Öğrenci Kariyeri Banner

Doğru Bilinen Feminizm Yanlışları

Doğru Bilinen Feminizm Yanlışları

Cinsiyet eşitliğine inandığını söyleyen ancak kendisini feminist olarak görmeyen birçok insan var.

Öncelikle kısaca feminizm nedir kısaca ondan bahsedelim:

Feminizm, cinsiyetlerin politik, ekonomik, kişisel ve sosyal eşitliğini tanımlamayı, oluşturmayı ve başarmayı amaçlayan bir dizi sosyal, siyasi hareket ve ideolojidir.

Ancak birçok yanlış anlamadan ötürü, bazı insanlar feminizmle özdeşleştirilen stereotip kalıbına girmemek için bu ideolojiyi desteklememektedir.

Bu konu hakkındaki mitleri ortadan kaldırmak için ise önce onların ne olduğunu bilmemiz gerekir:

1.Mit: Feminizmin amacı erkeklerden nefret etmek, erkeklerle savaşmak ve erkekleri ortadan kaldırmaktır.

          Gerçek: Feminizm sistemden kaynaklı eşitsizliklerle savaşmaktadır ve erkekleri düşman olarak görmez.

 

2. Mit: Feminist şovenistin kadın karşılığıdır.

          Not: Şovenizm özgün anlamda abartılı, saldırgan bir vatanseverlik ve ulusal üstünlük inancıdır.

          Gerçek: Feminizm her iki cinsiyet için de cinsiyetçiliği desteklemez. Feminizm kadın üstünlüğüne yönelik değil, eşitliğe yönelik çalışır.

 

3. Mit: Feminizm Asya kültürüne uygun değildir.

          Gerçek: Feminizm adalet ve eşitliğe dayalı bir toplum için çalışır. Örnek olarak aynı ideoloji Singapur’un ulusal taahhüdünde de vardır. Yani sadece Batı kültürüne için değil, Asya kültürü için de gayet uygundur.

 

4. Mit: Feministler evliliğe ve anneliğe karşıdır.

          Gerçek: Feministler aktif olarak annelerin hakları için savaşıyorlar, aynı zamanda birçok feminist evlidir ve annedir.                        Feministler mutlu ailelerin önemli olduğunu düşünür ve hem erkek hem kadın, tüm üyelerin refahı desteklendiğinde ailelerin güçlendiğine inanırlar.

 

5. Mit: Sadece kadınlar feminist olabilir.

           Gerçek: Cinsiyet eşitliğine inanan herkes feministtir. Birçok erkek feministtir ve böyle olmaktan gurur duyar.

 

6. Mit: Gerçek bir feminist olmak isteyen bir kadın, kadınsı ve çekingen olmamalıdır.

           Gerçek: Feminizm bir kişinin biçiminde değil, görüşünde bulunur. Bir kadının güzel elbiseleri ve ya topuklu ayakkabıları sevmesi onu daha az feminist yapmaz.

 

7. Mit: Eğer cinsel olarak liberal bir kadınsam, feministim.

           Gerçek: Feministler bireysel seçimlere saygı duyarlar ve bir kişinin davranışlarını değerlendirmede çifte standart olmaması gerektiğine inanırlar.

           Her kadının cinsel hayatını ne zaman, nasıl ve kiminle gerçekleştireceğine karar verme hakkı ve  cinsel özerklik hakkı vardır.

           Bununla birlikte, cinsel özerklik tek başına birini feminist yapmaz.

 

8. Mit: Feministler, kadınların eylemlerinin eleştirinin üzerinde olduğuna ve maruz kaldıkları negatif ayrımcılık nedeniyle her zaman mazur görülebileceklerine inanırlar. Bu nedenle davranışları için asla sorumluluk almak zorunda olmadıklarını düşünürler.

            Gerçek: Feministler eşit hakların eşit sorumluluk anlamına geldiğini bilirler.

            Hak arayan herkes, bu haklarla birlikte gelen sorumluluklara tabi tutulmalıdır. Geçmişteki negatif  ayrımcılık olumsuz davranışları açıklayabilir ancak buna mazeret olarak gösterilemez.

 

9. Mit: Feminizm tüm kadınların toplumumuzda dezavantajlı olduğunu ve tüm erkeklerin cinsiyetlerine göre ayrıcalıklı olduğunu iddia ediyor.

           Gerçek: Feministler, dar cinsiyet ideallerinin hem erkekleri hem de kadınları ve dolayısıyla bir bütün olarak toplumu kısıtladığını bilirler. Feminizm bu kısıtlayıcı idealleri azaltmaya ve ortadan kaldırmaya çalışır.

 

10. Mit: Bazı erkeklerden daha yüksek sosyal ve ekonomik statüye sahip kadınların olması eşitsizliğin ortadan kalktığı anlamına gelir.

             Gerçek: Toplumun her seviyesinde sistematik eşitsizlikler varlığını sürdürmektedir.

             Fortune 500 şirketlerinin kadın başkanları olabilir, ancak % 5'lik dilimden daha azını oluşturmaları, eşitsizliğin hala devam ettiği anlamına gelir.

 

11. Mit: Artık feminizme gerek yok; kadınlar oy kullanma haklarını elde ettiler, çalışabiliyorlar.  

             Hedef tamam.

             Gerçek: Bu başarılar feminizm tarihinde büyük kilometre taşlarıdır, ancak feministlerin amacı her iki cinsiyet için de eşit muamele ve eşit fırsatları sağlamaktır.

             Toplumun kadın ve erkek rolleri hakkındaki algılarında hala birçok eşitsizlik var.

             Feministler hiç kimsenin cinsiyetinden ötürü umudunu kaybetmeyeceği ve hayallerinden vazgeçmeyeceği bir dünya inşa etmek istiyor.Bu hedefin tamamlanmasına da daha var.

 

Bu liste sadece bir başlangıç. Bunlar gibi daha birçok bulabileceğiniz mit var.

Şunu da belirtmek isterim internette araştırırsanız bazı radikal feministlerin yukarıdaki mitleri destekleyebilecek sözlerini de bulabilirsiniz.

Kesinlikle geçmişte güçlü bir anti-erkek yorumu yapmış olan bireyler olsa da, bu görüşler ana akım feminizmin temsili değildir.

Hiçbir zaman bir grup en radikal unsurları ya da bağlam dışı yorumlar ile değerlendirilmemelidir.

 

Kaynak: https://www.aware.org.sg/2010/02/myths/

 

Bonus: Erkeklik ve kadınlık kavramlarının yer değiştirdiği bir dünya görmek ve biraz kara mizah tadımlamak istiyorsanız bu filmi izlemenizi öneririm: “I Am Not an Easy Man”.


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

1 Yorum

  • Sezgin Baran  Korkmaz

    harika

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.