Öğrenci Kariyeri Banner

Engelsiz Yüreklerin Tarih Yazdıran Başarı Hikayeleri

Engelsiz Yüreklerin Tarih Yazdıran Başarı Hikayeleri
Dün gece tüm Türkiye'yi gururlandıran ve havalara uçuran bir zafere imza attık. Ampute futbol takımımız Avrupa Şampiyonu oldu. Bu başarıya imza atan engelsiz yüreklerimizi gelin hep beraber tanıyalım.

Ömer Güleryüz

omer_guleryuz
Daha bebek yaşta havale geçirdi Ömer Güleryüz, talihsizlikler ve aksilikler peşini bırakmadı. Sol bacağı gelişemedi ve kısa kaldı. Bir ayağı kısa olsa da azimle inançla başarıya giden bu yolda emin adımlarla yürüdü. Final maçında ilk golü atan isim Ömer Güleryüz. Sporun sadece bedenle değil akılla, ruhla, yürekle yapıldığını kanıtlarcasına bir performans sergiledi. Mahsun Kırmızıgül’ün Mucize filminde bir kesit vardı hatırlar mısınız? Yapılan iyiliğe karşılık evlenmelerine müsaade eden bir kız babası ve oğlan tarafı;
-Benim oğlum sakattır.
+Kalbi sakat olmasın.

Mehmet Yunsur

2271_5

 

Hayatlarındaki engelleri kaldırıp başarıya koşan bir takımın oyuncusu Mehmet Yunsur. Tarlada çalışırken sol ayağını saman makinesine kaptırıp kaybetmiş. Yılmamış, pes etmemiş ve Şahin Belediyesi'nde futbol yaşamına devam ediyor.

Futbol için "başarı", şampiyonluk için "mutluluk" kelimelerini kullanırken, amputeye "aile" nitelemesi yapan Mehmet Yunsur’un inancını hissedebiliyor musunuz?

Barış Telli
barismanset


23 Nisan 1993’de henüz 4 yaşında geçirmiş olduğu bir trafik kazası sonucunda sağ bacağını alt taraftan kaybediyor. Yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen umudunu bir kez olsun kaybetmeyen Barış Telli, Türkiye Ampüte Futbol Süper Ligi’ne girdi. 6 yılda 160 gole imza atan Telli, hemen her sezon en yararlı futbolcu seçildi. Ardından Milli Ampüte Takımına yükseldi. 50 kez giydiği formayla 45 defa fileleri havalandırdı. Arkadaşları arasında “Messi” diye anılmaya başlandı.
fft226_mf4622526

Sonrasında, atletizme el attı. Geçtiğimiz yıllar da üç kategoride birden yarıştı ve üçünde de Türkiye şampiyonluğuna ulaştı. Bu yıl yapılan Türkiye Şampiyonası’nda 15.9 koşarak inanılmazı gerçekleştirdi. Yüksek atlamada 1.59, uzun atlamada da 3.79 ile yine büyük alkış topladı. 2016 Rio Olimpiyatları öncesi moral depoladı. Almanya’da yapılan Avrupa Bedensel Engelliler Şampiyonası’nda da yine herkesi kendisine hayran bıraktı... Hem 100 metrede hem de yüksek atlamada olimpiyat vizesi aldı. Barış Telli aynı zaman da Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nde okuyor.

Feyyaz Gözaçık
1140_tur_picture_20150313_4767094_4767383

Kayseri'de doğuştan tek bacağı olmamasına rağmen sporla hayata tutunan yüzme antrenörü Feyyaz Gözaçık, engelli bireylere yüzme öğreterek onlara örnek oluyor ve milli forma altındaki başarılarını artırarak devam ettiriyor.
Engelli birey ve ailelerine de bir tavsiyesi var:
“Ailelere engelli çocuklarını bu tür etkinliklere yönlendirmelerini tavsiye ediyorum. Engelliler sahaya çıkmadan, bir şeye başlamadan yenilmesinler. Sosyal alanlara girip kendilerini kabullendirsinler.”

Alican Kuruyamaç
alican-kuruyamac-turkey-amputee-nt_lisr7q0xv3j818p0ibu01hgit

Gazi Üniversitesi’nde okuyan Alican ise trafik kazası sonucu sağ bacağını kaybetti ve Alican Kuruyamaç’ın hikayesi sağ bacağının dizüstünden kesilmesi sonucu başladı. Bunu futbol aşkına engel olarak görmeyen ve koyu bir Galatasaraylı olan Alican, önce Gaziantep Ampute takımına sonra da Ampute milli takıma girerek ülkemize bu gururu yaşattı.


 Fatih Karakuş
fft256_mf1559951

5 yaşında iken elektrik çarpması sonucu kolu dirsekten kesildi.
Milli takımın kalecisi milli takıma en fazla oyuncu gönderen Şahinbey'den geliyor. Avrupa Şampiyonası için 6 aydır uzun bir çalışma yaptı.

Kemal Güleş
kemal_gules

11 yaşında mahallede arkadaşlarıyla bir inşaat yıkımını seyrederken kepçe üstüne düştü. Yine de futbola olan aşkını kaybetmeyen Kemal, kariyerine bu kahraman takımda devam ediyor.

