Öğrenci Kariyeri Banner

Celal Şengör'ün Bizlere Tavsiye Ettiği Film ve Belgeseller

Celal Şengör'ün Bizlere Tavsiye Ettiği Film ve Belgeseller

Dünya'nın en saygın akademisyenlerinden öte yandan hali, tavrı ve fikirleriyle renkli bir kişilik olan Jeolog Prof. Dr. Celâl Şengör, verdiği röportaj videoda bizlere izlememiz gereken çeşitli belgesel ve filmler önerdi.


1- KRAKATOA: The Last Days


7arjWJqkpljoFyItWiCqgdXV3Ci


BBC Televizyonu'nun çektiği yarı belgesel tadında filmdir. Program, günümüz Endonezya'sı Sumatra ve Java adaları arasında aktif bir stratovolkan olan Krakatoa'nın 1883'de patlamasıyla ilgili dört görgü tanığı seçimine dayanmaktadır. Krakatoa'nın 1883 patlaması, tarihte kaydedilen (sadece 68 yıl önce Tambora Dağı'ndan sonra) en büyük ikinci volkanik patlama, 48 saatten daha kısa bir sürede 18 kilometreden fazla tephra patlaması ve yaklaşık 36.500 insanın öldürülmesidir. İki yıl önce bu bölgeyi araştırmış olan Hollandalı bir jeolog olan Rogier Verbeek (Kevin McMonagle tarafından canlandırılmıştır) ile ilgili bir altbölüm, püskürme sonrası araştırmasıyla modern vulkanolojinin temelini atmış, bilimsel bir dokunuş ve bilgisayarla üretilen faydalı bir haritayı eklemiştir. Film ayrıca, yıkıcı yanardağdan kaçmaya çalışan bir aile ve patlamayla denizde sıkışmış 100'den fazla yolcu taşıyan gemiyi ve gelişen olayları anlatıyor.


2- PLANET DINOSAUR (Dinozorların Krallığı)


1200x630bb

Yaşamış en inanılmaz canlılar olan dinozorları  hayata geçiren şaşırtıcı altı bölümlük bir seri. Dünyayı dolaşan en büyük katil olan Spinosaurus'dan muazzam deniz canavarı Predator X'e ve ölümcül  Majunasaurus'a - dinozorlar hayal ettiğinizden daha korkunç ve tuhaf. 3D grafik dünyasının inanılmaz teknikleri ile çarpıcı foto-dövüş sahnelerini birleştiren bu seri, size dinozorlar üzerine yepyeni bir bakış açısı kazandıracak. Tüm kıtalardaki en son paleontolojik keşiflere dayanarak acımasız ilişkilerinin hikayelerini anlatıyor.

3- GENIUS (Deha)

91a5x03V2WL._RI_

National Geographic Channel’ın senaryolu ilk projesi olan Genius, her sezonunda dünyanın birbirinden başarılı bilim insanlarını ve onların büyüleyici hikayelerini ekranlara taşıyan bir belgesel dizi. Genius'ın ilk sezonu Walter Isaacson’ın “Einstein: His Life and Universe” adlı kitabından uyarlanıyor. 1890'ların Münih ve Zürih'inde öğrenci olan Albert Einstein'ın alacakaranlık yıllarını anlatıyor.

4- ALEXANDER (Büyük İskender)

PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION.

Hepimizin bildiği Makedonya Kralı Büyük İskender, tarihte adı en büyük güce sahip komutanlardan biri olarak geçer. Askerlerini Pers İmparatoru’nun üzerine sürer ve onları sekiz yıl gibi bir süre içerisinde ortadan kaldırır. Yerine de büyük bir imparatorluk kurar. Cesareti, yönetme becerisi, ordularına hakimiyeti üzerine hakkında birçok hikayeler anlatılmaktadır. Bu film ise onun, hem hırslarını hem de aşk yaşamındaki duruşunu mercek altına alıyor. Bu büyük kahramanı ise Colin Farrell canlandırıyor.

