Öğrenci Kariyeri Banner

İyi ki Tek Kariyerleri Annelik Olmamış Dedirten Başarılı 13 Türk Kadını

İyi ki Tek Kariyerleri Annelik Olmamış Dedirten Başarılı 13 Türk Kadını
Yıllardır içgüdüsel mi yoksa öğrenilmiş bir duygu mu olduğu tartışılan annelik olgusunun taşıyıcıları kadınlardan kimisi tek görevleri annelikmiş gibi hayatlarını sürdürürken kimi kadınlarsa başarının, kariyerin belki de bilimin peşinden koştular. İşte iyi ki tek kariyerleri annelik olmamış dediğimiz başarılı Türk kadınları karşınızda:

1.Safiye Ali

ilk-kadin-doktor-safiye-ali

Bugün birçok başarılı kadın doktorumuzun olmasının sebebidir Safiye Ali. 1891-1952 yılları arasında yaşayan ve tüm maddi sorunlara rağmen Almanya’ya giderek tıp eğitimi alan Safiye Ali, ilk Türk kadın doktorumuz olarak biliniyor. 2.Dünya Savaşı sonrası birçok yaralıyı iyileştiren ve birçok hayat kurtaran Safiye Ali, bir kadının tüm zorluklara rağmen ne kadar başarılı olabileceğinin en güzel örneklerinden biri.

2.Filiz Dinçmen


filiz-dincmen

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan Filiz Dinçmen Türkiye’nin ilk kadın büyükelçisi. Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler ofislerinde görev yapan Filiz Dinçmen Hollanda Lahey Büyükelçisi görevine getirilerek Türkiye’nin ilk kadın büyükelçisi ünvanını aldı. Kadın katkısı olmadan kalkınma olmayacağına inanan, kadınların Türkiye’de tüm haklara ulaşması ve toplumun gelişmesine kalkınmasına yardımcı olmaları ve bu yolda sorumluluk yüklenmeleri için çalışan Filiz Dinçmen göğsümüzü kabartan isimlerden biri olarak tarihimizde yer alıyor.

3.Sabiha Bengütaş

sabiha-bengutas

2000’lerin Türkiye’sinde ne kadına ne de sanata değer verilsin 1904 doğumlu Sabiha Bengütaş Türkiye’nin ilk kadın heykeltraşı olarak birçok başarıya imza atmış bir kadın sanatçı. Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’nı yapan ünlü İtalyan heykeltıraşı Pietro Canonica’nın asistanlığını yapan ve sergilere kendi eserleriyle katılan ilk kadın heykeltraş olan Sabiha Bengütaş’ın heykelleri dünyadan da birçok övgü aldı.

[ad name="Google Adsense"]

4.Türkan Akyol

turkan-akyol

1971 yılında kurulan partilerüstü Nihat Erim Hükümeti’nde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olarak görev alan Prof. Dr. Türkan Akyol, Türkiye’nin ilk kadın bakanı. Ayrıca Akyol’un başarıları bununla da sınırlı değil; kendisi üniversite rektörü olarak Türkiye’nin ilk kadın üniversite rektörü ünvanını da aldı.

5.Semiha Es

semiha-es

Semiha Es, ilk Türk kadın savaş muhabiri ve fotoğrafçımız. 25 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda Kore Savaşı’na katılmak üzere 4 bin 500 kişilik silahlı birliğin Birleşmiş Milletler emrine verilmesi kararlaştırıldı. Hürriyet Gazetesi savaşın görüntülenmesi için Semiha Es’i görevlendirdi. 11 Kasım 1950 tarihinde gazetede verilen Kore eki ile Türkler savaşı Semiha Es’in objektifınden izleme olanağına kavuştu.

