Öğrenci Kariyeri Banner

Ernest Hemingway'den Yazmak Üzerine 7 Öneri

Ernest Hemingway'den Yazmak Üzerine 7 Öneri

Çoğumuz ya günlük tutarak ya sevdiğimiz alıntıları not ederek ya da herhangi bir şekilde yazıyoruz. Bir şekilde çoğumuz yazma ihtiyacı duyuyoruz: duygularımızı, bizi etkileyen durumları, hatırlamak istediklerimizi... Yazı yazmanın bazılarımız için önemli bir yeri olduğu kesin. Şüphesiz bu önem yazarlar için daha da fazla, belki de onlar için yazmak hayatta kalmaktır bir nevi.

Bu yazımızda da Nobel ve Pulitzer ödülü sahibi,  Amerikalı romancı, hikâye yazarı ve gazeteci olan, basit yazma tekniği ve sade üslubuyla 20. yüzyıl kurgu romancılığını etkileyen Ernest Miller Hemingway'in yazmak üzerine olan 7 önerisini derledik:

1. Kullandığın dil yaşadığın zamana ait olmalı, yoksa işe yaramaz.

Kullanılan yazı dili

2. Sıfatları aşırı kullanmaktan kaçının; özellikle de "harika, büyük, muhteşem, inanılmaz" gibi sıra dışı durumları söyleyenlerinden.

Sıfat kullanımı

3. Bütün gün çalış, o kadar çalış ki, artık yapmayı göze alabileceğin tek şey günlük gazeteleri okumak olsun.

Çalışmak

4. Kısa cümleler yaz. Her zaman kısa bir cümleyle başla. Dinamik bir dilin olsun. Pozitif ol, negatif olma.

Pozitif olmak

5. Gerçekten yeteneği olan ve söylemek istediği şeyler hakkında samimiyetle hissettiklerini yazan hiç kimse bu kurallara uyarak kötü bir şey yazamaz.

Kurallara uymak

6. Yazarlar tek başlarına çalışmak zorundadırlar. Yalnızca sonunda eserlerini bitirince kendilerini göstermeleri gerekir, yalnızca o zaman ama, daha fazla değil.

Yazar

7. Bazen yazmak bana zor geldiğinde, ihtiyaç duyduğum cesareti bulmak için kendi kitaplarımı okurum ve o zaman onları yazmanın da bana hep zor, hatta bazen imkansız geldiğini hatırlarım.

Zorlanmak

 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Blog Yazmak Hakkında Tüm Merak Edilenler

Blog Yazmak İçin En İyi 4 Site

Ünlü Reklamcı David Ogilvy’den Yazılarınızı Bir Üst Noktaya Çıkaracak 10 Altın Kural

Etkili Ön Yazı Teknikleri

 

Özgün İçerik


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.