Öğrenci Kariyeri Banner

İkna Kabiliyetini Artırmanın 5 Etkili Yolu

İkna Kabiliyetini Artırmanın 5 Etkili Yolu

Kariyerinizde başarı elde etmek için işinizde uzman olmak kadar insan ilişkilerinizin de iyi olması gerekmektedir. İnsan ilişkilerinin zeminini ise etkin konuşmak ve karşıdaki kişiyi projelerde ikna edebilmek oluşturur. Bazı insanlar doğuştan ikna yeteneğine sahipken bazı insanlar bu süreci tecrübe yoluyla öğrenir. Eğer doğuştan ikna yeteneğiniz olmadığına inanıyorsanız bu yazımız tam size göre. İkna kabiliyetinizi arttırmak için etkili 5 yöntemi sizler için hazırladık.

Karşınızdaki Kişiyi İyi Tanıyın

Gerçekleştirmek istediğiniz projeye katkı sağlayacağına inandığınız grupları etkilemenin en iyi yolu kişiyi iyi tanımaktan geçer. Bunun için öncelikle araştırma yapmalı, grup bireylerinin nelere dikkat edeceğini ve nelerden hoşlandığını iyi tahlil etmelisiniz. Her işin başı araştırmadan geçer ve hazırlıksız yapacağınız her konuşma toplantılar esnasında sizi zor durumda bırakır. Hitap edilen kesimlerin beğenileri, istekleri ve beklentileri doğru analiz edilmelidir.

İlginizi çekebilir: İnsanları İkna Etmenin 6 Evrensel Kuralı

Net ve Anlaşılır Bir Dil Kullanın

İş esnasında, projelerinizde veya toplantılarınız esnasında karşınızdaki kişilere hitap ederken ifadelerinizi net ve anlaşılır kullanmaya özen gösterin. Gereksiz detaylardan kaçının ve çalışma ile ilgili teknik bilgileri vermemeye özen gösterin. Dinleyicileri ikna etmek için en önemli şey aynı dili konuşabilmektedir.

Gerçekçi Olun

Gerçekleştirmeyi planladığınız çalışmalarınızda hayali bilgiler vermemelisiniz. Her projede hedefler olur ancak bunları bir plan ve gerçekçi rakamlarla sunmaya özen gösterin. Altyapısı eldeki veriler ile desteklenmeyen her çalışma “hayali ihracat” muamelesi görür unutmayın.

Dikkatinizi çekebilir: İkna Etme Sanatı: Karşınızdaki Kişiyi Kolayca İkna Edin

Olumlu Bir Beden Dili Kullanın

Çalışmalarınız için topluluğa hitap ederken kullanacağınız beden dili grubu ikna sürecinizde son derece önemlidir. Güler yüzlü, esprili, zaman zaman coşkulu anlatımlarda bulunmanız ve en önemlisi projenin gerçekçiliğine olan inancınızı göstermeniz kabul ve ikna süreçlerinde çok işinize yarayacaktır.

 

Israrcı Olmayın

Yapacağınız tüm işlerinizin kilit koşulu karşınızdaki topluluğa ısrarcı olmamanızdan geçer. Önemli olan hitap edilen kişilere fikirlerinizi kendi fikirleriymiş gibi sunmak ve kabul esnasında ısrarcı olmamaktır. Eleştirilere açık olun. Gerekli hallerde projelerinizde değişiklikler yapın ancak bu süreçte ısrarcı bir tavır takınmayın. Bu durum direkt olarak reddedilmenize sebep olacaktır.


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.