Öğrenci Kariyeri Banner

Buluşunuzu Milyar Dolarlık Bir Başarıya Dönüştürmenin Kitabı: Snapchat ve Hikayesi

Buluşunuzu Milyar Dolarlık Bir Başarıya Dönüştürmenin Kitabı: Snapchat ve Hikayesi
Bir milyoner olmayı bile hayal bile edemeden milyonlarca engelle karşılaşırsınız. Her girişim gibi Snapchat de birçok engele takıldı ve sonunda insanların en çok tercih ettiği sosyal medya uygulamalarından biri olmayı başardı. Mark Zuckerberg’in Snapchat’i 3 milyar dolara devralma teklifine “hayır” diyen adam olarak tanınan Snapchat’in yaratıcısı ve kurucusu Evan Spiegel ise Snapchat için şu sözleri söylüyor: “Evet değerliyiz çünkü; dijital iletişimin doğasını değiştirdik.” Bu kimilerine göre bir kibirli bir genç girişimcinin, kimilerine göre ise genç yaşta olan bir dehanın sözleri. Özellikle gençler tarafından çokça kullanılan uygulama, Snapchat ve onun ortaya çıkış öyküsüne bir bakalım:

Honorees and Founders of Snapchat Evan Spiegel (L) and Bobby Murphy arrive at the Time 100 gala celebrating the magazine's naming of the 100 most influential people in the world for the past year, in New York April 29, 2014. REUTERS/Lucas Jackson

Stanford Üniversitesi 2011 yaz döneminde Evan Spiegel ve Bobby Murphy adındaki iki sıkı arkadaş kendi kendini yok eden video ve fotoğraflar üzerine bir mesajlaşma uygulamasıyla ilgili ilk prototip üzerinde konuştu. Spiegel uygulama ismi olarak Snapchat’i seçti ve sınıflardan birinde bunu arkadaşlarıyla paylaştı ama kimse umursamadı. Her girişimci gibi o da vazgeçmedi ve dört yıl sonra ise ana fikri kendini silen mesaj olan 16 milyar dolarlık değerlemeye sahip olan bir şirketin sahibi oldular. Başlarda bu gelişim baya zaman aldı. İlk olarak kış döneminde uygulamayı sadece 20 arkadaşları için kullanıma açtılar. Haftalar sonra uygulama balon etkisi yarattı ve kullanıcı sayısı giderek arttı. Spiegel’in annesi onun liseden arkadaşı olan kuzenine söyledi ve söylenti aldı başını gitti. Herhangi bir kanıt bırakmadan istediğini paylaşma özelliği insanlara gayet mantıklı gelmişti. En azından birileri ekran görüntüsü alıp paylaşmadığı sürece kanıt olmayacaktı.  2013 yılından Spiegel New York Times’a verdiği röportajda şunları söyledi: ‘Sosyal medyanın ne kadar kötü olduğunu uygulamamızın başarısından anladık’. Bunu söylediği zamanlarda uygulama üzerinde günlük 400 milyondan fazla görsel paylaşımı yapılıyordu. Bu rakam Instagram veya Facebook’takinden bile fazlaydı. Los Angeles’tan çıkan Snapchat’in istatistiklerinden birkaçı ise şu şekilde:

Snapchat’in gsnp2ünlük 173 milyon aktif kullanıcısı var. (12.08.2017)

Snapchat’te günde 10 milyar video görüntüleniyor. (22.01.2017)

Snapchat’te her saniye 20,000’den fazla fotoğraf paylaşılıyor. (2017)

Snapchat kullanıcılarının %45’i, 8-24 yaş arasında. (22.01.2017)

Snapchat’in şirket değeri: 15 milyar dolar. (13.03.2015)

Her gün 400 milyon snap atılıyor. (20.11.2013)

Snapchat’in Ağustos 2015 itibariyle 330 çalışanı var.

Snapchat kullanıcıların %70’ini kadınlar oluşturuyor.

 

 

 

Şimdi ise Snapchat, bu başarı hikayesini, başından geçen tüm zorlukları ve daha fazlasını ayrıntılı bir şekilde Evan Spiegel’in ağzından, gazeteci Billy Gallagher’in kaleminden 13 Şubat 2018’de çıkacak olan “How to Turn Down a Billion Dollars: The Snapchat Story” kitabında anlatılıyor.  Gallagher, Silikon Vadisi'nin en sıcak başlangıçlarından birinin yükselişine giriyor. Ve şirketin bilinmeyenlerini biz okuyuculara aktarıyor. Amazon tarafından Türkiye’ye de gönderilecek olan kitap şimdiden herkes tarafından merakla bekleniyor. Kitaba bakmak isteyenler için link: https://www.amazon.com/How-Turn-Down-Billion-Dollars/dp/1250108616/

Untitled-1
KAYNAK

KAYNAK

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.