Öğrenci Kariyeri Banner

Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi: Binyıl Bakış Açısı

Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi: Binyıl Bakış Açısı
Neredeyse her bir yılda bir akıllı telefonun varlığıyla özetlenen bir dijitalleşme çağında yaşıyoruz. Bir akıllı telefonun varlığı, gözleri ekrana yapıştırılmış, boynu aşağı eğilmiş ve etrafta sanal bir  hava var. Anlatım biraz abartılı görünebilir ama etrafa bakmak için ekran zamanınızdan bir mola verirseniz, yukarıdaki ifadeyi test eden gerçeği gözlemlersiniz.

Maslow, bir piramit içinde temsil edilen Fizyolojik, Güvenlik, Sosyal, Saygı ve Kendini Gerçekleştirme olarak sınıflandırılmış bir ihtiyaçlar hiyerarşisi vermişti. Piramidin tepesine kadar olan yol, ihtiyacın karmaşıklığındaki artışı ve düşük seviyeli bir ihtiyacın memnuniyetini yansıtıyor. Tipik bir bin yılın dijitalleşme çağındaki en temel ihtiyaçtan daha karmaşık olanlara kadar bu hiyerarşiyi nasıl kavradığını merak ediyor. Günümüzde ise bu hiyerarşi değişmekte.

67701244_711541499269283_8822409729425026313_n

Psikolojik ihtiyaçlar

Bu temel ihtiyaçlar bir bireyin hayatta kalabilmesi için esastır ve piramidin en altına yerleştirilir. Maslow, bu temel ihtiyaçları yiyecek, barınak, su vb. olarak tanımladı.

Bir binyıl için, bunlar bir akıllı telefon veya dizüstü bilgisayar, ağ kapsama alanı, Wi-fi kullanılabilirliği (yaşamdaki herhangi bir durumda veya şirkette hayatta kalmak için) ve tabii ki bu araçlar için tam şarjlı batarya gibi elektronik araçlar ile sembolize edilir.

Güvenlik ihtiyaçları

Bir sonraki seviye ihtiyaçlar, bir bireyin aradığı güvenlik duygusudur. Şu anda hepimizin kullandığı  Google haritaları (haritadaki yönergeleri kullanarak herhangi bir varış noktasına ulaşmak için), Google arama motoru (bunu bilen Her şeyi yapan kimisine göre tanrı olan) özel hayatın gizliliği bir nebze temsil eden güvenlik ihtiyaçlarıdır. Birde güvenlik için oluşturduğumuz  güvenlik şifreleri (gizliliği ve gizlilik davranışını yaymak için) ve Posta Gelen Kutusu (dijital belgeler ve kupon için) ne kadar korunuyor hiçbirimiz bilmiyoruz…

Sosyal ihtiyaçlar

Piramitte bir seviye yükseldikçe sosyal ihtiyaçlar yüzeye çıkar. Bu ihtiyaçlar üyelik ve aidiyet ihtiyacını temsil eder. Bunlar, WhatsApp (bağlı kalıyor), Facebook (fotoğraflara, videolara, hikayelere, paylaşılan check-in'lere tepki verme konusunda yüksek), Skype (coğrafyaları aşarak görüntülü arama yapmak için yüksek) ve Tinder (arkadaşlık için) gibi sosyal medya platformları tarafından yönlendiriliyor. Bu platformlar dostluklar, referans grupları vb. İle yapılan geleneksel sosyal ihtiyacı fazlasıyla gölgeledi.

Saygı İhtiyacı

Takdir edilme, değer verilme ve tanınma ihtiyacı Esteem ihtiyaçları olarak sınıflandırılır. Sosyal medyanın bin yılların saygılı ihtiyacının oluşturulmasında nasıl önemli bir rol oynadığı ilginçtir. Gelişmiş güzelleştirme için birden fazla filtre kullandıktan sonra fotoğrafların, videoların ve hikayelerin paylaşılması, Quirky Snapchat filtreleri ve hikayeleri, heyecan verici tweetlerle buzz'lar yaratarak Twitter çağında yeni bir değer yarattı. Viral gitmek, bin yılın saygılı ihtiyaçlarına benzersiz ve eşi benzeri görülmemiş bir vuruş verir.

maslow-teorisi-ve-ih-maslow-ihtiyaclar-piramidi

Kendini Gerçekleştirme İhtiyacı

Bu ihtiyaçlar doruk noktasını temsil eden piramidin tepesine yerleştirilir. LinkedIn (iş piyasasında profesyonel ağ oluşturma ve profilinizi güçlendirmek için bir platform), Pinterest (kullanıcıların ne yapmak istediklerini keşfetmelerini sağlayan bir fikir kataloğu) ve YouTube (tutkunuzu bir tutku haline getirmenizi sağlayan bir platform) mesleği video oluşturarak ve milyonlara ulaşarak) yeni çağın kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarını sembolize ediyor.

Sayısallaştırma, binlerce yıl boyunca Gereksinim hiyerarşisini yeniden tanımlamaları ve günümüzün sanal ihtiyaç doldurucuları ile teknoloji ve sosyal medya kolları biçiminde yeniden hizalanmalarını sağlamıştır. Sosyal medya, yaşamın vazgeçilmez bir parçası oldu - göz ardı edilemeyecek bir gerçek. Ancak burada endişe kaynağı olarak ortaya çıkan şey, gerçek dünyadan açıkça görülebilen bir kopukluktur. Milenyumlar tüm ihtiyaçlarını tatmin etmek için sanallıkta teselli arayışına girdiler. Bu şiddetli bağımlılık şeklinde bir salgını tetikledi ve rahatsız edici davranış kalıpları yayıyor. Daha da endişe verici olan şey, aynı anlama ya da kabullenme eksikliğidir.

Teknoloji ve Sosyal medya platformlarının artıları var. Kolaylık değerleri, deneyimleri zenginleştiren, daha hızlı başarı oranı, daha önce görülmemiş büyüme fırsatları, kıskanç başarı hikayeleri vb. yaratarak yaşamı kesinlikle daha iyi hale getirdiler. Ancak içerilen maliyetler göz ardı edilemeyecek kadar büyük.

indir (1)

Maslow'un ihtiyaç hiyerarşisi teorisine dair bu yeni bakış açısı bin yıllık yaşam ile teknoloji ve sosyal medyanın iç içe geçmesine vurgu yapıyor.İnternet artık bu hiyerarşinin bir parçası. Bakalım bu ittifak için kaderin neleri var?

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.