Öğrenci Kariyeri Banner

En İyi Halinize Ulaşmaya Kaç Saat Kaldı?

En İyi Halinize Ulaşmaya Kaç Saat Kaldı?
En İyi Halinize Ulaşmaya Kaç Saat Kaldı?
İnsan hayal yolunun başındayken, önünde iki büyük soru bulunur:
-Hangi alanda (işte) daha başarılı olabilirim?
-O alanda başarılı olmak ne kadar zamanımı alır?
'Ben ne zaman büyük adam olacağım' diyen şarkıdaki gibi, emeklerimizin karşılığını ne zaman alacağımızı yaklaşık olarak kestirebilmek isteriz ki, yolumuz yanlışsa boşa kürek çekmeden hemen dönelim. Peki, bir alanda hayal ettiğimiz mesleki başarıya ulaşmak ne kadar zaman alır? Bunu bilebilir miyiz? İnsan sadece çok çalışarak istediği her alanda üstün performans gösterebilir mi?
Bir işin ''ustası olmak'' en çok neye bağlıdır? Doğuştan gelen genlere mi, sonradan alınan eğitime mi, yoksa iş başında geçen süreye mi?

Başaranın sırrı hep aynı: BİLİNÇLİ PRATİK!


Bilinçli pratik, iyi bir hedef belirlemekle başlıyor. Sonra eyleme geçmek, her gün çıtayı biraz daha yukarıya yükselterek ilerlemek, sürekli bilimsel metotlar öğrenip uygulamak ve bir uzmandan kapsamlı geri bildirim almak çok önemli.
Peki sizlere en iyi halinize ulaşmanız için ihtiyacınız olan en büyük ve en önemli şeyin 10.000 saat olduğunu söylesem?
Bununla ilgili bir çok bilimsel kanıt ve makale var ancak ben sizlere direkt örnekler üzerinden bahsetmek istiyorum.

  • Bilim adamları tarafından incelenen dünyaca ünlü satranç şampiyonlarının şampiyon olmadan önce en az 10.000 saatlik bir pratik geçmişleri olduğunu biliyor muydunuz?

  • Dünyaca ünlü 76 klasik müzik bestecisinin en büyük eserlerini en az 10 yıllık bir çalışma döneminin ardından verdiğini biliyor muydunuz? (10 yıl boyunca haftada 20 saatlik bir çalışma, 10.000 saate denk geliyor.)


10.000 saat kuralı yıllar içinde müzik, matematik, tenis, yüzme, uzun mesafe koşu, bilim, yazarlık gibi alanlardaki başka araştırmalarla da doğrulanmış.
Bu teorinin güzel yanı, bir tür kariyer kronometresi sunarak, ölçülebilir ve takip edilebilir bir şekilde hedefe ne kadar kaldığını görünür kılmasıdır.
-Hayalime haftada 20 saat harcarsam, 10 yıl sonunda, 10.000 saate ulaşırım
-Hayalime haftada 40 saat harcarsam, 5 yıl sonunda, 10.000 saate ulaşırım
-Eğer başarı savaşçısına dönüşür, günde 16 saatimi hedefime harcarsam, 2 yılda 10.000 saate ulaşırım. (Bu şıkkı bilim adamları gibi ben de tasvip etmiyorum)
GELELİM SİZİN DURUMUNUZA: Kendi en iyi versiyonunuzu yaratmak için haftada ne kadar zaman ayırmaya hazır ve razısınız?
Zirvedeki kişilerin kariyer hikayelerine baktığımız zaman 10.000 saat kuralının sadece teoride kalmadığı açıkça görülüyor.
-Müzikle aktif olarak ilgilenmeye başladığında 3 yaşında olan Mozart, ilk başyapıtı olan Dokuzuncu Piyano Konçertosunu bestelediğinde 21 yaşındaydı. Çoğu insan Mozart'ın müzik dehasının gökten zembille indiğini sanıyor, halbuki o henüz 6 yaşındayken çoktan 3500 saatlik PRATİK yapmıştı!
-Efsane golfçü Tiger Woods, golfe başladığında 3 yaşındaydı! 15 yaşındayken ''Amerika Genç Amatörler' yarışmasının en genç şampiyonu oldu. 18 yaşından önce, 10.000 saatlik sıkı bir çalışmayı geride bırakmıştı!
-İngilizlerin efsane müzik grubu Beatles, dünyayı yerinden oynatmadan önce haftanın 7 gecesi bir barda şarkı söylüyordu. Öyle ki, bir gecede yaklaşık 8 saat çalışıyolardı. Şöhrete ulaşmadan önce 1200'ün üzerinde konser vermişlerdi. Beatles'ın yeteneğinin temeli şans mı çaba mı? Adını siz koyun!
Uzun Lafın Kısası: BAŞARILI İNSANLAR AĞAÇTA YETİŞMİYOR!
Birinci sınıf bir yetenek sahibi olmak için, doğru seçilmiş bir alanda, azimli ve akılcı bir şekilde en az 10.000 saat zaman harcamak gerekiyor.
ANCAK ŞUNU ASLA UNUTMAYALIM PRATİK VAR EDEMİYOR ANCAK OLANI EN İYİ ŞEKİLDE İŞLEYEBİLİYOR.
Yani; DOĞAL EĞİLİM+DOĞRU EĞİTİM+10 BİN SAATLİK AKILLI ALIŞTIRMA!
İşte 10.000 saat çabası için önemli noktalar:

1)10.000 Saati Harcarken Saate Bakmayın!

saat2

Tezat gibi gelecek ama bir amaç için 10.000 saatinizi harcarken, saatinize bakmazsanız iyi olur! Tutkuyla işini yapanlar, ikide bir saatini kontrol etmez. Çünkü büyük başarılar mesai saatlerine sığmaz!

