Öğrenci Kariyeri Banner

Ekonomi Meraklılarının Okuması Gereken 5 Mükemmel Kitap!

Ekonomi Meraklılarının Okuması Gereken 5 Mükemmel Kitap!
Ekonomi sözcüğünün kökeni:  "Oikia" (Yunanca: ev) ve "Nomos" (Yunanca: kural) köklerinden gelir ve "ev yönetimi" anlamındadır; yani ekonomi insan ihtiyaçlarını karşılamada yapılan herhangi bir faaliyettir; lakin ekonomiyi her alanımızda yaşatsakta küresel veya yurt içi bir sorunla karşılaşıldığında, hanehalkı ve makro ekonomik anlamda oluşan etkilerin getirileri üzerine yorum yapabilecek bilgiye sahip miyiz? Bazı ülkeler neden zenginken bazıları neden fakirdir? 2008 krizi neden ve nasıl tüm dünyayı etkileyebildi gibi sorulara yanıt bulabilecek miyiz? Tabii bunlar için merak etmemiz ve ekonomik yönden bazı analiz tekniklerine sahip olmamız gerekiyor. 'Bazı öğrencilere Fed faizi artırdığında Türkiye nasıl etkilenir?' diye sorduğunuzda cevapsız kalırken ekonomiyle ilgilenmeyenlerin bu soruya cevapsız kalması çok fazla sırıtmaz. Keza bu yazıyı yazmadan önceki gün ''Dünya Ekonomisi' dersinde Hocamız FED’i bilen var mı? , diye sorduğunda 40 kişiden sadece 2 kişi bilmişti. Çok acı verici değil mi? Hele ki konuyla alakadar olması gereken öğrencilerin, bu kadar alakasız davranması!  Sahi, acaba öğrenciler olarak neye güveniyoruz? Her yıl İİBF ordusuna katılan yüz binlerce işsiz birey var. Geçen haftaki yazımda bahsettiğim gibi neredeyse hiç merak ve talep etmiyoruz. Maalesef ezberci sistemin de çok dezavantajları var. Neyse, bu konu uzar gider. Gel gelelim önereceğim kitaplara... Altta sıraladığım kitaplar sadece ekonomiye meraklı olan herhangi bir insan için tutun da yüksek lisans yapmakta olan her öğrenciyi alakadar edecek türdedir.

1 -) Mahfi Eğilmez / Kolay Ekonomi

Öncelikle Mahfi Eğilmez Hoca’dan bahsetmek istiyorum. Çünkü iki tane kitabından daha bahsedeceğim ve bahsetmemek saygısızlık olur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümünden Maliye’yi tamamlamıştır. Gazi Üniversitesi’nde Kamu Maliyesi doktorası yapmıştır. Dünya Bankası’nda Güvernör olarak görev almıştır. 1997'de YÖK üyeliği yapmış kısa bir süre sonra görevinden istifa etmiştir. Şu an özel kesime geçmiş bulunmaktadır. NTV kanalında ekonomi yorumculuğu ve Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak ders vermektedir.

kolay ekonomi

Bu eserin amacı; okuyan herkesi ekonomiyi en basit haliyle anlaması içindir. Ekonomiye yeni başlayanlar için iyi bir kitap olacaktır.

2 -) Mahfi Eğilmez / Ekonomide Analiz

Ekonomide-Analiz

Bu kitap, ekonomide analiz yapmanın tekniklerini öğretmeyi amaçlayan bir kitap. Birçoğumuz ekonomiyi az çok bildiği halde ekonomik bağlantıları tam olarak kuramıyoruz. Kitapta önce analiz yapmanın temellerini ve yöntemlerini anlatıyor. Bu sayede karmaşık gelen konuları daha rahat ben bunu nasıl düşünemedim dedirtiyor.

3 -) Daron Acemoğlu- James A.Robınson / Ulusların Düşüşü

ulusların düşüşü

Kamer Daron Acemoğlu Ermeni kökenli Türk vatandaşıdır. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) İktisat profesörüdür. Dünyada en çok alıntısı yapılan ilk 10 ekonomistten biridir. Her iki yılda bir ekonomi bilimine en büyük katkıyı yapan 40 yaş altındaki bilim insanı ödülünü almıştır.

Ulusların Düşüşü, tarih boyunca ulusların arasındaki büyük farklılıkların nedenleri üzerine dair bir tartışma yürütüyor. ‘’Neden bazı ülkeler zenginken; bazıları yoksuldur?’’ şeklinde bir soruyla köleci toplumlar, feodalizm, sömürgecilik, kapitalizm ve sosyalizm uygulamaları arasında bir düşünmeye çıkarıyor.

4 -) Thomas Piketty / Kapital

thomas-piketty-kapital

Fransız ekonomistin 15 yıllık bir araştırması sonucu oluşan ve herkesin kolayca anlayabileceği bir dille yazılan bu eser; eşitsizlik, sermaye, büyüme, refah ve benzeri konuları edebiyattan, tarihten ve gündelik hayattan örneklerle açıklıyor. Bu eser ülkemizde bazı üniversitelerde yüksek lisans öğrencilerine okutuluyor.

5 -) Joseph Stiglitz / Eşitsizliğin Bedeli

eşitsizliğin bedeli

Dünya’nın en etkili iktisatçıları arasında gösterilen ve 2001 Nobel Ekonomi Ödülünü kazanan yazar eserinde, ABD’de ortaya çıkan 2008 krizini ve dünya geneline hakim olan büyük durgunluğu açıklıyor. Yüzde 1’lik kesimin devleti, yargıyı ve demokratik süreci ele geçirerek yüzde 99’un üzerinde nasıl egemenlik kurduğunu kapsamlı bir biçimde ele alıyor.

Umarım bu güzel eserleri kitaplığınızda ya da hafıza sarayınızda misafir edersiniz.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.