5- L'ENFANT SAUVAGE (Vahşi Çocuk)

lenfant-sauvage

Yaşanmış bir olaydan esinlenilen 1970 yapımı film, 1798'de Fransa'nın Aveyron bölgesindeki bir ormanında; yürüyemeyen, konuşamayan, okuyamayan veya yazamayan bir çocuk bulunur. Pürüzlü Paris yaşamında uygarlık kanunları ile doğanın acımasız yaşam yasaları arasında dar bir fark olduğunu gören ana karakter Aveyron Victor'un hikayesini anlatmaktadır. Fransa'da yaklaşık 1,5 milyon bilet satan bu film, Celal Hoca'nın da favorilerinden biri.

6- CLOSE ENCOURTES OF THE THIRD KIND (Üçüncü Türden Yakınlaşmalar)

CE-MB-R4-_July_18_v2_2_rgb

1945’te esrarengiz bir şekilde kaybolmuş bir yolcu uçağı aniden Mojave Çölü’nde ortaya çıkar. Bu uçağın pilotu tanımlanamaz parlak bir nesneyle karşılaşır. Ve basit bir elektrik teknisyeni olan Roy Neary bir 'yakın karşılaşma' yaşar. Hatta gördüğünü iddia ettiği UFO’dan geriye bir de güneş yanığı hatıra kalır. İşini bırakıp evde tuhaf bir projeye gömülen Roy’da ise, ailesini endişelendiren bir hal vardır.

Roy yalnız değildir. Dünyanın bir çok yerinde insanlar belirli bir amaç için harekete geçmiş gibidir. Uzaylılarla müzik yoluyla iletişim kurulabileceğine inanan Fransız araştırmacı Claude ve çocuğunu esrarengiz bir şekilde kaybeden anne Jillian, UFO’larla karşılaşan sayısız insandan sadece ikisidir. Ve onlar da Roy gibi esrarengiz bir şekilde harekete geçmişlerdir.


Jaws’la kazandığı olağanüstü başarının ardından yönetmen Steven Spielberg'in yaptığı bu epey içsel film de gişede çarpıcı bir başarıya imza atmış.


7- STAR TREK ( Uzay Yolu Serisi)

Star-Trek-Crew

İnsanların galakside diğer bilinçli canlılarla birleşerek Birleşik Gezegenler Federasyonu'nu kurdukları, kurgusal bir 3. Dünya Savaşı sonrası bir geleceği tasvir eder.

Kahramanlar genelde fedakârdır ama zaman zaman sonuç almak için başka yollara baş vurabilirler. 1960'larda Orijinal Seri'de ve diğer seriler de olduğu gibi hikâyelerdeki çatışmalar ve politik boyutlar günümüz olaylarını yansıtır. Dizilerdeki emperyalizm, sınıf kavgası, ırkçılık, insan hakları ve teknolojinin etkileri gibi konular ilk yayınladıkları zaman olduğu gibi bugün de yankılanmaktadır.


8- THOSE MAGNIFICENT MEN IN THEIR FLYING MACHINES (Cesur Pilotlar)

THOSE MAGNIFICENT MEN IN THEIR FLYING MACHINES [BR 1965] Date: 1965

20. yüzyılın başlarında İngiltere'de Daily Post adlı bir gazete tirajını arttırabilmek için Londra ile Paris arasında uçaklarla yapılacak bir yarışma düzenler ve ortada bir de £10.000 tutarında para ödülü vardır. Ödülün cazibesi dünyanın dört bir yanından pilotları yarışmaya çeker. Cesur Pilotlar  1965 Birleşik Krallık yapımı filmdir. Özgün adı: "Those Magnificent Men in Their Flying Machines or How I Flew from London to Paris in 25 hours 11 minutes" tür.

Kaynak: Youtube "Flubs Club" Kanalı  12


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.