark eden İngiltere’de bir üniversite başlattığı uygulama sayesinde yılda 34 bin tek kullanımlık bardağın çöpe gitmesini engelliyor.


Winchester Üniversitesi, sıcak içecekler için yılda 191 bin adet tek kullanımlık bardak harcıyordu. Kağıt ile plastik karışımdan üretilen bu bardaklar çok zor geri dönüştürüldüğünden dolayı üniversite kendi bardağını getiren kişilere yaklaşık 1₺’lik indirim yapmaya başladı. Bir süre sonra yetkililer bu indirimin bardak tüketimi üzerinde pek bir etkisinin olmadığını fark ettiler ve üniversite fiyatlarda tekrardan değişiklik yapma kararı aldı.



Bu değişikliğe göre kendi bardağını getirenlere artık indirim yapılmadı, bunun yerine tüm sıcak içeceklerin fiyatı 1₺ düşürüldü fakat tek kullanımlık bardak tercih edenler 1₺ fazla ödeme yapmak durumundaydı. Üniversite aynı zamanda öğrencilere yeniden kullanılabilir bardaklar dağıttı. Önceki uygulamanın aksine yetkililer bu sefer öğrencilerin fazla para ödememek için bardakları yanında taşıdıklarını görmüşlerdi.


Bu uygulama sayesinde bir yılda 34 bin adet tek kullanımlık bardağın çöpe atılması engellenmiş oldu. Bir senenin sonunda her 3 satıştan birinde yenilenebilir bardak kullanıldığı görülmüştür üstelik içecek satışında ufacık bir azalma olmamışken!!


Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.