Öğrenci Kariyeri Banner

Dil Devriminin 86. Yılı

Dil Devriminin 86. Yılı
Atatürk’ün talimatıyla 12 Temmuz 1932’de kurulan Türk Dil Kurumu, ilk kez 26 Eylül 1932’de Türk Dil Kurultayını gerçekleştirmişti. ‘ Dil Devrimi’ olarak da anılan bu kurultayın yıl dönümü Dil Derneğince düzenlenen etkinlikle kutlanacak. Dil Devrimi ’ nin 86. yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikte ilk tören 26 Eylül Çarşamba günü, saat 14.30’da, Anıtkabir’de Atatürk ’e saygı sunumuyla başlayacak. Törenin ardından saat 18.00’ de Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi’ne geçilecek. Tiyatro sanatçısı Ali Nihat Yavşa’ nın sunacağı etkinliğin açılışını ise Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel yapacak.

dfghj

Tarihçi - Yazar Sinan Meydan, “ Atatürk’ün Dil Savaşı” başlığıyla dilseverlere seslenecekken, Devlet Opera ve Balesi sanatçıları Hande Uçar, Nihan İnan ve Arda Aktar da “Türkçe Dinliyoruz!” dinletisi gerçekleştirecek. Her bayram olduğu gibi Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü de sahibini bulacak. Bu yıl deneme dalında açılan ödüle birçok yazarın yapıtı aday gösterildi. Adnan Binyazar, Yüksel Pazarkaya, Cengiz Bektaş, Feridun Andaç, (aile adına) Sevgi Özel’den oluşan seçici kurul, Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü oy çokluğuyla “Türkler Arası En Güzel Yolculuk” adlı deneme kitabıyla Neşe Aksakal’ a verilmesini kararlaştırdı. 86. Dil Bayramı Onur Ödülleri de İnci Aral, Prof. Dr. Semih Baskan, Prof. Dr. Ali Demir, Adnan Gerger, Mehmet Kurukahveci, Hüseyin Ersöz, Demet Kayıran, Yaşar Çatak ve Sinan Meydan’a sunulacak.

Harf ve Dil Devrimi ile ilgili bazı cümleleri de okumakta fayda var:

dtfryghjkl

Milleti bilgisizlikten kurtarmak için kendi diline uymayan Arap harflerini bırakıp Lâtin esasından Türk harflerini kabul etmekten başka çare yoktur.
1928 (Atatürk’ün R.Y.G.S., s.346)

gfvfde

Bizim uyumlu, zengin dilimiz yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir. Yüzyıllardan beri kafalarımızı demir çerçeve içinde bulunduran, anlaşılmayan ve anlamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmak ve bu gereği anlamak zorunluğundasınız. Anladığınızın izlerine, yakın zamanda bütün dünya tanık olacaktır. Buna kesinlikle inanıyorum.
1928 (Atatürk’ün MA.D., s. 26)

grf

Türk harflerinin kabulüyle hepimize, bu memleketin bütün vatanını seven yetişkin evlâtlarına önemli bir görev düşüyor. Bu görev, milletimizin toptan okuyup yazmak için gösterdiği istek ve aşka gerçekten hizmet ve yardım etmektir. Hepimiz, özel ve genel yaşamımızda karşılaştığımız
okuyup yazma bilmeyen erkek, kadın her vatandaşımıza öğretmek için can atmalıyız. Bu milletin yüzyıllardan beri çözümlenmeyen bir gereksinimini birkaç yıl içinde tam olarak sağlamak, yakın ufukta gözlerimizi kamaştıran bir başarı güneşidir. Hiçbir zaferin sevinçleriyle bir tutulamayan bu başarının heyecanı içindeyiz. Vatandaşlarımızı bilgisizlikten kurtaracak bir sade öğretmenliğin vicdanî zevki, varlığımızı doyurmuştur.
1928 (Atatürk’ün MA.D., s. 30)

Kaynak1Kaynak2

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.