Öğrenci Kariyeri Banner

Kim Bu Alfalar?

Kim Bu Alfalar?
Milenyum Çağı’ndan önce doğanlar şimdiki kadar teknolojiye sahip değildi. Bizler evlerimizin bahçelerinde, parklarda, kapı önlerinde büyüdük. Oyuncak bebeklerimiz, arabalarımız, bilyelerimiz eksik olmazdı. Hepsi rengarenk, türlü türlü oyuncaklar… Oyunlar oynayarak büyüyen, sosyalleşen bireylerdik.  İpler atlardık, saklambaçlar oynardık. Hatta saklambaca büyükler de dahil oldu mu tadından yenmezdi. Bir de şimdiki nesle bakalım. Sosyalleşmeyen, evlerinden çıkmayan, bilgisayar başlarından kalkmayan çocuklar. Bu yüzdendir reklamda dahi cep telefonları toplayan anneannelerin, babaannelerin, dedelerin olması. Bizden büyükler hiç ama hiç alışamadı bu teknolojiye. Bu yüzdendir ki herkesin dilinde sakız ‘’Aaah nerede o eski zamanlar…’’

Herkesin bildiği üzere kuşaklar X, Y ve Z harflerinden oluşmaktadır. Ama bilmediğimiz yepyeni bir nesil geliyor..

jenerasyon

Gelecek kuşağın resmi adı literatürdeki yerini aldı: Alfa Kuşağı.

Alfa Kuşağı (Alpha Generation)’ nı, şu an emekleme döneminde olan bebekler ve henüz doğmamış olanlar oluşturmaktadır. Pazarlama alanında ise 2010 ve sonraki yıllarda doğmuş çocuklar bu kuşağı oluşturmaktadır.

Kuşaklar X, Y ve Z harflerinden oluşurken, Alfa nasıl oluştu?

Ünlü bir demograf olan Avustralyalı Mark McCrindle, yaptığı TEDx konuşmasında katılımcılara ‘’Z Kuşağı’ndan sonra gelen nesle hangi isim verilmeli?’’ sorusunu yönelten bir anket sunmuştur. Bu anket sonrası da bu ismi önermiştir. McCrindle, alfa kuşağının tamamının 21. yüzyılda doğmuş olan bireyleri kapsayacak ilk kuşak olduğuna dikkat çekmiştir. Business Insider ile yaptığı bir söyleşisinde Alfa Kuşağı’na ‘’cam nesli’’ isminin de verilebileceğini söylemiş aynı zamanda bu görüşünü çocukların küçüklükten itibaren oyunlarını, eğitimlerini, sosyal ilişkilerini kısaca her türlü faaliyetlerini ekranlar aracılığı ile sağlaması savı ile desteklemiştir.

Doğdukları günden itibaren ellerinden teknolojik alet düşmeyen Alfa Kuşağı, kendileri dahil her şeyin online olması gerektiği düşüncesine sahiplerdir. Bu yüzden bu nesle ‘’Screener Gen’’ yani ekrancı jenerasyon da denmektedir.

Alfa Kuşağı Çocukları Hangi Özelliklere Sahip?

1472314340745

2025 yılında yaklaşık 2 milyar kişiden oluşacak olan ve her hafta 2.5 milyon bireyin eklendiği yeni kuşak olan Alfa Kuşağı;

  • Teknolojinin içine doğan bu kuşak, yaşadıkları dünyayı sınırları olmayan bir yer olarak görecek.

  • İstedikleri her türlü bilgiye, içeriğe kendilerinden önceki kuşaklardan daha hızlı sahip olma imkanına sahip olacaklar.

  • Yaşamlarının her evresine entegre ettikleri teknolojiyi kişiselleştirerek hayatlarının merkezine koyacaklar.

  • Önceki kuşaklara göre daha akıllı, daha bilgili ve becerikli olan bu kuşak, sahip oldukları kültürel zenginliği ihmal eden bireyler olacak.

  • Gelişen teknoloji, çarpık kentleşme sonucu doğadan mahrum, doğal gıdalara sahip olamayan ve bu yüzden pratik şeyleri tercih edip sağlıksız beslenen belki de hap şeklinde geliştirilen yiyecekler ile beslenen bir kuşak olacak.

  • İnsanlardan daha çok robotlar ile arkadaş olan, sohbet eden, oyun oynayan, ders çalışan. Kısaca robotlar hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olacak.

  • Bilgiye ve kaynaklara daha hızlı ulaşabilir hale gelecek ve en girişimci nesil olacak.

  • İnsanlar ile az konuşan, gerekmedikçe fiziksel buluşmalardan hoşlanmayan,

  • Sahip oldukları teknolojik aletlerden dolayı hafızalarını neredeyse kullanmayacak ve hafızalarında fazla tutmayacak,

  • Aynı anda birden fazla işle meşgul olabilecek bir nesil geliyor.


Özel İçerik: Nihan İnal

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.