Öğrenci Kariyeri Banner

Hediye Adabı

Hediye Adabı
Hediye alıp-verme dünyada çoğu kültürün önemli bir parçası olarak insanların birbirlerine olan saygısını ve sevgisini gösterme yollarından biridir. Hediyeler dini açıdan da kültürümüzü etkilemiş, çoğu dinin özel gün ve bayramlarında hediyeleşme âdeti insanların birbirleri arasındaki diyalogları güçlendirmiştir.

Hediye diyince aklımıza nedense paketlenmiş kutular gelir ancak hediyeye sadece bu anlamı yüklemek doğru değildir. Arkadaşınıza ısmarladığınız bir çikolata ya da misafirliğe gittiğinizde aldığınız pasta da hediye sayılır. Kültürümüzde de misafirliğe giderken eli boş gitmek genel ahlak kurallarımız açısından hoş değildir.

3

Hediye birçok açıdan kurtarıcımız gibidir. Kalp kazanmanın güzel bir yoludur. Yakınlarımızı kırıp üzdüysek veya iş yaşantımızda bir hata yaptıysak sadece özür dilemek işe yaramayabilir. Onlara kendilerini değerli hissedecek şekilde hediye vermek aranızı düzeltmenize yardımcı olabilir. Buradaki hediyenin maddi değerinin yüksek olmasına gerek yok, dikkat etmeniz gereken en önemli kısım kendimizi affettirmek için kesinlikle kalıcı hediye almamanızı tavsiye ediyorum çünkü hediyeyi verdiğiniz kişi o kalıcı hediyeye baktıkça sizin yaptığınız hatayı hatırlamaya devam edecektir. O yüzden böyle durumlarda hediye olarak güzel bir çikolata kutusu yaptırabilir, pasta veya çiçek(yapay ve saksılı çiçek olmamalı) tercih edebilirsiniz. Bu hediyelerin ortak özelliği kalıcı olmamaları, böylece aldığınız hediye aranızı düzeltmenize yarayacak ve aldığınız hediyeyle yaptığınız hatanın tekrar hatırlanmasına engel olmuş olacaksınız.

4

Hediyeleşmede farkında olmadan birçok hata yapıyoruz. Hediye alıp-verirken dikkat etmemiz gereken hususları açıklayalım. İlk olarak hediye alıp-verme durumunda hediye alan kişi hediyenin maddi değerini asla konuşmamalıdır. Hediye veren kişinin de bu konuda mütevazı olması ve maddi değerini söylememesi uygun olandır. Hediye edilen ne olursa olsun ‘’sana layık değil ama aldım işte’’ cümlesinden kaçınmalıyız. Çünkü hediyeyi alan kişinin ‘’bana layık değilse neden alıyorsun’’ sorusunu duymaktansa öyle hissetmesine neden olabiliriz. Bu ifade yerine ‘’Bugünün anısına sana özel hediye aldım'','' Beni hatırlaman dileğiyle’’ ifadelerini kullanabilirsiniz.  Hediye alan kişinin dikkat etmesi gereken başka bir şey ise; ‘’Aaa.. Niye zahmet ettiniz? Ne gerek vardı? ’’ ifadesi kullanılmaz ve ‘’ Çok düşüncelisiniz’’ diyerek teşekkür edilip hediye kabul edilir. Hediye verilirken unutulmaması gereken, içerisine yazılacak not olmalıdır. Mutlaka bir cümle de olsa not kağıdı hediyeyi daha anlamlı hale getirebilir.

02

Özel günlerde aldığınız hediyenin hatırlanmasını istiyorsanız kalıcı hediyelerden seçebilirsiniz mesela buket çiçek değil de saksıda alınırsa çiçekler her sulandığında sizi hatırlatacaktır. Özel günlerde herhangi bir hediye sınırlandırması yok ancak hediyenin hangi amaçla alınacağı ve hediye verilecek kişinin sıfatı bu hediyeleri seçerken önem arz etmektedir. Hediyeyi daha özel hale getirmek pahalı bir şey almak anlamına gelmez. Önemli olan aldığınız kişiyi iyi tanıyıp onun zevklerini bilip ona göre bir şey tasarlamaktır ki bu tasarlamak bizim için kendisinin çok ama çok özel olduğunu hissettirmelidir. Size vereceğim hediye öneri listesi ile bu durumlara dikkat edebilirsiniz.

‘’Nezaket para ile satın alınamaz, ama her şeyi satın alır.’’

Lady Mary Montagu

1-Doğum Günü Hediyeleri

  • Birlikte çekilen bir resmi uygun bir çerçevesiyle.

  • Birlikte çekilen veya her iki tarafın bir resmi özel tasarım tişört, kupa, yastık, tepsi vb. yaptırılabilir.

  • İsim yazılı kol düğmesi


2- Yeni Doğan Çocuk Hediyeleri

  • Bebek arabası.

  • Bebek kıyafetleri.

  • Altın türleri.

  • Şeker ve çikolata sepetleri.


3- Mezuniyet veya Sınıf Geçme Hediyeleri

  • Kitap, defter, kalem, çanta, harçlık.

  • Cep telefonu, bilgisayar, fotoğraf makinesi, kol saati.

  • Tatil rezervasyonu.


4-İş Yaşamında Hediyeler

  • Çikolata, kitap, isimlik, kalemlik, maket (araba,gemi vb.)

  • Kol saati.


5- Düğün (Evlilik) Hediyeleri

  • Altın olmak şartı ile: Bilezik, yüzük, küpe, gerdanlık, inci takılar.

  • Bunlar alınamıyorsa yeni kurulan bir ev için gerekli her şey alınabilir. Bunlar: Kahve takımı, çay takımı, yemek takımı, beyaz ev eşyaları, küçük ev aletleri, vazo, halı, kilim, battaniye.

  • Fotoğraf makinesi.

  • Balayı tatili hediye edilebilir.


Not: Hediye öneri tablolarının bir kısmı Adab-ı Muaşeret - Yasemin TECİMER'in kitabından alınmıştır.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.