Öğrenci Kariyeri Banner

Kim Demiş Sınav Haftalarında Sadece Kahve Tüketilir Diye? Dinç Kalmanız İçin Bitki Çayı Tüyoları!

Kim Demiş Sınav Haftalarında Sadece Kahve Tüketilir Diye? Dinç Kalmanız İçin Bitki Çayı Tüyoları!
Öğrencilik hayatımızın en yoğun dönemi olan sınav dönemi bir kere daha geldi çattı!

Çok çalışıp ortalama mı yükseltmeli? Yoksa rahatıma çok düşkünüm ben diyerek olduğu gibi mi bırakmalı?

Karar sizin. Yine de biz size bu haftaya özel lezzetli, dumanı burnunda, tavşan kanı bir yazı hazırladık. Sınav haftalarında kahve içmekten helak olanlar, ''Kahveyle aramı bir türlü yapamadım acaba uyanık kalmam için yok mu başka seçenek?'' diyenler ve farklılığa her daim hazır olanlar, keşfetmek isteyenler için,  ''bol çaylı'' bir yazımız mevcut.

çay2

Çayın Neden Bu Kadar Çok Sevildiğini Hiç Düşündünüz Mü?

İlk olarak siyah çay ile başlayacağız. Nedeni ise ülkemizde hayli seviliyor olması.

''Bugün dünyanın yarısı ''tee'' ya da ''tea'' diye adlandırır çayı, diğer yarısı ise ''çay'' der. ''

Türkiye kişi başı yıllık çay tüketiminde 2,3 kg ile dünya da birinci sırada. İkinci sırada 2,2 kg ile İngiltere, üçüncü ise Hindistan.

''Bu verilere göre ülke olarak sıkı bir çay tiryakisiyiz fakat 70 yıl öncesine kadar kahve tüketiminde dünyada bir numara olan toplumumuz, şimdi çayda birinci konumda.

Özellikle çay, Ramazan'da iftardan sahura kadar gün boyu susuz kalan vücudu sulama görevini üstlenir. Vücuda su takviye ederken bir yandan da dinçlik verir. ''

 

Çay Demleme Sanatı

''İyi bir çay demlemek için üç önemli şey vardır: İyi bir demlik, iyi su ve uygun ısı. İşte bu yüzden demliğe çayın babası, suya anası, odun kömürüne de arkadaşı denmiştir.''

Gülmeyecekseniz şimdi de size lezzetli bir çay yapmak için kritik bir ip ucu vereceğiz. Öncelikle su önemli evet bunu biliyoruz. Peki size çay yapmak için en iyi su kar suyudur desek? Evet şu an pek mümkün değil ama karlı bir havada çaydanlığınızı alıp bahçenize çıkarak elinize aldığınız karı çaydanlıkta bir güzel fokurdatsanız, o çayın lezzetine doyamayacaksınız. Söylemesi bizden denemesi sizden.

çay3

Burada önemli olan bir diğer husus ise çay için kullanılacak suyun yumuşak ve kireçsiz olmasıdır. Şehir şebeke suyu klorludur  ne kadar dinlendirirseniz dinlendirin çayın tadını bozacaktır.

İyi Çay Demlemek İçin Uyarılar:

  • Çaydanlıktaki su on saniyeden fazla fokurdayarak kaynamamalıdır. Gereğinden fazla oksijen kaybeder.

  • Soğumuş su bir daha kaynatılmamalıdır. Çaydanlığa her defasında taze su konulmalıdır.

  • Demliğin ve çay bardaklarının metal olmamaları gerekir. Çaya metal tadı geçer.

  • Demlik, çaydanlık ve çay bardakları deterjan ile yıkanmamalıdır.

  • Su kaynadığı anda demliğe dökülmelidir.

  • Çay mutlaka hava almayan bir kapta muhafaza edilmelidir.

  • Eğer çayı süt ile içiyorsanız fincana önce süt sonra çay konulmalıdır.


 

çay4,

Çay ve Sağlık

Çay deyip geçmeyin. Kararında içildiğinde vücuda yararı var.

