Öğrenci Kariyeri Banner

İsmini Köy Sahnesinden Dünya Sahnesine Taşıyan Kadın Ümmiye Koçak

İsmini Köy Sahnesinden Dünya Sahnesine Taşıyan Kadın Ümmiye Koçak
 Böyle kadınlar ülkemizde olduğu sürece sırtımız yere gelir mi hiç? Desteklerini esirgememiş insanlar ne güzel insanlar, toplumsal problemlere dikkat çekmeye çalışan kadın ne güzel kadın :) Seninle gurur duyuyoruz Ümmiye Ana yolun açık olsun.

Ümmiye Koçak, ilkokul mezunu bir kadın ama ilk okuduğu kitap Maksim Gorki’den “Ana”

1.ummiye.kocak.ilkokul.mezunu
1957 yılında Adana’da doğan Ümmiye Koçak, 10 kardeş oldukları için ilkokuldan sonra eğitim hayatını sonlandırmak durumunda kalmış. Ancak kitap okumaktan asla vazgeçmemiş ve ilk okuduğu kitap da Maksim Gorki’den “Ana”ymış.

Köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için 2001 yılında “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nu kurmuş ve hala orada eğitmen anne olarak canla başla çalışıyor

2.koy.kadinlarinin.yasadiklarini
Evlendikten sonra Mersin- Arslanköy’e taşınan Ümmiye Koçak, burada Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nu kurmuş. Topluluğun sahnelediği ilk oyun, Remzi Özçelik’in “Taş Bademleri” isimli oyunu. Sonra da kendi hikayelerinden oluşan “Kadının Feryadı” isimli bir oyun derlemişler. Ve Ümmiye Koçak, 2006 yılında “Hasret Çiçekleri” isimli oyunuyla Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde de sahne almış.

Tarlalarda çalışarak kazandığı paraları biriktirerek kadına şiddet konulu “Yün Bebek” isimli filmi yazıp yönetmiş ve bu film ona New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü kazandırmış

3.tarlalarda.calisarak.kazandigi
Ümmiye Koçak’ın yazıp yönettiği bu filmin, 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde galası yapılmış. Sonra da ödül almış zaten. Ve bu filmi çekebilmek için çok büyük zahmetlere katlanmış Ümmiye Koçak. Çalışıp biriktirdiği paranın tamamını filmi için harcamış.

Ümmiye Koçak, bugüne kadar 11 tiyatro oyunu yazmış ve Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’yla birlikte yaklaşık 500 kez sahneye çıkmış

4.ummiye.kocak.bugune.kadar
57 yaşındaki Ümmiye Koçak, 32 yıllık evli ve 3 çocuk annesi. Bugüne kadar 11 tane oyun yazmış ve oyunları da Türkiye’nin dört bir yanında 30 bin kişi tarafından izlenmiş.

Ve topluluklarının amacının Türkiye’deki kadınların sorunlarına dikkat çekmek olduğunu belirtiyor

5.ve.topluluklarinin.amacinin
Arslanköylü Yörük Kadınlar olarak, Türkiye’deki kadın kavramına dikkat çekmeye çalıştıklarını söyleyen Ümmiye Koçak, başarısını “Demek ki doğru yoldaymışız.” diyerek açıklıyor. Onun başarısı, aynı zamanda kurduğu topluluktaki tüm kadınların başarısı anlamına geliyor. Ve Ümmiye Koçak’ın yaptıkları, onun inanılmaz azmini gözler önüne seriyor.

O, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nun kurucusu, yönetmeni, oyun yazarı, oyuncusu ve Ana Ocağı yarışma programının da eğitmen annesi aynı zamanda

6.arslankoyun.kurucusu
Trt ekranlarında hala yayınlanmakta olan yarışma programı Ana Ocağı, oldukça değişik bir konsepte sahip. Şehir hayatını bırakan çiftler yarışma boyunca köy hayatına adapte olmaya çalışıyor ve köyde bulunan eğitmen annelerin verdikleri görevleri yerine getiriyorlar. Ümmiye anne de bu eğitmenlerden birisi. Ahır, kümes, tarla ve bahçe işlerinden sorumlu. Ve yarışmadaki çiftlere hiç tanımadıkları bir dünyanın kapılarını aralıyor.

İşte Ümmiye Koçak’ın, Sabancı Vakfı’nın “Fark Yaratanlar” programında yayınlanan ve hakkında kısaca fikir sahibi olmanızı sağlayacak öyküsü


 Ne zaman ki, birisi çıkıp “Bunu yapamazsın” der, işte o zaman insanın içinde bir volkan patlar. Ümmiye Koçak için de…


 Ümmiye Koçak ayrıca, Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini anlattığı “Fark Yaratanlar” programında 5. sezonun 12. Fark Yaratan’ı olmuş. Onun başarıları gerçekten inanılmaz!

Bonus: Ödüllü “Yün Bebek” filminin fragmanı

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.