Öğrenci Kariyeri Banner

İçinizi Isıtacak Hababam Sınıfı'nın Bilinmeyenleri

İçinizi Isıtacak Hababam Sınıfı'nın Bilinmeyenleri
Hababam Sınıfı… Çoğu kişi adını bile duysa yüzünde bir tebessüm belirir. Hayatımıza girdiği Nisan 1975’ten beri en iyi film serisidir belki de. Filmin sadece kendisi değil detayları da içimizi ısıtacak türden. Sizler için filmin hakkında bilinmeyenleri derledik.

  1. Rıfat Ilgaz'ın eseri ilk olarak 1966 yılında tiyatroya uyarlanarak seyirciyle buluştu. Sahnede olan isimler Zeki Alasya ile Metin Akpınar'dır.


 

  1. Zeki Alasya ve Metin Akpınar'ın da rol aldığı tiyatro versiyonunda İnek Şaban'ı canlandıran kişi aslında bir kadındır.


 

  1. Ertem Eğilmez'in kaybettiği oğlunun ismi Ferit'tir. Bu yüzden onun anısına Tarık Akan'ın, birlikte çalıştıkları filmlerde Ferit ismini kullanmasını istemiştir.


4

  1. Filmde askere giden Hayta İsmail o yıl gerçekten askere gitmiştir. Askerdeyken seti ziyarete gelmiştir. Onun için ekstra sahneler çekilmiştir.



  1. Hayta İsmail'i canlandıran Ahmet Arıman'ın filmde rol almasını sağlayan kişi Münir Özkul'dur. Ahmet Arıman müzisyendir aslında, Münir Özkul da onu sahnedeyken keşfetmiştir.


6

  1. Savaş anılarıyla gaza getirilen Paşa Nuri karakterini canlandıran Sıtkı Akçatepe, gerçekten Kurtuluş Savaşı gazisidir. Ayrıca Halit Akçatepe'nin de babasıdır.


7

  1. Hababam Sınıfı Uyanıyor'da akıllarda iz bırakan okuldan kaçış planını kara tahtaya çizen kişi Dilaver Gür'dü. Film çekimleri sırasında öğrencilerden biridir. Dilaver Gür aynı zamanda o zamanlar İTÜ’de mühendislik okumaktadır.


8

  1. Çok kez birlikte rol alan Kemal Sunal ve Şener Şen'in birlikte rol aldıkları ilk film Hababam Sınıfı'dır.


9

  1. Ayşen Gruda’nın, bilgi yarışması sunucusu olduğu rolü, sinemadaki ilk performansıdır.


10

  1. Hababam Sınıfı'nın ilk filminde bilgi yarışması sunucusu rolünde olan Ayşen Gruda, 3 yıl sonra çekilen filmde ilginç bir şekilde bu kez öğrenci rolünde oynamıştır.



  1. 1 Nisan 1975 günü gösterime giren filme seyirciler çok büyük ilgi gösterdi ve film rekor bir süreyle tam 28 hafta vizyonda kaldı.


12

  1. Zeki Alasya ve Metin Akpınar’ın ücret meselesiyle kadrodan ayrılmasının ardından Ertem Eğilmez çoğunluğu amatör oyunculardan oluşan bir ekip diyerek bir gazete ilanı bastırmıştır. Öğrencilerden Tarık Akan, Kemal Sunal ve Halit Akçatepe dışındakiler bu ilan üzerine başvuranlar arasından seçilmiştir.


13

  1. Tarık Akan alçak gönüllüğü ile Yeşilçam’da bir tabuyu yıkmıştır ve bir karakter oyuncusu olan Münir Özkul’un adını filmin afişinde kendi isminden önce yazdırmıştır.



  1. Ertem Eğilmez disiplini ile bilinmektedir; sete geç kalmayı asla affetmezmiş. Hatta Tarık Akan ve Ayşen Gruda'ya tek ayakta durma cezası bile vermiş


16

  1. Seriyi bize kazandıran Rıfat Ilgaz, daktilo alacak parası olmadığı için Hababam Sınıfı'nı el yazısıyla yazmak zorunda kalmıştır.



  1. Kitabın yazarı Rıfat Ilgaz’ın kendisi de yatılı okulda okumuştur ve kendi anılarından esinlenerek yazmıştır.


 

  Özgün İçerik: Enes Eren

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.