Öğrenci Kariyeri Banner

Ev Yaşamak İçin Makine Midir?

Ev Yaşamak İçin Makine Midir?
1929 yılında Le Corbusier tarafından tasarlanan Poissy'deki Villa Savoye, modern mimarinin özünü ifade etmek için çalıştığı on yılın doruk noktasını temsil ediyor. 1920'ler boyunca yazıları ve yaptığı projeler ile modern yaşamı en güzel şekilde temsil etmeye çalışmıştır. En ünlü evi olan Villa Savoye form, düzen, malzeme uyumu olarak mükemmeli temsil etmektedir.

 

Le Corbusier tasarladığı Villa Savoye ile o dönemler içinde şehrin kalabalığından kaçmak isteyen zenginler için bir fırsat olarak görünüyordu. Tasarladığı "hassas makine" hem işlevsel bir ev hem de modernist bir biçim ve işlevdi. Bu kadar anlam kazandıktan sonra Villa Savoye için bir ev demek sanırım uygun olmayacaktır.

Villa Savoye sadece o dönemler için büyük önem arz etmemektedir. Bu günlere kadar gelen ve halen kendine hayran bırakmaya devam eden sanat eserinin günümüz için en önemli özelliği temsil ettiği 5 tasarım ilkesidir.

1. Pilotis

Bina kütlesinin zeminden kopartılarak yükseltilmesi ile peyzajın sürekliliğinin sağlanması durumudur. Böylelikle peyzajın bir mimari unsur olarak bina ile birlikte çalışması sağlanır. Villa Savoye’de örneğine rastlayabileceğimiz bu ilkenin devamı olarak, projede zemin kat servis katı olarak tasarlanmış ve cephesi yeşile boyanmıştır. Bununla beraber bu tasarım unsuru, üst katın havada asılı durma etkisini oluşturmaktadır.

28140122884_28a5c7ec20_b

2. Serbest Plan

Mekan planlaması sırasında kolonlardan bağımsız bir tasarım yapılabilmesi halidir. Düşey elemanlardan bağımsız olarak yapılan planlamalar sayesinde mekanın sürekliliği ve akışkanlığı sağlanır. Bu tasarım anlayışı sayesinde sınırlar ortadan kaldırılmış ve daha geçirgen bir mekan algısı sağlanmıştır.

stringio

3. Serbest Cephe

Yapı cephesinin taşıyıcı elemanlardan bağımsız olarak tasarlanmasıdır. Bu ilkeye göre yapılan tasarımlarda cephenin taşıyıcılardan ve bulundukları alanlardan etkilenmeden tasarlandığı görülebilir.

stringio (1)

4. Yatay Pencereler

Le Corbusier’in modern mimariye kazandırdığı diğer bir tasarım ilkesi de yatay doğrultuda devam eden pencerelerdir. Bu şekilde konumlandırılan pencerelerin binaya daha fazla ışık girmesini sağladığını savunmuştur. Villa Savoye projesinde de, yatay ve uzun bir bant şeklinde tasarlanan pencereler cephe tasarımıyla beraber çalışarak tasarımın dış yüzünü oluşturmaktadır.

Villa-Savoye-1920x1080

5. Çatı Bahçesi

Çatı alanının kullanıma açılması ve mimari unsurlara dahil edilmesidir. Çatı alanının terasa dönüştürülmesiyle bu alana fonksiyon kazandırılmaktadır. Le Corbusier bu alanları bahçe olarak tasarlayarak çatıları yaşayan birer mekan haline getirmiştir.

2eccd9fa7c11ba4682320affe4a326de

Le Corbusier'in 5 temel tasarım ilkesini tek çatı altında topladığı bu yapı Unesco’nun Dünya Mirası Listesi’nde kendine yer bulmuştur. Modern Mimarinin en başarılı projelerinden biridir. Mimari ve İç Mimari için halen bir yol göstericisi olmaya devam etmektedir.

Kaynakça

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.