Öğrenci Kariyeri Banner

Eğitimde İstikrar Hayal; Şimdi de 4+4+4 Gidiyor 5+3+4 Geliyor!

Eğitimde İstikrar Hayal; Şimdi de 4+4+4 Gidiyor 5+3+4 Geliyor!
18 milyon öğrenci için MEB köklü değişikliğe hazırlanıyor. Eğitim sistemi silbaştan ele alınacak.
Buna göre dört yıl önce hayata geçirilen 4+4+4 sistemi değişecek. Yerine 5+3+4 sistemi gelecek. Ayrıca üniversite sınavlarının sayısı yılda 4'e çıkacak, meslek liseliye kotasız üniversite dönemi bitecek.

asdaaaaMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), yaz boz tahtasına dönen Eğitim Sistemini yeniden değiştirmeyi planlıyor. AK Parti iktidarı döneminde neredeyse üç yılda bir değişen sistem, silbaştan yapılacak. 12 yıllık zorunlu eğitim diye bilinen 4+4+4 sistemi gidiyor, yerine ise 5+3+4 geliyor. Eski Bakan Ömer Dinçer'in görevde olduğu 2012'de tartışmalarla birlikte getirilen sisteme eğitim camiası ‘yararlı değil' diye pedagojik açıdan karşı çıkmıştı. 66 aylık çocuklar birinci sınıflarda dersbaşı yapmıştı. Bakanlık bürokratlarının yeni sistemde, imam hatip ortaokullarının kapatılması gerektiğini savunduğu, bakanlığın ise bu duruma soğuk baktığı iddia edildi.

[ad name="Google Adsense"]

Bakanlığın üzerinde çalıştığı değişiklikler, sadece 12 yıllık zorunlu eğitimle sınırlı değil. MEB, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile koordineli çalışıp üniversite sınavını da üçüncü defa değiştirmeye hazırlanıyor. İlk olarak 2005'te tek kısımdan oluşan Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) son verildi. 5 yıl sonra Hüseyin Çelik'in bakan olduğu dönemde Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı'ndan (LYS) oluşan iki aşamalı sisteme geçildi. Bakanlık şimdi ise YGS-LYS sisteminden vazgeçip birbirinin telafisi şeklinde olacak bir yılda 4 üniversite sınavı gerçekleştirmeyi hedefliyor. Fakat bu sistem maliyetli olacağı için üzerindeki tartışmalar devam ediyor.

MESLEK LİSELİYE ÜNİVERSİTEDE KOTA

Bakanlık, ayrıca YÖK ile yüz binlerce meslek liseliyi ilgilendiren yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Buna göre iki yıllık meslek yüksekokullarına sınavsız geçişlerle ilgili yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Sınavsız geçişlerde kota konulması, böylece meslek yüksekokullarının kalitesinin artırılması hedefleniyor. Üç yılda bir sistem değişikliğine giden MEB'in bu paketi hazırlarken eğitim çevresinden görüş alıp almadığı ise bilinmiyor.

LİSE MÜFREDATI DEĞİŞİYOR

MEB, sistem değişikliğinin yanı sıra ortaöğretim müfredatına el atmayı da düşünüyor. Lise müfredatında dil ve anlatım dersleriyle Türk edebiyatı dersi eskiden olduğu gibi ‘Türk dili ve edebiyatı' çatısı altında birleştirilecek. Bakanlığın konuşulan yeni çalışmasına göre fizik, kimya ve biyoloji gibi derslerde de hem teorik hem pratik bilgiyi öne çıkaracak değişikliklere imza atılacak.

HER BAKANA AYRI SİSTEM

Erkan Mumcu (2002-2003): YÖK Yasası'nı değiştirmek istedi ancak bakanlığı kısa sürdü.

Hüseyin Çelik (2003-2009): LGS kalktı, yerine OKS getirildi. OKS'nin yerine ise 6, 7 ve 8'inci sınıflar için SBS geldi. Liseler 4 yıla çıktı.

Nimet Baş (2009-2011): SBS terk edildi, sadece sekizinci sınıflar sınavdan sorumlu oldu. Düz liseler, Anadolu lisesi yapıldı.

Ömer Dinçer (2011-2013): 8 yıl kesintisiz eğitime son verildi. 4+4+4 sistemi uygulamaya konuldu.

Nabi Avcı (2013-görevde): SBS'den TEOG sistemine geçildi. 4+4+4 sistemine son vermeye hazırlanıyor.

[ad name="HTML"]

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.