6.Sabiha Gökçen

sabiha-gokcen

Sabiha Gökçen sadece ilk kadın Türk pilot değil aynı zamanda dünyanın ilk kadın savaş pilotu. Atatürk’ün manevi kızı da olan Sabiha Gökçen Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’nda okudu ve 1936’da ilk defa motorlu uçak ile uçmaya başladı. O yıllarda kızların askeri okullara kabul edilmemesi bile onu durduramadı ve Sabiha Gökçen başarılı bir savaş pilotu olarak adını tüm dünyaya duyurdu. Atatürk’ün Gökçen’e söylediği şu sözleri de 2015’te neredeyse 100 sene geri gittiğimizin bir işareti: “Belki de dünyada ilk askerî kadın pilot olacaksın… Bir Türk kızının dünyadaki ilk askerî kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi?”

7.Halide Edip Adıvar

halide-edip-adivar

Yirmi bir roman, dört hikâye kitabı, iki tiyatro eseri ve çeşitli incelemeleriyle Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemleri Türk edebiyatının en çok eser veren yazarlarından Halide Edip Adıvar’ı nasıl unuturuz? Bize Ateşten Gömlek, Sinekli Bakkal ve Vurun Kahpeye gibi olağanüstü romanlar armağan eden ve kadın haklarının en büyük savunucularından biri olan Adıvar’ın aynı zamanda İstanbul Üniversitesi’nde edebiyat profesörü olarak uzun yıllar görev yaptığı ve Türkiye’deki edebiyat eğitimini yaygınlaştırdığını da belirtmeden geçmeyelim.

8.Semiha Berksoy

semiha-berksoy

Müzik alanında göğsümüzü kabartan kadınların başında geliyor Semiha Berksoy. İlk Türk kadın opera sanatçısı olan Berksoy aynı zamanda Avrupa’da sahne alan ilk Türk opera sanatçısıdır da. Nitekim opera kariyerine 1934’de başlamış olan Semiha Berksoy Türkiye, Almanya ve Portekiz’de sahneye çıkmış ve 1998’de devlet sanatçısı ünvanıyla ödüllendirilmiştir.

9.Türkan Saylan

turkan-saylan

Türkan Saylan’ı cüzzamı yenen profesör olarak tanıyoruz. Bir zamanlar insanların korkulu rüyası olan cüzzam (lepra) hastalığının tedavisinden, kız çocuklarının okutulmamasına ve insan haklarının kazanılmasına kadar yaptığı tüm çalışmalarda yılmadan ve herkese karşı koyarak, gerektiğinde tek başına mücadelesini sürdüren korkusuz bir kadın savaşçıydı Türkan Saylan.

10.Sevil Atasoy

sevil-atasoy

Bize kusursuz cinayet olmayacağını öğreten Sevil Atasoy adli bilim konusunda sadece Türkiye’nin değil dünyanın en başarılı isimlerinden.  İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı’nda biyokimya alanında uzmanlık ve tıp bilimleri doktorası yapan Atasoy, aynı dalda doçent ve profesör unvanlarına sahiptir.

11.Güler Sabancı

guler_sabanci

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Güler Sabancı sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güçlü kadınlarından biri. Her sene yılın en başarılı kadınları listesine girmeyi başaran Güler Sabancı Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun ve şu an Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyeliği’nin yanı sıra Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Sakıp Sabancı Müzesi Yürütme Kurulu Başkanı olarak da görev yapıyor.

12.Oya Eczacıbaşı

oya-eczacibasi

İstanbul Modern’in kurucularından olan Oya Eczacıbaşı, hala buranın yönetim kurulu başkanlığını sürdürüyor. Türkiye’ye dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini getirerek çağdaş sanatın Türkiye’deki en önemli savunucularından biri.

13.Betül Mardin

betul-mardin

Türkiye’de halkla ilişkilerin temelini atan Betül Mardin aynı zamanda IPRA’nın ilk Türk kadın başkanı olarak göğsümüzü kabartan bir hocamız. Kendisi hala İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde halkla ilişkiler dersleri vererek Türk gençliğini eğitmeye devam ediyor.

Kaynak

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.