Öğrenci Kariyeri Banner

Çağımızın Hastalığı “Sosyal Medya” ve Gelişim Dönemleri

Çağımızın Hastalığı “Sosyal Medya” ve Gelişim Dönemleri
Sosyal medya insanların vakitlerini geçirdikleri, işlerini hallettikleri ve sohbet amaçlı kullandıkları yani birçok amacın yerine getirildiği bir alandır. Bu alanın oluşumunda ise çok değişik evreler ve zamanlar olmuştur. Kısaca değinecek olursak 1971 yılında ilk mail atılarak sosyal medyanın tarihsel gelişimi başlamış bulundu. Sonrasında ise internet sitelerinde sürekli kullandığımız “www” yani “World wide web” 1991 yılında ortaya çıktı. Bundan 3 yıl sonra ise ilk blog kuruldu. Takip eden ertesi yıl ise MIRC ve ICQ ortaya çıktı. 1996 yılında ise “Ask.com” arama motoru kuruldu. 1999’da ise bloglar için bir gelişim meydana geldi ve Blogger kuruldu.

how-to-effectively-use-social-media-for-business-1920x800

2000’li yıllara yani geçmişteki 10-15 yıllık sürece baktığımızda ise daha tanıdık sitelerin ve sosyal medya uygulama, ağlarının karşımıza çıktığını görmekteyiz. 2000 yılında insanların bilgi kaynağını oluşturan Wikipedia sitesi kurulurken bundan 3 yıl sonra ise Wordpress kuruldu. Sitelerin ana kaynağı gibi bir işlevi bulunan Wordpress ile beraber aynı yıl Linkedln kuruldu. Linkedln ile iş hayatında bulunan bireylerin kendilerini tanıtmalarına fırsat tanındı. Bundan bir yıl sonra ise Facebook ve Myspace kuruldu. Hepimizin yakından bildiği Facebook ise bireylerin sosyal medyada çeşitli eylemlerde bulunabildiği ve kendilerini tanıtabildiği bir araç haline geldi ki şu an milyonlarca kullanıcısı bulunmaktadır. Aynı yıl Digg adlı haber sitesi ve Flickr kuruldu. 2005 yılında ise Youtube aktif hale getirilirken Reddit adında haber sitesi yayınlandı.

twitter-292994_960_720

2006 yılında Facebook’un en önemli rakiplerinden biri olan Twitter sosyal medya dünyasına girerken 2007 yılında Tumblr tanıtıldı. 2009 yılında ise Pinterest kuruldu fakat 2010 yılına kadar resmi bir tanıtımı yapılmadı. 2004’te kurulan Facebook’un belki de en önemli işlevlerinden olan “Beğen” butonu bu yıl kullanılmaya başlandı. Ayrıca yine 2009 yılında Foursquare adında yer bildirimi için elverişli olan bir sosyal medya aracı sosyal medya dünyasına adım attı. 2010 yılında Facebook, Twitter’dan sonra İnstagram da sosyal medya dünyasına giriş yaptı. Bu yıllardan sonra artık biraz daha mobil de de kullanılabilen araçlar sosyal medya dünyasına girmeye başladı. 2011 yılında Snapchat, 2012 yılında Vine, 2015 yılında ise Periscope ve Scorp adlı uygulamalar kullanılmaya başlandı.

tree-200795_960_720

Bu gibi gelişmelerle şu an en çok kullandığımız alanlardan biri haline gelen sosyal medya bizi ve çevremizdeki insanları yönlendirmekte; hayatımızın merkezi konumuna gelmektedir. Sosyal medya insanlar için belirli amaçlarda önemlidir fakat unutulmamalıdır ki reel çevre içinde yaşadığımız dünya ve bu dünyada yaşamak bize belirli sorumluluklar getirmektedir. Yani bireyler sosyal medyayı aşırıya kaçmamak suretiyle kullanmalı ve kendilerinin gerçek hayatta yapmaları gereken sorumlulukları yerine getirmelidir. Sosyal medya bir amaç değil sadece bir araç olmalıdır. Bu konu da ise bireylere yoğun bir görev düşmektedir. Özellikle çocuk sahibi olan bireylerin çocuklarına internet ve sosyal medya kullanımı konusunda belirli bir program dahilinde düzen oturtması, okullarda sosyal medyanın aşırı derece kullanımının zararlarına ilişkin kreatif bilgilerin verilmesi, devletin kamu spotları ile çocuk ve gençlerin sosyal medya kullanımına ilişkin yararlı bilgileri paylaşması gibi uygulamalar yapılarak sosyal medya ve bağımlılığına ilişkin önlemler alınabilir.

Özel İçerik: Umut SOLMAZ

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.