Öğrenci Kariyeri Banner

Müthiş Bir Projeniz Yok, Siz Tembelsiniz

Müthiş Bir Projeniz Yok, Siz Tembelsiniz
lazy-g

 

[ad name="HTML"]

Ülkemizde insanlar genellikle tembellikleriyle övünürler. “Askerde en rahat bendim” veya “İş yerinde akşama kadar oturuyor işi rahat” veya “Memur olacaksın her ay alır maaşını yatarsın…” veya “Yıllık iznim bitince rapor aldım” gibi. Tembellik için her yola başvurmak mümkün.


Diğer bir zaafımız kısa yoldan zengin olma düşüncesi. Tembelliğin yaygın olduğu bir toplumda para kazanmak tabi ki kısa yoldan olmalı. Az yorulmalı çok kazanmalı. Ha birde fiyakalı olmalı, hava atılabilmeli.


ÖĞRENCİKARİYERİ 2015 EKİBİ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLAMIŞTIR.


Neden böyle bir giriş yaptığım yazının ilerleyen kısımlarında anlaşılacaktır diye umut ediyorum.


Bir yazılım geliştirici olarak (2015 not: o zamanar yazılımcıydım☺ ) aşağıda yazacaklarım kendi başıma gelen onlarca olay sonucunda vardığım şahsi gözlem notlarımdır.



Müthiş bir projem var! Daha önce böylesi yapılmadı.


Projeniz müthiş mi bilmem ama düştüğünüz yanılgı müthiş ve böylesi bir proje daha önce birileri tarafından büyük ihtimalle denendi, yapıldı. Belki başarılı oldu veya battı ve sizin bu olanlardan haberiniz yok.


Burada daha tehlikeli bir durum var “daha önce hiç yapılmadı”düşüncesi. Yani bir projeyi harika, müthiş ve eşsiz yapan veya onun tutmasını sağlayacak olan şey daha önce yapılmaması değil. Eğer böyle olsaydı AltaVista ve Yahoo varken Google çıkmazdı veya Symbian, RIM varken Android ve iOS yaşayamazdı aynı şekilde Coca Colavarken Pepsi olamazdı.


Dolayısıyla “daha önce böylesi yapılmadı” düşüncesi kendi kalenize attığınız goldür.


Önemli olan projenizin daha önce yapılmaması değil fark yaratacak, alışkanlıkları ve algıları değiştirebilecek yapıda olmasıdır. Google, Pepsi, Android, iOS bunu yaptılar ve kendilerinden önce piyasa lideri olan yapılanmaların ya sonunu hazırladılar ya da onlardan ciddi bir pazar payı kaptılar.



Kime anlatsam harika diyor


Herkesin harika bulduğu projeler genelde batar ve hayal kırıklıklarına yol açar. Genelin saçma bulduğu projeler ise tutar.


- Bundan 10 yıl önce Nevzat Aydın size gelip yemeksepeti.com’u kuracağını söyleseydi ne derdiniz?


- Veya Sina Afra, Markafoni’yi kuracağım deseydi ve internet üzerinden uygun fiyata marka giyim ürünleri satacağını söylese ne düşünürdünüz?


- Mark Zuckerberg size gelip Facebook’u kuracağını söylese eminim boşver bunları KPSS’ye hazırlan Mark denilecekti.


Geneli kitleyi boşverin. Genel kitle tüketicidir, işçidir, memurdur, çiftçidir, müşteridir. Siz azınlıkta olan girişimcisiniz.



Her şey tamam yazılımcı lazım


Ben şahsen yola çıkmamış birine yardım etmem ama yola çıkmış veye yolda kalmış birine yardım edebilirim, elimden geldiğince.


Ortada iş yokken “Yazılımcı lazım projeye Ahmet” demek “Beni Bodrum’a götür canım sıkıldı” demektir.


Ortada ilerleyen veya yola çıkmış bir proje var ve yardım isteniyorsa “Yazılımcı lazım projeye Ahmet” demek “Yolda kaldım yolunun üzerindeyim bi yardım et” demektir ve elden geldiğince yardım edilir.



Peki müthiş projeniz için ne yaptınız?


