Öğrenci Kariyeri Banner

Milli Gururumuz Gözde Durmuş!

Milli Gururumuz Gözde Durmuş!
2003' te Ortadoğu Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü'nde eğitimine başlayan Gözde Durmuş, daha lisans eğitimi sırasında Harvard Tıp Fakültesi'nde araştırmalara katılmış. Kendisi 2015 yılında MIT Technology Review Dergisi'nin her sene seçtiği '35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi'ne tıpta ve biyolojide çığır açan liderlerden biri olarak seçildi.

Şimdi ise kanser ve antibiyotik direnci gibi durumların erken teşhisi üzerine yoğunlaşıyor. Akciğer ve meme kanserini teşhis etmeyi ileri derecede kolaylaştıran, maliyetini düşüren bir teknoloji geliştirdi. Bu cihaz hücrelerdeki biyolojik değişiklikleri çok hızlı, basit ve düşük maliyetli bir şekilde tespit edebiliyor.

gozde-durmus-kimdir

1 Dolar, 1 Damla Kan ve 20 Dakika!

Bir manyetik mikro çipten bahsediyoruz. 1 dolara satın alınabilen ve sadece 1 damla kanınızı kullanabileceğiniz türden. Hem de 20 dakikada sonuç veriyor.

Şeker ölçüm cihazına benziyor!

Bu cihaz, tıpkı şeker ölçüm cihazına benziyor. Kanınızı veriyorsunuz ve cihaz kanınızda kanser hücresi olup olmadığını sorguluyor. Bu da herkesin evinde kendi kendine kanseri teşhis edebileceği müjdesini veriyor.

Kendisi bu sistemin gelişmesinde en önemli nedenlerden birini şu şekilde açıklıyor: "Akciğer başta olmak üzere kanser teşhisinde biyopsi alınıyor. Bu ağrılı, ameliyat gerektiren ve de pahalı bir süreç. Geliştirdiğimiz manyetik mikro çip kanserli hücreyi, manyetik özelliklerine göre ayrıştırmanın yolunu buldu. Hedefim, büyük sağlık sorunları için basit çözümler getirebilmek. Bu aletle her hücrenin kendine has bir manyetik özelliği olduğunu gösterdik. Örneğin; kırmızı kan hücresi, beyaz kan hücresi, kanser hücresi; hepsinin kendine özgü manyetik hassasiyeti var."

Tıpkı Bir Lego Gibi!

Alet tıpkı bir lego gibi bir araya getirilerek kolayca üretilebiliyor. Ucuz, portatif ve kullanımı basit. Bu alet sayesinde kanser hücrelerine karşı hangi ilaçların etkili olduğu daha hızlı saptanabilecek.

"Birkaç yıl içinde hastalara kolayca ulaştırılmasını sağlamak istiyoruz."

Stanford Tıp Fakültesi Hastaneleri ile ortaklaşa klinik çalışmalarla geliştirilen ağrısız bu yöntem şu anda Silikon Vadisi'nde bir start-up aşamasında. Ve birkaç yıl içinde hastalara ulaştırılması için hızla çalışılıyor.


Gözde Durmuş'un Türkiye için umut vadeden sözleri:

"Bir bilim insanı olarak en büyük hayalim ve hedefim; geliştirdiğimiz teknolojilerin laboratuvar ortamından transfer edilerek direkt hastalar üzerinde uygulanabilmesi, bir hastanın derdine derman olması. Uzun vadede bir yandan bilimsel çalışmalarıma devam ederken diğer yandan da herkesin ucuz ve kolay bir şekilde bu yeni teknolojilere erişimini sağlayıp, geniş kitlelere sağlık teknolojilerini ulaştırmak istiyorum."

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.