Öğrenci Kariyeri Banner

Girişimci Olunur mu, Girişimci Doğulur mu?

Girişimci Olunur mu, Girişimci Doğulur mu?
Eskiden “tavuk mu yumurtadan çıkar, yoksa yumurta mı tavuktan?” sorusu kafamızı meşgul ederdi. Şimdi dertlerimiz büyüdü ve sorduğumuz sorular da değişti. Şimdilerde sorduğumuz soru şu: “Girişimci mi olunur yoksa girişimci mi doğulur?

Elbette ki bu soru için – en azından şimdilik- tek bir cevap yok. Hem uzmanlar hem de profesyoneller, az sonra sizlerle detaylı olarak paylaşacağımız, her iki ihtimale yönelik farklı görüşlere sahip olsa da, yolumuz eninde sonunda her iki cevabın da geçerli olduğu gerçeğine çıkacak gibi görünüyor.

startups-transformam-big-data-em-inteligencia-1160x640

Girişimci doğulur çünkü;

Tıpkı hastalıklar gibi kimi başarıların ardında da çoğunlukla genetik izler aranıyor. Einstein gibi tüm dünyayı hayrete düşüren bir bilim insanının, yeryüzündeki diğer sağlıklı beyinlerle tıpatıp aynı fizyolojiye sahip olması büyük bir hayal kırıklığı yaratsa da, henüz bilim insanları bu sevdadan vazgeçmiş değil. Girişimcilik Geni olarak adlandırılan ve şimdilik yalnızca bir metafor olarak hayatımızda yer eden bu gen, insanların gösterişlilik ya da cesaret gibi kimi özelliklerinin genetik olması gibi, girişimciliği mümkün kılan tüm özelliklerin bir araya geldiği bir ideal gen modeli öngörüyor. Girişimcilik geni %100 olarak henüz kanıtlanamasa da, son araştırmalar bazı durumlarda özellikle çevre faktörlerinin genetik yatkınlıkları ortaya çıkardığını ve kimi durumlarda normalde etkin olmayan bazı genleri harekete geçirdiğini söylüyor.

executivo-escada-promocao-trabalho-1412179105114_956x500

Girişimci olunur çünkü;

Diğer tarafta ise, girişimciliğin tüm gerekliliklerinin sonradan kazanılabileceği ve bu düşünce biçiminin farklı karakterdeki kişilere öğretilebilen bir yol haritası olduğuna dair bir görüş mevcut. Hayatta hiçbir başarı ya da kazanımın “genetik” olarak gelmeyeceği fikri gibi, girişimciliğin de, zaman içerisinde öğrenilen, geliştirilebilen ve çalışılarak yol kat edilebilen bir eylem olduğu görüşü, daha çok kişilerin doğru işi seçmeleri gerekliliğine odaklanıyor. İlgi alanlarına yönelik çalışma gösteren bireyler, ister istemez ilgi duydukları alanla ilgili daha yapıcı ve geniş düşünüyor. Çünkü yaptıkları işten keyif alıyor, bu da onları daha yeni ve yaratıcı fikirlere taşıyor.

Siz hangi görüşü ele alırsanız alın, girişimciliğin inişli ve çıkışlı dünyasına adım atmak için dikkat etmeniz gereken bazı temel noktalar vardır. Konfüçyüs’ün dediği gibi: “Hiç kimse başarı merdivenini elleri cebinde tırmanmamıştır.


Forbes21

  •  Fikrinizi Geliştirin.


Kulağa iyi gelen bir iş konsepti ile gerçekten işe yarayan ve para kazandıran bir işi nasıl ayırt edersiniz? Çok kötü konseptleri başarıya ulaştıranlar gibi batıranlar da var. Bir fikri, konsepti veya inancı disiplinle harmanlamak ve gerçek bir iş planına dönüştürmek oldukça önemli.

neden-tasarim-tescil

  • Neden Bu Fikri Oluşturmak İstediğinize Karar Verin.


Önünüze birçok engel çıkacak, güveninizi kıracak durumlarla karşılaşacaksınız, bazen de parasız kalacaksınız, işte bu sırada kendinize ve girişiminize inanmanızı sağlayacak kutsal güç bu ''neden'' iniz olacak.

emlak.zaman_-1140x700

  •  Zaman Yönetimini Öncelikleriniz Arasına Alın.


Birçok kişi zamansızlıktan yakınır, ancak bunun asıl nedeni ise zaman yönetimi becerisinin düşük olmasından kaynaklıdır. Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız, zamanınızı iyi yönetebilmelisiniz. Her konuda işinize yarayacak bu yönünüzü geliştirmeniz gerçekten önemli.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.