Öğrenci Kariyeri Banner

Hayalimizdeki İşi Nasıl Bulabiliriz?

Hayalimizdeki İşi Nasıl Bulabiliriz?
Geçmiş zamanlarda ülkemizde en büyük problem iş bulmak iken, günümüzde ise doğru işi bulmak mesele. Ben bu konu üzerinde çok fazla düşündüm. Harvard Üniversitesinde görevli bir profesör bu konuda bir araştırma yapıyor ve bir makalesinde bu araştırmanın detaylarından biraz bahsediyor. Çalışmasında adayları zorla zayıf işlere uymaya itmektense onların bireysel performansını maksimize etmek için işin nasıl tasarlanabileceğine odaklanmış durumda. İşyerinin verimsiz ve iyi çalışanların az performans göstermesinin nedenlerinden biri olarak bunu gösteriyor.Bu probleme bir çözüm gelene kadar iş arayanlara kendi ihtiyaç ve isteklerine daha iyi uyan bir iş bulmalarında yardımcı olabilecek birkaç tavsiyem var.








Doğru işi bulma tavsiyeleri

İdeal işinizi belirleyin ama şimdilik herkese anlatmayın.

Öncelikle en çok yapmayı sevdiğiniz şeyi ve en iyi neyi yaptığınızı düşünün. İşte burada uyum yakalamak için ortaya çıkan ihtiyaçlar ve “daha iyi bir iş bul” egzersizi büyük vakit kaybıdır. Bu işi almak için ihtiyacınız olan teknik becerileri ve teknik olmayan becerileri (sosyal beceriler), öncülük yaptığınız ve başarılı bir şekilde çalıştığınız takımların büyüklüğünü not edin. Birisi sizi işe almadan önce bu beceri boşluklarını doldurmanız gerek, o yüzden hemen başlayın.

Bir noktada belirlediğiniz işi yapmaya yetenekli olduğunuzu kanıtlamanız gerekecek. Ben adaylara her özelliklerini gerçek bir başarıyla kanıtlamalarını öneriyorum. İşte bu size bütün mülakat süresince rehberlik edecektir.

Yapmak istediğiniz işi yapan şirketler bulun.

LinkedIn’de sizin ilgi alanlarınıza en iyi uyum sağlayan işler aramaya başlayın ama HEMEN BAŞVURMAYIN! Bunları birer ihtimal olarak değerlendirin. Birçok şirket benzer işleri gruplandırmak için mikro-siteler veya kariyer merkezlerini kullanıyor. Bunları araştırmaya başlayın ve şirketlerin yaptığı işlerle ve yeni oluşan şirketlerdeki işlerin çeşitlerini tanımaya başlayın. Eğer şirketler alım yapıyorlarsa bu onların büyüdüğünün işaretidir, o yüzden buna da bakın.

Daha sonra bu şirketleri takip edin. LinkedIn’in adayları becerilerine ve şirketi ne kadar süredir takip ettiğine göre sıralandıran bir özelliği var. İşte bu yüzden bu sizin listenin başına geçmenize yardımcı olacak. Tabi eğer başvurursanız.

Fark edilmeye çalışın ve referans bulun.

Ama hemen başvurmayın.

Sizin, hedeflediğiniz şirketlerde çalışan insanların referansına ihtiyacınız var. Eğer bu becerilere sahipseniz, şirketi takip ediyorsanız, şirketten biri tarafından referans aldıysanız, listenin en başında olacaksınız. İşe alım uzmanları her zaman referans verilen adayları değerlendirirler. Bununla birlikte referans almadan önce bu çevre tavsiyesini sahiplenmeniz gerek:

Çevre yapmak sadece olabildiğince insanla tanışmak değildir. Sizin tanımadığınız insanlara önerebilecek insanlarla tanışmaktır.

Doğru bir şekilde mülakata alındığınızdan emin olun.

PowerPoint rehberliğinde mülakat ipuçlarına çalıştığınızdan emin olun. Ama önemli olan yönlendirici soruları sormaktır. Mülakatın başında mülakatçıdan işi tanımlamasını ve işin içerdiği zorlukları tarif etmesini isteyin. Daha sonra en kıyaslanabilir haliyle başardığınız bir şeyin örneğini vererek işi yapabileceğinizi kanıtlayın. Bütün özelliklerinizin ve ilgi alanlarınızın uyuştuğundan emin olmak için mülakatçıya başarı için o özelliğin önemli olup olmadığını sorun. Daha sonra ona sahip olduğunuzu anlatmak için bir başarınızı anlatın.

Birçok mülakatçı size gerçek işin ihtiyaçlarıyla alakası olmayan sorular soracak, bu yüzden bu daha net olan yaklaşım sizin doğru bir şekilde değerlendirildiğinizi gösterecektir.

İş hakkında pazarlık yapın, maaş hakkında değil.

Hayal gibi olan işin önemi beceri ve ilgi alanlarınıza daha iyi uyan işi yapmaktır. Bence bir kariyer adımı %30 parasal olmayan artış içermeli. Bu işin esnekliğinin, büyüklüğünün ve daha tatmin edici olan işlerin zengin bir kombinasyonudur. Eğer bir iş teklifi aldıysanız ve şartları tartışabilecek haldeyseniz o zaman paraya vurgu yapmaktansa iş üzerinde değişiklik yapmaya odaklanın. Bundan sadece işe alım uzmanı etkilenmez aynı zamanda sizin daha katılımcı ve üretken biri olduğunuzda ortaya çıkar.

Hayalinizdeki işi tasarlayın, bulun ve alın.

Harika işi elde etmek kolay değildir ama beş on yıl sonra ne olacağını merak etmekten daha iyidir. Yukarıdakiler gerçekten iyi bir iş bulmanın realist yoludur. Faydalanmanız dileğiyle.







Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.