Özellikle yeşil çay doğal bir mucizedir. Bu çayda yüksek oranda vitamin ve mineraller bulunur. Limonda bulunan miktarda C vitamini ve mineraller bulunur. Çeşitli B vitamini türleri içerir.

Yeşil olsun siyah olsun, çayın en önemli özelliği tamamen doğal bir ürün olmasıdır. Hiçbir yapay renklendirici, koruyucu ya da koku verici içermez.

Ayrıca sütsüz ve şekersiz içildiği sürece kalorisi çok düşüktür.

Vücudun su dengesini korumakta rolü büyüktür.

En önemli yararı, beden ve zihin yorgunluğunu giderici özelliğinin olmasıdır. Çay, ayrıca hazım sisteminde etkilidir.

Yemek üzerine içilen çay hazmı kolaylaştırır.

Genel olarak ortalama bir ince belli bardak siyah çay 45 mg kafein içerirken, aynı hacimdeki kahve 90 mg kafein içerir. Kafein alımı konusunda endişelenenler ise yeşil çayı rahatlıkla tüketebilirler çünkü yeşil çayda yalnızca 4 mg kafein vardır. 

Çayın yararları olduğu gibi yanlış ya da fazla miktarda içildiğinde vücuda zararlı etkileri de vardır.

En başta sayılması gereken çayın bağımlılık yapmasıdır. Sinirleri fazlaca uyararak, yatma saatine yakın içildiğinde uykuyu kaçırır. - Ki bu biz öğrencilerin tam da sınav haftasında istediği bir durum. :) -

 

cay26

Bitki Çayları

Gerçek çay yapraklarından yapılmayan çaylara bitki çayı ya da şifalı çay denir.

Batıda modern tıbbın gelişmesi doğrultusunda uzun yıllar bitkilerden kesin bir uzaklaşma yaşanmış olduğundan, bu toplumlarda şimdi de keskin bir virajla ''doğaya dönüş'' yaşanmaktadır.

 

çay10

Sınav Haftasında Dinç Hissetmek Benim de Hakkım Diyorsan:

Siyah Çay

Bilimsel adı ''Camellia Sinensis'' bizim bildiğimiz nam-ı diğer ''siyah çay''  ilk başta olmasaydı olmazdı.

Kuşburnu Çayı

Vücuda dinçlik vermesinin yanında gözlere de canlılık verir. Kan temizleyicidir ve bol miktarda C vitamini barındırır.

Ginseng: Bitki uzmanları ginseng’in strese bağlı yorgunluğu azaltma da olumlu etkileri olduğunu belirtiyorlar. Ginseng özellikle Çin’de belirli bir yaş üzerindeki insanlarda canlandırıcı etkisiyle oldukça popüler olarak kullanılıyor. Diğer faydaları arasında ise, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, antioksidan etkisi ve doğurganlığı arttırması gösteriliyor.

Zencefil: Zencefilin zihni açma özelliği bulunur. Konsantrasyonu arttırmaktadır. Ayrıca sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Mide bulantısına iyi gelir. Kişinin kendini fiziksel ve zihinsel olarak enerjik hissetmesini sağlamaktadır. Bu sayede bütün günü enerjik bir şekilde tamamlayabilme avantajını yakalayabilirsiniz.

Meyan Kökü:  Stresin tedavi edicileri arasında bulunur. Kişilerin duygu hallerini yukarı çıkarır. Kan şekerini dengelemektedir. Şeker ihtiyacını giderdiği için gün içinde enerjik olmayı sağlar. Adrenalin bezlerini etkilemektedir. Stresin üstesinden gelmeye olanak tanır.


Hem sağlıklı bir vücut için hem de daha iyi hissetmek için dinçlik ve enerji veren bitki çayları kullanmak oldukça yararlı olacaktır. Farklı farklı çeşitleri olan bu çaylardan dilediğinizi seçebilirsiniz.

Yararlanılan Kaynaklar 1

Yararlanılan Kaynaklar 2

Deniz Gürsoy ''Demlikten Süzülen Kültür: ÇAY''


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.