Öğrenci Kariyeri Banner

Öğrenci Ve Staj

Öğrenci Ve Staj
Üniversite öğrencilerinin iş dünyasına adaptasyon süreci hakkında daha çok eleştirel bir çerçeveden bakalım.

Üniversiteler bizi geliştiriyor, eğitiyor fakat iş dünyasına hazırlamıyor. Bu nedenle, okurken staj yapmak çok önemli.  Fakat bu staj dönemi ne kadar olmalı?

Yaz staj dönemi, işi tanımak, iş hayatına uyum sağlamak için yetersiz. Vaktimizi ayarlamaya çalışarak staj dönemimizi uzatmakta, iş hayatına erken adapte olmaya çalışmakta fayda var.

İşverenler, yeni mezunlara niteliksiz eleman gözüyle bakıyor günümüzde. Üniversite mezunları işverenlerin istediği analitik düşünme, araştırma ve etkili iletişim kurma gibi niteliklerde yetersiz kalıyorlar.

[ad name="Google Adsense"]

Bu sorun işveren ile öğrencinin işbirliğiyle çözülebilir ancak. Stajın önemi de burada devreye giriyor. Öğrenciler için üniversitelerin de desteği şart staj konusunda. İki tarafın da öğrencileri iş dünyasına hazırlamak için belli stratejileri geliştirmesi ve adım adım uygulaması gerekli.

Çoğu öğrenci, sadece puanları baz alarak, fikir sahibi olmadığı bölümleri okuyor, belki mezun olamıyor. Bölümün bize uygun olup olmadığı stajda, iş hayatında ortaya çıkar. Bunun için mezun olmayı beklemek bize çok zaman kaybettirecektir. Stajda sadece iş hayatını tanıma fırsatı değil, kendinizi de büyük ölçüde tanıma fırsatı yakalamış oluyorsunuz aslında.

-Deneyimler, kazanımlar stajın size kattığı önemli şeyler olacaktır.

-İş dünyasına erken yaşta dahil olmak özgüveni, iletişim becerilerini de yüksek oranda geliştirir.

Stajlar, öğrencilerin ihtiyaç duyduğu işyeri yeteneklerini kazandırmak ile birlikte, öğrencilerin farklı kariyer olanaklarını keşfetmelerine fırsat tanır. Günümüzde birçok işveren stajı bir deneme süresi gibi, stajyeri değerlendirme ve işe alım sürecine dahil etme amacıyla kullanmakta ancak burada en önemli problem çok sayıda stajın ücretsiz olması.

-Stajyer ücretlerinin çok uçuk olmasını bekleyemeyiz ancak cüzi miktarlarda olması öğrenciyi de motive eder.

-Ya başarısız olursam? Algısına kapılmayın.

İlk stajınız kötü geçebilir ve bu sadece size bağlı olmayabilir. Farklı yerlerde staj yapın. Farklı işverenlerle tanışın.

Öğrencilerin ve yeni mezunların kariyerlerine daha kolay bir geçiş yapmaları için gereken, üniversitelerin ve şirketlerin genç mezunları işe hazırlama konusunda daha etkili bir planlama ve uygulama içine girmeleridir.

Yazar: Arzu Yıldırım

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.