Öğrenci Kariyeri Banner

Duvarlara Sığmayan Eserleri Evlerinde Ziyaret Edin: Türkiye

Duvarlara Sığmayan Eserleri Evlerinde Ziyaret Edin: Türkiye

Bazı yerler vardır ki orada zaman donmuştur, hiçbir şey kıpırdamaz. İçine girdiğiniz anda sizi bulunduğunuz yerden çekip alır ve tarihin gizemli bir köşesine yavaşça bırakıverir. Gezmeniz, görmeniz, o günlerin yaşamını deneyimlemeniz için kendisini olduğu gibi sunar. Yapıları, eserleri ve coğrafyasıyla bir bütündür, ayrılamaz.


Hazır tatildeyken gelin sizinle Türkiye'nin 6 açık hava müzesini evinde ziyaret edelim.


1. Efes Antik Kenti


efes (790 x 445)


Efes, Türkiye'nin en ünlü ve etkileyici antik kenti. Aynı zamanda dünyanın da en bilinen antik kentlerinden olan Efes Antik Kenti'nin tarihi M.Ö. 6000 yıllarına uzanıyor. Romalılar'ın Asya kıtasındaki merkezi olan antik kent Artemis kültürünün en büyük tapınağı olan Artemis Tapınağı'na da ev sahipliği yapıyor. Antik kent efsanesine göre Meryem Ana'nın da geldiği söylenen antik kentte amfi tiyatro, kütüphane, yamaç evleri ve gymnasium en göze çarpan kalıntılar.


2. Bergama Antik Kenti


bergama (790 x 445)


Ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Bergama Antik Kenti dünyanın ilk tedavi merkezi. Tarihte ilk hastanenin kurulduğu yer olarak bilinen antik kent aynı zamanda dünyanın en dik amfi tiyatrolarından birine de ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 200 yıl boyunca Helenistik dönemin en parlak merkezi olan Bergama Antik Kenti'nde kral sarayları, tapınaklar, kütüphane, su yolları ve teraslar bulunuyor. Dünyaca ünlü Zeus Sunağı'nın kalıntıları da tepede yer alıyor. Zeus Sunağı'na ait kabartmalar ve antik kente ait birçok eser günümüzde Berlin'de sergileniyor.


3. Aphrodisias Antik Kenti


aphrodisias (790 x 445)

Heykeltıraş okulu ve heykelleri ile ünlü olan Aphrodisias Antik Kenti adını aşk ve doğa tanrıçası Aphrodite'ten alıyor. Ülkemizin en çok ziyaret edilen antik kentlerinden olan ve kuruluşu M.Ö. 5000'li yıllara uzanan Aphrodisias, heykel yapımının yanı sıra edebiyat ve bilimde de dönemin en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Piskopos Sarayı, Aphrodite Tapınağı, stadyum, tiyatro, hamamlar, Nekropol ve Odeon antik kentte görebileceklerinizden.


4. Hattuşaş Antik Kenti


hattuşaş (790 x 445)


UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan ve Anadolu'nun tarihinde çok önemli yere sahip olan Hattuşaş Antik Kenti, Çorum'a 82 km uzaklıktaki Boğazköy'de bulunuyor. Anadolu'nun ilk devlet yapısına sahip medeniyeti Hititler'in başkenti olan Hattutaş Antik Kenti'nde yapılan kazılarda 5 kültür katı gün yüzüne çıkarılmıştır. Bunlar Aşağı Kent, Yukarı Kent, Büyük Kale (Kral Kalesi) ve Yazılıkaya'dır. Kentin en göze çarpan kalıntısı ise Kadeş Antlaşmasının tablet üzerine yazılmış metnidir. 1952 yılında başlayan kazı çalışmalarının 100 yıl daha sürebileceği belirtiliyor.


5. Göreme Açık Hava Müzesi


Göreme-Valley-Rock-Formation (790 x 445)


Anadolu'da Hristiyanlığın merkezi olarak bilinen Kapodokya bölgesindeki Göreme Açık Hava Müzesi, Göreme'ye 2 km uzaklıkta yer alıyor. M.S. 4. yy'dan 13. yy'a dek çok önemli bir dini merkez olan bu bölgede kaya oyma tekniği ile yapılmış birçok kilise ve manastır bulunuyor. Günümüzde Göreme Açıkhava Müzesi'nin bulunduğu yer Piskopos Büyük Basil'in eğitim sisteminin başladığı ve Anadolu'ya yayıldığı yerdir. Doğal yollarla oluşmuş bir vadinin başında bulunan müzede mutlaka görülmesi gereken yapılar Tokalı Kilise, Elmalı Kilise, Aziz Basil Şapeli, Yılanlı Kilise ve Karanlık Kilise.


6. Nemrut Dağı


adiyaman-in-gizemli-tarihi-nemrut-dagi-tumulusu-8788665 (790 x 445)


Dünyada güneşin en güzel doğup battığı yerlerden biri olarak bilinen Nemrut Dağı, ülkemizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde bulunan ve dünyanın 8. harikası olan Nemrut Dağı Milli Parkı M.Ö. 69 yılında Kommagene uygarlığından kalma heykellere ve anıt mezarlara ev sahipliği yapıyor. 2 bin 206 metre yükseklikte bulunan ve görkemli bir güzelliğe sahip olan bu yapılar arasında en önemli eser Zeus Heykeli. Batı terasında yer alan aslan Horoskopu da 25 bin yılda bir meydana gelen bir astrolojik olayı simgelemesi açısından oldukça önemli.


Kaynak



Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.