2)Miktara Değil Kaliteye Odaklanın.

kalite-politikamiz-page-1461151395
Ne kadar zaman harcadığınız kadar, o zamanı ne kadar bilinçli ve odaklı bir şekilde harcadığınız da önemlidir. Unutmayın ki, her insan bir şekilde bir meslekte 10.000 saatini dolduruyor. Önemli olan o süreyi nasıl doldurduğunuzdur.

3)Eliniz de Gözünüz de İşte Olsun

eliniz gözünüz

Herhangi bir beceriyi geliştirirken odaklanmak çok önemli. Becerimiz, dikkat vermeden gelişmiyor. Pratik yaparken eliniz işte, kafanız ve kalbiniz başka yerdeyse, beyniniz o beceriyi geliştirecek bağlantıları kuramaz.

4)10.000 Saati Üretken Bir Alana Odaklayın

sss

Eğer müziği sevmiyorsanız ve ona gerçekten az da olsa bir yeteneğiniz yoksa bu alanda 10.000 saat harcayıp Madonna olmaya çalışmayın. Zira olamazsınız...

5)Otomatik Pilotu Devre Dışı Bırakın

otomatik

Yeni bir beceri zamanla otomatikleşir. Böylece yaparken üzerinde düşünmezsiniz. Çoğu insan bu noktada yeni şeyler öğrenmeyi bırakır. Gelişim odaklı düşünenler ise, beynin otomatikleştirme arzusuna bilinçli olarak meydan okurlar.

6)Beceri Kas Gibidir, Zorlamadan Gelişmez

beceri

Araştırmalara göre, bir beceriyi geliştirmek için sadece ''keyif almak'' yeterli değil, acı çekmek de gerekiyor!

7)Pratik, Pratik, Pratik!

pratikkk

Akıllı alıştırma başarılı olmak kadar, başarılı kalmak için de önemli. Ünlü piyanist Pederevski konuyu iyi özetlemiş: ''Bir gün pratik yapmazsam, bunu eşim bilir. Üç gün pratik yapmazsam, bunu tüm dünya bilir.''

8)Yanlış iltifatlara kanmayın

iltifat

Etrafınızda ki insanlar size ne kadar muhteşem olduğunuzu söylese de, hemen inanmayın. Marifet iltifata tabidir ama yanlış iltifat marifeti manipüle edebilir.

9)İşinizi yaparken kendinizi kaydedin

kayıt

Kendinizin eleştirmeni olun. Çalışırken kendinizi kaydedin ve daha sonra dışarıdan bir göz ile izleyip kendinizi değerlendirin.

10)Kariyer kronometrenizi kurun

kronometre

Amacınız için harcadığınız zamanın rakamsal kaydını tutun. Böylece, ilerlemeniz izlenebilir ve ölçülebilir hale gelecektir.

11)Egonuza teslim olmayın!

ego

Büyük başarıya giden yolda, erkenden ''ben artık oldum'' hissine kapılmamak gerek. Kendinizi en kötülerle kıyaslamayın. O alanda en iyilerle birlikte çalışın ve onlarla yarışın.

12)Acele işe şeytan karışır

acele işe

En iyisi olacağım diye sağlığınıza, ruhsal dengelerinize, aile ve sevgilinize olan ilişkilerinize zarar vermeyin. Ustalaşma süreciniz sabırlı, sistemli ve sağlam adımlarla ilerlemeli. Bir Latin deyişiyle özetlemek gerekirse: ''Ağır ağır, acele et!''

13)Taahhüt, karakter inşa eder

3-guclu-karakterlı-ınsan

10.000 saatlik yolculuk sonunda, kazanılan kabiliyet kadar, inşa edilen karakter de önemlidir. Zekanızı, zamanınızı ve enerjinizi hangi işe koyduğunuz, size kim olduğunuzu gösterir. Mevlana'nın dediği gibi, ''neyin peşindeysen, osun sen.''

14)Sadece işin içinde çalışmayın, işin üstünde de çalışın.

2

Bir işte ustalık kazanmak, yunusların suda takla atarak yüzmesi gibi, bazen dibe dalıp detayları öğrenmeyi, bazen dalgaların üzerinden atlayıp işe dışarıdan bakmayı gerektirir.

Bu bilimsel makaleyi Türkiye'deki okurlarla buluşturan Mümin SEKMAN'a sevgilerle...

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.