Öğrenci Kariyeri Banner

İnsan Kendi Şansını Kendi Yaratmalı! İlham Olabilecek Bir Kariyer Öyküsü

İnsan Kendi Şansını Kendi Yaratmalı! İlham Olabilecek Bir Kariyer Öyküsü
Instagram'da @koddunyasi sayfasında alıntı olarak paylaşılmış bir yazıdır. İşte Uğur Bey'den hepimize iş dünyası ile ilgili ilham verecek çok güzel bir kariyer öyküsü;

"Ülkemizde işsizlik neden fazla? Neden işe alınamıyor bu kadar kişi? Üstelik iş ilan sitelerinde 200.000 binden fazla iş ilanı varken? İlk olarak; işsizim diyenlerin bir çoğu hiç çaba harcamadan “üniversiteden mezun oldum hemen başlarım diye düşünenler, hiç tecrübem yok kimse tecrübesiz kişiyi almıyor” diyenler. İşsizim diyenlerin %80-85’i sadece bahane üretenler!

Size kendi hayatımdan örnek vereyim inşallah birilerinize ilham olurum da sizde bir an önce iş sahibi olursunuz..

Ben bilgisayar programcılığı 2 yıllık bölüm  okudum, üniversite de 5-6 yıllık ders programı işleniyordu. ASP.net işliyorduk daha doğrusu projeksiyondan sadece metin okuyorduk..

Ben üniversite de ASP.net’ten aşırı sıkılırdım ve bir şey öğrenmiyordum. Kendim internetten PHP ile araştırma yapıp, tek tek anlatılan adımları uygulayarak ufak ufak web siteleri yapıyordum. Bu oldukça ilgimi çekiyor ve öğrendikçe daha fazlasını öğrenmek istiyordum..

Daha sonra arkadaşlara tavsiyelerde bulundum siz de PHP öğrenin diye ama bir çoğu oralı olmadı..

is_dunyasi_yeni_kabineyi_sevincle_karsiladi_1531203997_3904_790x445

Bu şekilde ufak ufak web siteleri yapıyordum. Yeni yeni öğrenmeme rağmen müşteri arayıp web site satmak için dükkan dükkan geziyordum. Memleketim Adıyaman’da yaşıyordum o zamanlar haliyle pek müşteri bulamıyordum, üniversite dönemi boyunca iki müşteri kazandım..

Yarım yamalak bildiklerimle web site yaparken takıldığım noktaları tek tek araştırdım ve hem öğreniyor hem de web sitesi yaparak ufak bir harçlık kazanıyordum. (Üniversitede 40 kişilik sınıftan sadece 3 arkadaş mezun olduk) Üniversite sonunda hem kendime yaptığım sitelere hem de müşterilerime yaptığım siteleri tek tek portföyüme koydum ve mezuniyetten 1 hafta sonra iş başvurusunda İstanbul’da kurumsal bir mantolama firmasında işe alındım.

Üstelik tecrübe sorduklarında freelancer yaptıklarımı göstererek işe girdim. Asgari ücret 1250 TL civarıyken ben 1750 TL ile işe başladım.

Orada okuldaki öğretmenimden daha çok şey öğrendiğim yöneticimle kendimi PHP konusunda iyice geliştirdim.

Üstelik sadece PHP değil; Android, Java gibi diğer programlama dillerinde de kendim ufak çapta projeler yaparak yeni diller öğreniyordum.

Yaklaşık 2 sene çalıştıktan sonra işten ayrılmak zorunda kaldım (memlekete dönmek zorunda kaldığımdan) 5-6 ay işsiz kaldım tabi o sırada yine freelancer iş yaparak para kazanıyordum.

6 ay sonunda yine bir firmaya başvuru yaptım ve yazılım proje yöneticisi olarak işe başladım.

İstanbul’da ulaşım ucuz gibi görünse de aktarmalar ile çok pahalı oluyor. (İstanbul’da yaşayanlar bilir) Bende işe başlarken yol ücreti ve yemek ücretini ekstra olarak istedim, kabul ettiler ve başladım. Orada da tek olduğumdan her şeyi kendim araştırarak öğrendim.

1 yıl sonunda maaş yetmeyince ve firma verdiği vaatleri tutmayınca (yol ve yemek ödeneklerini alamayınca) işten ayrıldım.

İşten ayrılmadan önce kredi çekmiştim ve her ay 1100 TL kredi ödüyordum, işsizken nasıl ödeyeceğim diye kara kara düşünüyordum ve hiç boş durmuyordum, kapı kapı gezip Freelancer olarak iş kovalamaya başladım.

5-6 ay freelancer çalışarak kredi borcumu ödüyor ve bir yandan da ekstra para kazanıyordum. Tabi o sırada daimi düzenli bir iş arıyordum.

Ekstradan hem seminerlere hem etkinliklere katılıyorum yeni bir şeyler öğrenmek için. İstanbul İşletme Enstitüsü ücretsiz her alanda iş ve kariyer yönünde eğitimi veriyorlar ve orada eğitimleri geçerek ücretsiz sertifika aldım, CV’me ekledim. Örnek olarak işaret dili ve dijital pazarlama sertifikası aldım ve şu anda da Rusça öğreniyorum.

Şimdi ise Türkiye’nin en büyük kurumsal firmalarından birinde Bilgi İşlem yöneticisi olarak çalışmaya başladım ve şuanda hem evime kadar servisle gidiyorum, hem de ilk işe başladığım maaşın 4 katından fazlasını kazanıyorum.

Eğer siz de azmeder ve pes etmezseniz, en iyi yerlerde olacaksınız!

Hiç çaba göstermeden, emek azmetmeden para kazanamazsınız.."

 

Kaynak 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.