Öğrenci Kariyeri Banner

Doğaçlama Sanatı Etkinliği

Doğaçlama Sanatı Etkinliği


İran Müziği'nin önde gelen setar sanatçısı Kiya Tabassian ve Türk Müziğinin Klasik Kemençe üstadlarından Neva Özgen'in 12.02.2013 tarihinde İTÜ Mustafa Kemal Amfisi'nde vereceği "Doğaçlama Sanatı Konseri"  İran ve Klasik Türk Müziği'ndeki doğaçlama çeşitliliğini ön plana çıkararak sizi duygusal bir gezintiye çıkarmak istiyor....


Kiya Tabassian, Setar, vokal ve sanat yönetmenliği

1976 yılında Tahran, İran'da doğdu. 14 yaşında ailesiyle birlikte Quebec'e göç eden Tabassian, bu göçle birlikte antik Pers müziği geçmişiyle oluşturduğu kariyerini de (setar ve vokal) taşımış oldu. Besteci, müsizyen ve tarihi bir yol gösteren idealiyle çıktığı bu yolda kendisini Pers müziği alanında sürekli geliştirmeye, sık sık Reza Gassemi ve Kayhan Kalhor ile buluşmalaları yardımıyla devam etti. Aynı zamanda Montréal Konservatuarı'nda Gilles Tremblay ve Michel Gonneville ile bestecilik çalıştı. Yıllar süren profesyonel aktiviteler sonrasında Mike Cole ve kardeşi Ziya ile 1988'de Constantinople Ensemble'ı kurdu. Ansamblın amacı Rönesans Avrupası, Akdeniz ve Orta Doğu müziğinin köklerinden faydalanmaktı. Kiya dünya çapında birçok sahnede çaldı ve birbirinden oldukça farklı projelerde besteci, icracı ve doğaçlamacı olarak yer aldı. Bunların arasında Radio-Canada ile 1996'dan beri birlikte yapılan çalışmalar; 2002 - 2005 yılları arasında Akdeniz müziğinin tarihi ve repertuarının araştırılması için kurulan Uluslararası MediMuses projesinde aktif olarak rol almak, ve bir çok yayımlanma ve kayıt projesinin başını çekmek; 2009 yılından beri Atlas Ensemble (Hollanda) ile yapılan ortak müzikal çalışmalar; Atlas Academy'ye hoca olarak katılım ve çağdaş müziği sözlü geleneği birbirine bağdaştıran bir proje bulunmaktadır.

Birçok müzik gurubu ve enstitü Kiya'nın bestecilik yeteneğinden yararlanmak istemiştir, bunlar arasında Nouvel Ensemble Moderne ve Union Européenne de Radio-Télévision sayılabilir. 2005 Eylül ayından beri 3 yıl boyunca Müzik Komitesi Başkanlığı'nı yürüttüğü Conseil des arts de Montréal'in bir üyesidir. Kiya'nın sanatsal araştırma ve çalışmaları Canada Council for the Arts ve Council des arts et des lettres du Québec tarafından desteklenmektedir.

Neva Özgen, Klasik Kemençe

1977 yılında Ankara’da doğdu. 1988 yılında ilk öğrenimini tamamladıktan sonra İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Çalgı Eğitim Klarnet Bölümü'ne girdi. Aynı dönem İÜ Devlet Konservatuarı klarnet bölümüne bir yıl yarı zamanlı olarak devam etti. 1988 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Çalgı Eğitim Lisans Kemençe Bölümü'nden birincilikle mezun oldu. Bitirme çalışması olarak "Hüseyin Sadettin Arel’in Kemençe Beşlemesine Kemençe’nin Türk Sanat Müziği’ndeki Yeri" konulu incelemeyi sundu. 2000/2001 döneminde İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel Bilimler Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans Programı'ndan "20. Yüzyıl’da Klasik Türk Müziği, Ensturmanları ve İcracıları Hakkında Genel bir Değerlendirme" başlıklı tezini tamamlayarak mezun oldu.

Yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere birçok festivallere katıldı. Anatolia Ensemble, Süleyman Erguner Ensemble; Mercan Dede Ensemble, Montreal Trial Trio, Atlas Ensemble gibi önemli guruplarla, Hugh Marsh, Butch Morris, Peter Murphy, Shujaat Hussain Khan gibi dünyaca ünlü müzisyenlerle konserler verdi. ABD, Fransa, İtalya, Rusya, Hollanda, İspanya, İngiltere, Lüksemburg, Almanya, Tunus ve Makedonya başta olmak üzere birçok ülkede hem Klasik Türk Müziği hem de caz ve modern müzik standartlarında performanslarda bulunan Özgen, Anatolia Ensemble’ın "Itrî ve Meragi", "Ege ve Balkan Dansları" adlı iki albümüne iştirak etmiş, Gürsel Koçak’ın yönettiği "Kadın Bestecilerimiz" isimli CD çalışmasında yer almıştır.1999 senesinde ABD’ de İhsan Özgen ile birlikte "Legacy" adlı albümü yapmıştır.

Halen İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Sanat Müziği Sanatta Yeterlilik Programın’da "Klasik Kemençe’de Geleneksel ve Modern Yöntemleri" başlıklı çalışmasına devam etmekte, İÜ Devlet Konservatuarı ve Haliç Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, İstanbul Otantik Türk Müziği Topluluğu’nda kemençe sanatçısı olarak görev yapmaktadır.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.