Her şeyi bir kenara bırakalım. Kendinizce müthiş olan projeniz için ne yaptınız? Ne tür girişimlerde bulundunuz? Yoksa sadece düşündünüz ve hayal mi kurdunuz? Yurdum insanı zaten boş zamanlarını düşünerek geçiriyor. Farkınız?



Destek çıkan olmadı, imkan yoktu, imkan verilseydi…


Neden imkan verilsin ki? Kendinizi kanıtlamış bir girişimci olsaydınız zaten sponsorunuz, bağlantılarınız, yatırımcılarınız ve diğer imkanlarınız olurdu. Kendini kanıtlayamamış birine kim neden imkan versin? Böyle bir dünya yok.


Bitmiş bir evi mi satmak kolaydır, inşaat halindeki bir evi mi? Bitmiş bir ev projesini satmak daha kolaydır fakat siz piyasada tanınmış bir inşaat firmasıysanız daha projenin temeli atılmadan tüm evleri satabilirsiniz. Olayın özeti bu.


Parasal sermaye ihtiyacınız varsa sponsor bulabilir, kuluçka merkezlerine başvurabilir, melek yatırımcılarla görüşebilirsiniz; beşeri sermayeye ihtiyacınız varsa hisse karşılığında personel bulabilirsiniz ama bunlar içinde yine girişiminizin bir yol kat etmesi en azından yola çıkması gerekir. Kısaca kendi imkanlarınızı aramanız, bulmanız ve kullanmanız gerekli.


Tavsiyem arama motorlarında “melek yatırımcı” olarak arama yapmanızdır. Projenize güveniyorsanız ve somut bir şeyler sunabilirseniz yatırım alabilirsiniz.


Melek yatırımcıdan kasıt illaki popüler melek yatırımcıların kapısını çalmanız yönünde değil. Dijital iş dünyasında aktif olmayan, fakat analog dünyada nakti sermaye sahibi herhangi bir iş insanı, yatırımcı belki de bir işletmeci hatta esnaf ☺ sizin sponsorunuz veya melek yatırımcınız olabilir. Kapı çalana açılır, tüm kapıları çalın.



Sektörü veya projenin alanını biliyor musunuz?


Çırağı olmadığınız bir işin ustası olamazsınız. Davulun sesi uzaktan hoş gelebileceği gibi el yumuruğu yemeyen kendi yumruğunuda balyoz sanabilmekte. O nedenle bilmediğiniz bir alanda projeler üretirken o alanda uzman kişilerle projenizi paylaşın, tartışın. Rakiplerinizi, sektörü ve işi iyi tanıyın. Tanımıyorsanız tanıyanlarla yola çıkın.



Üzgünüm siz aslında tembelsiniz


Aslında yaptığınız işlerden keyif almıyor veya işsizsiniz ya da geliriniz düşük. Boş zamanlarınızda fikirler üretiyor ve bu fikirlerin proje olduğunu düşünüyorsunuz fakat sermayeniz yok, teknik bilginiz yetersiz veya imkanınız yok.


Gerçek bir girişimcinin hayatında mazeretler ve tembellikler yoktur. Gerçek girişimciler proje içerisinde çalışanlardan daha fazla efor sarf eden kişilerdir. Gerçek girişimciler etrafından yardım beklemez yeni bağlantılar kurar ve bu bağlantıları kullanır/ kullanmaya çalışır.


Gerçek girişimciler projelerini sunarken hayallerini değil somut taslakları veya işin kendisini sunarlar.


Sizin aslında projeniz yok yaşantınıza dair sıkıntılarınız var. Efor sarfetmeden, kısa yoldan, yorulmadan popülarite ve çok para kazanmak istiyorsunuz veya ek gelir olacak bir şey arıyorsunuz veya da kendinize uğraş arıyorsunuz fakat bunun için hiçbir şey yapmıyorsunuz. Tembelsiniz, riske girmiyorsunuz, sadece düşünüyorsunuz. Bir yandan garanti iş ararken diğer yandan aklınızdaki legolarla herkes tarafından harika bulunan müthiş projeler üretiyorsunuz.


Böyle devam ettiğiniz sürece “benim aklıma gelmişti” , “zamanında şöyle bir fikrim vardı ama imkan yoktu işte” cümlelerini sıkça kullanacaksınız.


Yazı:  https://medium.com/@ahmetcigsar

[ad name="HTML-1"]

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.