Öğrenci Kariyeri Banner

CFO Nedir, Ne Değildir? METRO Cash&Carry CFO'sundan Öğrenin

CFO Nedir, Ne Değildir? METRO Cash&Carry CFO'sundan Öğrenin
CFO, yani açılım olarak ''Chief Financial Officer'' bir şirketin bütün finansal ve mali operasyonlarından, risklerinden, getirilerinden ve götürülerinden sorumlu olan kişidir. Şirketin parası onların elinde döner desek yalan olmaz.

2

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Teknik Üniversitesi'nde gerçekleşen ''Women in Business'' etkinliğine, Türkiyenin önemli kadın CFO larından biri METRO Cash&Carry CFO su Sinem Türüng katıldı.  Seminerde mesleğini anlatan Türüng ilerde bu mesleği yapmak isteyen öğrencilere ışık tuttu.

3

Peki Sinem Türüng'ün anlatımıyla CFO nedir, kimdir? Bu mesleğe 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra METRO' nun 'controlling' yani 'bütçe planlama' departmanında başlayan Türüng; bir controllerın asıl görevinin aslında sorumlusu oldukları ülkelerin hem finansal, mali hem de operasyonel performansını, mali tablolardan ve operasyonel KPI'lardan(Anahtar Performans Göstergesi)  bakarak; inceleyip, analiz etmek ve zaman zaman bu ülkelerde açılması planlanan birimlerin fizibilite çalışmalarını değerlendirip üst yönetime karar tavsiyesi vermesi olduğunu ifade etti. Bu fizibilite çalışmalarını her açıdan detaylı olarak incelemenin önemine değindi.

4

Türüng' ün tabiriyle CFO tanımı ise şu şekilde:'' En kaba tabiriyle CFO genel müdürün sağ koludur. Bir anlamda şirketin stratejilerinin geliştirilmesinde ve bunların doğru bir şekilde uygulanmasında genel müdürün iş ortağı gibi çalışır. Bununla birlikte öncelikli görevleri şirketin zarar etmemesini sağlamak, kriz ortamı olsun olmasın sağlam adımlarla ilerlemesini sağlamak ve karlılığını arttırıp, büyümesini sağlayabilmek adına da masrafları kontrol altına almaktır. Günümüzde bunları yapabilmek için finans alanının dışına çıkabilmek gerekiyor. Organizasyonun bütün faaliyet alanlarından haberdar olup oralarla ilgili başlangıç seviyesinde de olsa bir bilginiz olması, onlarla sürekli iletişim halinde olmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra şirketin finansallarını sadece geçmişe bakıp değerlendirmek yeterli değil, geleceği öngörmek ve geleceğe ilişkin  planlar üretebilmek gerekli. Bunu yapabilmek için de şirketin bütününe hakim olmanız şart.''

5

Örneğin bir yere mağaza açılacak. CFO ne yapar? Bölgede detaylı olarak fizibilite çalışması yapar. Bu  çalışmaları iki-üç sayfalık raporlar haline getirir. Üst yöneticisiyle birlikte bu rapora imza atar ve bunu yönetim kuruluna götürür. Özetle imzasını attığı bu karar ya ''Bu mağazanın buraya açılmasını tavsiye ediyorum, uygundur''  olur ya da '' Bu mağazanın buraya açılmasını finansal açıdan tavsiye etmiyorum. Karlılığımızı zedeler fakat stratejik bir önemi varsa da riskleri şunlardır'' oluru ifade eder. CFO olunca aynı zamanda yönetici oluyorsunuz. İlaveten Türüng yönetici olduğumuzda önceki pozisyonlarımızdan öne çıkan bi farka değiniyor. İnsana dokunabilmek. Çünkü beraber çalıştığınız insanlarda bıraktığınız etkiler, onlarla olan iletişiminiz sizin esasında iş hayatınızı şekillendiriyor. Yönetici değilken bireyselsiniz ama yönetici olunca bireysel değil kümülatif, kollektif bir sorumluluk ve etki alanınız oluyor. Controlling'in küçük dünyasından çıkıp yöneticiliğe geçtiğinizde sadece bi alanın değil aynı anda Bilgi-İşlem, Tedarik Zinciri Yönetimi, Muhasebe ve Finans gibi farklı faklı alanlarında sorumluluğunu aldığınız kendi bilgi ve becerilerinizi de arttırdığınız bir döneme giriyorsunuz.

8

Aynı zamanda ilerde üst düzey yönetici olmak isteyen öğtencilere Türüng şöyle de bir tavsiye veriyor: ''Üst kademelere yükseldikçe, üst düzey yönetici olduğunuzda, şunun farkında olmalısınız ki altınızda çalışan herkesin  hatta dolaylı olarak onların ailelerinin sorumluluğu aslında sizin üzerinizde. Vermiş olduğunuz kararlardan birçok insanın hayatına etki edebiliyorsunuz. Finans direktörü olduğunuzda bazen, isteseniz de istemesenizde yapılması gereken ve doğru olan kararları vermek, bizzat uygulamak durumunda kalabiliyorsunuz. Bu sebeple her aşamada vermiş olduğunuz kararlar oldukça önemli ama yukarı çıktıkça bu kararların etki alanı da artıyor.''

 

7

Peki METRO'nun hacmi ne kadar? CFO lar ne kadar parayı yönetiyorlar?

Bugüne kadar belki METRO marketlerinden herhangi birine gitmeyeniniz vardır fakat bir üniversite kantininde yemek yemeyeniniz yoktur değil mi? Öyleyse METRO ile yollarınız çok kez kesişmiş oluyor. Ho-Re-Ca(Hotel, Restaurant, Catering) sektörünün büyük bir yüzdesiyle anlaşmalı olan METRO Cash&Carry  25 Ülkede faaliyet gösteren dev bir şirket. Satış hacimleri ise inananlara inanmayanlara direk birinci ağızdan net rakamı söylüyorum:) Hazır mısınız? Tam olarak 30 Milyar Euro. Yani şöyle düşünün: ''İzlanda'nın gayri safi milli hasılasının neredeyse iki katı.'' Türkiye'de ise satış hacmi 4.5 Milyar Türk Lirası.  Türüng işte bu parayı yöneten dev bir kadın.

Çok güzel bir konuşma yapıp bize bu mesleği anlatan sevgili Sinem Türüng' e ve METRO ailesine, bu organizasyonla bizi buluşturan İTÜ Ekonomi Kulübü'ne de teşekkür ederiz...

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.