Öğrenci Kariyeri Banner

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Nedir?

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Nedir?
Pandemi sonrasında hayatımızda birçok değişiklik oldu. Bunlardan biri de üniversite sınavı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıklamasına göre sınavlar 25-26 Temmuz 2020 tarihine ertelendi. Öğrencilerin aklındaki sorulardan biri ise hangi bölümün onlar için daha iyi olacağı sorusu. Bugün ise öğrenciler için Elektrik-Elektronik Mühendisliğini ele alacağız.

circuit

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Nedir?

Elektrik-Elektronik Mühendisliği gerçekte temel ve ana mühendislik dallarının başında gelir. Elektrik ve Elektronik-Haberleşme Mühendisliğinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. Elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı, elektronik cihazların iletişim sistemlerinin uygulanmasını, geliştirmesini ve denetlenmesini sağlayan mühendislik dalıdır. Günlük yaşantımızda kullanılan hemen hepsi bu mühendislik dalının yardımıyla geliştirilmiştir. Bu yüzden ilgilendiği alan oldukça geniştir. Örnek olarak;

1) Doğal ve yapay kaynaklardan elektrik üretmek,

2) Üretilen enerjinin iletimini, plan ve projelerini hazırlamak,

3) Analog ve dijital sistemlerin yapım, bakım ve onarımı,

4) Tıbbi Cihazların tasarım, güvenlik ve bakımı,

5) İletişim ve Haberleşme cihazlarının geliştirilmesi,

6) Endüstri 4.0 ile fabrikaların üretimini kolaylaştırmak.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği İçin Geliştirilmesi Gereken Temel Dersler

Bu bölümü düşünen adaylar için matematik, fizik, kimya gibi derslerin dışında programlama, malzeme bilimi, devre analizi, elektromanyetik, dijital sistemler, mikrobilgisayar ve iletişim gibi derslerin önemi büyüktür.

physics

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Okurken Yapılması Gerekenler

1) İleri derecede ingilizce bilmek ve konuşmak hayati öneme sahiptir. Özellikle yayımlanan makalelerin büyük çoğunluğu ingilizcedir. Ayrıca kurumsal şirketlerin öz geçmişte aradığı şeylerin başında gelir.

english

 

2) Gelişmelerden haberdar olmak mühendis adayını her alanda ileri götürür. Bilim-Teknik dergi ve web sitelerini yakından takip etmek farklı bir bakış açısı kazandırır.

magazine1magazine2magazine3

 

3) Uygulamalı derslerde görülenlerin sadece okulda kalmaması gerekir. Zorunlu stajların ve yapılabiliyorsa gönüllü stajın yapılması önemlidir. İşe girerken öz geçmişte dikkat çeken yerlerden biridir.

internhip

4) Üniversite kulüplerine katılmak sosyal yaşamı, grup çalışmasını ve adayın kendisini tanımada yardımcı olur. Özellikle bir projede görev almak mühendis adayının işe girerken önünü açan yollardan biridir. Grup çalışması en iyi burada simüle edilir.

club

5) Yazılıma önem vermek hayat kurtarır. Genellikle okullarda öğretilen diller C, C++, C# ve Assembly dilleridir. Bunlar bilinmesi gereken temel dillerdir. Yapay zekayla ilgilenmek isteyenler için ise Python dili önerilir. Gömülü Sistemler için ise ANSI C dili kullanılır.

Programming web banner. Best programming languages. Technology process of Software development

6) Geliştirme kartlarını iyi derecede öğrenmek çoğu şeyin daha iyi kavranmasını sağlar. Günümüzde en çok kullanılan kartlar Arduino ve Raspberry Pi’dır. Bu ikisini kullanmayı bilmek proje geliştirilmesini kolaylaştırır.

Arduino raspberry

7) Linkedin gibi sitelerde öz geçmiş oluşturmak, network toplamak, ilgi alanlarını takip etmek işe başvurularda önem kazanmaktadır. İnsan kaynaklarının ilk olarak bakacağı şey güzel bir öz geçmiştir.

11 Adımda CV Hazırlama yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

linkedin

 

 

Özgün Içerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Metin KIYAR tarafından oluşturulmuştur.

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.