Selim Karadağ
selim_karadag


Avrupa Şampiyonu olan Ampute Futbol Milli Takımı Malatyalı kalecisi Selim Karadağ :"Duygularımı tarif etmem imkansız. Bu kupayı çok istedik ve bunun içinde çok çalıştık. Aylarca kamp
yaptık. Ailemizden, sevdiklerimizden uzak kaldık. Bu kupayı çok istiyorduk gerçekten. O kadar ki
rüyalarımıza giriyordu. Maç esnasında dolu tribünleri görünce tüylerim diken diken oldu. Türkiye
gerçekten her şeyiyle harika bir ülke. Yeri ve zamanı geldiğinde o kadar güzel şeyler yapar ki bu ilkenin
insanı, hepsiyle ne kadar gurur duysak azdır. Ülkemize özellikle bu günlerde bir moral depolaması
yapılması gerekiyordu ve buna vesile olduğumuz için çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

 

Osman Çakmak

bir-bacagini-vatan-i-7b1d7ff63d436b97bfb0

Çiftçi bir ailenin altıncı ve son çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Aslen Tokat/Narkışlalıdır. Osman Çakmak ilköğretimi bitirdikten sonra iki abisi ile birlikte İstanbul’a çalışmaya gitmiştir. En büyük hayali futbolcu olmaktır. Bu nedenle ilk olarak Zeytinburnuspor ardından Yenidoğan Güneşspor takımlarında forma giymeye başlamıştır. Bu dönemde de bir marangoz dükkanında çalışmıştır. Ancak zamanla maddi sıkıntılar ve ailesine bakma sorumluluğu nedeni ile çok sevdiği futbola veda etmek zorunda kalmıştır. Daha sonra kısa bir dönem Rusya’da çalışmış ve askerlik dönemi gelinde Komando olmaya karar vermiştir. İlk görev yeri Manisa Doğukışla daha sonra ise Şırnak Besta Vadisi’nde piyade komando olarak görev yapmıştır. Ancak bir sabah saat 5 sularında teröristlerin mayın döşediği yere basıyor ve sol bacağını kaybediyor. 10 sene kadar tedavisi süren Osman Çakmak halen Türkiye için neler yapabilirim acaba diye düşünme derdinde iken tekrar görev almak istediğini belirtiyor. Hastaneye ziyaretine gelen rütbelinin ülke için bir şey yapmak istiyorsan futbol oyna diyor ve hayatı tekrar değişiyor. Şu anda ise Osman Çakmak  Türkiye Ampute Milli Takım Kaptanı’dır ve ülkemizi birincilikle temsil etmişlerdir.

 

Rahmi Özcan
rahmi-ozcan-tek-ayakkabilari-atmayin--10021167
Kahramanlarımızın hepsi gibi o da bir hikayeye sahip, sağ bacağı doğuştan 30 santim kısaydı, 12 defa ameliyat oldu, neticede dizden kestiler. Fakat yılmadan mücadele etti. Harika yeteneği ve altın gibi bir kalbi ile mücadele etti. Yeteneğinden bahsetmek gerekirse ampute futbolun Messi, Maradona, Ronaldo karışımı süpersonik futbolcusu diyebiliriz. Altın gibi kalbinden bahsetmek gerekir ise; final maçından sonraki şu açıklamasını her şeyi ortaya koymaktadır. Tek ayakla oynadıkları için, büyük firmaların hatalı üretim ayakkabıları atmayıp diğer tekini kendilerine vermeleri yönünde bir isteğini duyurdu.

Serkan Dereli
11_-serkan-dereli-bu-kadar-antrenmana-bu-kupa-az-bile_150758415013


Sol ayağı doğuştan engelli Ampute Futbol Milli Takımı oyuncusu Serkan Dereli, şampiyonluktan dolayı çok mutlu ve gururlu olduklarını söyleyerek, “Kupayı çok hak ettiğimizi düşünüyoruz. Bu kadar antrenmana bu kupa az bile” dedi. Serkan Dereli, mücadelenin ardından İHA’ya açıklamalarda bulundu. Zorlu bir hazırlık süreci geçirdiklerini belirten Dereli, “Çok mutluyuz. 6 ay bir çalışma süremiz oldu ve iyi hazırlandık. Allah’a şükürler olsun bize bu günleri gösterdi. Kupayı çok hak ettiğimizi düşünüyoruz. Bu kadar antrenmana bu kupa az bile. Zorlu rakiplerimiz vardı. Ama biz çok çalışarak kupayı kazandık. İlk günden beri yanımızda olan herkese de çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Muhammet Yeğen

ampute-takiminin-hocasindan-prim-cevabi-bizim-10112288_3152_amp

Bir bacağı kısa olarak doğan Muhammet, futbola TSK Engelli SK'da devam ederek kariyerinde başarılı bir şekilde ilerlemekte.

Fatih Şentürk



Bu içerik ÖğrenciKariyeri Yazar takımı tarafından ortak bir çalışmayla hazırlanmıştır. (Merve Erşan, Nilgün Didar Tüt, İrem Önen, Arzu Yıldırım, Berkay Aşçıoğlu, Emre Balcı, Uğur Can Dilsiz, Bahadır Öztop, Şerife Gökdaş)

 

 Kaynaklar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.