Öğrenci Kariyeri Banner

Kaczynski’den Mektuplar

Kaczynski’den Mektuplar
Kaczynski’ den Mektuplar

Genellikle bilim insanları hayatlarında ne yaşarlarsa yaşasınlar başarılarıyla anılmıştır. Filmlerde, kitaplarda, televizyonlarda dünyaya sağladıkları faydaları izlemişiz, okumuşuzdur. Kuşkusuz Matematik bölümü dediğimizde aklımıza gelen ilk isimlerden biri John Nash’ tir. Ne yazık ki herkes bilime, sanata, eğitime faydalı olamıyor. Bu yazımızda ilginç bir hayata sahip olan Ted Jon Kaczynski’ den bahsedeceğim.

This FBI poster detailed the bomber’s attacks and offered a $1,000,000 reward for his capture. (Courtesy Federal Bureau of Investigation)

Amerika Birleşik Devletleri’ nde bombalı eylemleri ile korku salan ve asıl ismi Ted Jon Kaczynski ‘dir. Ted John Kaczynski, bombalı eylemlerini üniversiteler ve uçaklarda gerçekleştirdiğinden University ve Airline kelimelerinden gelen "UN ve A" kısaltmaları ile birlikte bombacı anlamına gelen "bomber" kelimesinin birleşmesinden oluşan ‘’Unabomber’’ lakabı ile anılmaktadır.

The Kaczynski Family, 1952

22 Mayıs 1942’de Amerika’da doğan Ted, 1958 yılında yani 16 yaşındayken Harvard Matematik bölümüne kabul edilmiştir. Harvard’ta okuduğu yıllarda bazı psikoloji deneylerine katılmış ancak deneylerin zihin kontrolüne malzeme yapılmasından korktuğu için bir süre sonra deneylerden ayrılmıştır.  1962 yılında Harvard’tan mezun olan Ted John Kaczynski, 25 yaşında Harvard Üniversitesi'nden doktora unvanı almıştır.

Buraya kadar her şey normal seyrinde. Olay işte bu noktadan sonra başlamıştır.

Screenshot-2016-05-06-at-11.54.10-1

Ted John Kaczynski, yaşadığı buhran neticesinde radikal kararlar alarak Berkeley Üniversitesi’ndeki yardımcı profesörlük görevinden istifa etmiştir. İstifa ettikten sonra Montana’ya yerleşerek ormanın içinde bir kulübede yaşamaya başlamış, yaşamını tamamen kendi kendine sürdürmenin yollarını aramıştır. Yaşanan endüstriyel gelişmelerin yaşam alanlarını giderek daralttığını ve doğanın sürekli olarak tahrip edilmesini gözlemlediği için, öncelikle ufak tefek sabotaj eylemler yapmıştır. Daha sonra ise kararlı ve planlı bombalar yapmaya başlamıştır. Ted John Kaczynski, yaptığı bu eylemleri endüstrileşmiş toplumu eleştirmenin bir yolu olarak görmüştür. Ted, 1975-1995 tarihleri arasında gerçekleştirdiği bombalı saldırılarda 23 kişinin yaralanmasına 3 kişinin ölümüne sebebiyet vermiştir.

130805203344-08-washington-post-horizontal-large-gallery

1995 yılında büyük gazetelere gönderdiği mektupta, ‘’Industrial Society and Its Future (Sanayi Toplumu ve Geleceği)’’ isimli manifesto yayınlanması karşılığında eylemlerine son vereceğini bildirmiştir. 19 Eylül 1995’te manifestosu New York Times ve Washington Post’ta yayınlamasıyla birlikte manifesto üzerinde ciddi tartışmalar da başlamıştır.

unabomber-752x501

Kardeşi David’in, manifestonun üslubundan şüphelenerek ağabeyini ihbar edilmesi sonucu Ted John Kaczynski, Montana dağlarında tek başına yaşadığı elektrik dâhil hiçbir lüksün bulunmadığı evinde FBI tarafından yakalanmış, tartışmalı bir mahkeme sürecinin sonunda ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır.

 

Özel İçerik: Nihan İnal

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.