Öğrenci Kariyeri Banner

Bu CEO'lar Nereye Gidiyorlar?

Bu CEO'lar Nereye Gidiyorlar?
2019 yılı hepimiz için şaşırtıcı istatistiklere konu olan bir yıl olarak devam ediyor. Yılın sonlarına yaklaşırken yine şaşırtıcı bir bilgi edindik. Özellikle Ekim ayında hızlanan CEO değişimleri, son yılların en çok CEO değişimine sahne olan yıl olmasına neden oluyor. Görevden ayrılan ve alınan CEO sayısı, 2008’den beri en yüksek rakama ulaştı. Şu ana kadar 1160’ın üstünde CEO görevinden ayrılmış oldu.
 



CEO değişimi açısından 2019 yılını farklı kılan bir diğer unsur ise küresel ölçekte bilinen markaların CEO’larında yaşanan değişim oldu. eBay, McDonald’s, Samsung, HSBC, Nike, Nissan, HP gibi markaların CEO’ları değişti.

Uzun yıllardır CEO koltuğunu koruyan Nike CEO’su Mark Parker ve McDonald’s CEO’su Steve Easterbrook gibi isimlerin görevden ayrılması da bazı markalarda bir devrin kapanması olarak nitelendirilebilir.

gfdf

Neden değişiyorlar?:

2019 yılındaki CEO değişimleri genel olarak 2 nedene dayandırılıyor:

  • Birinci neden, CEO’ların yaş haddi veya misyonlarını tamamlamaları gibi sebepler. CEO’ların yaşça genç ve farklı planları olan CEO’lara yerlerini bıraktığı bir yılı yaşıyoruz.

  • İkinci neden, markaların hedeflerini yakalayamaması. Kötü ekonomik performans, performansın sabit kalması veya azalması gibi nedenlerden ötürü CEO değişimleri yaşanıyor.


hfgv

Değişimin en çok görüldüğü sektör hangisi?

ABD menşeli teknoloji işletmelerinde Ekim ayı verilerine göre 159 CEO görevden ayrıldı. Bu sayı aynı ayın bir sene öncesine göre %21 artış gösteriyor. Rekabetin diğer sektörlere oranla daha yüksek olduğu bu sektörde değişimler daha hızlı ve sık meydana geliyor.

Kadın CEO'larımızın Sayısında Bir Artış Var Mı?

CEO pozisyonunun erkek egemen bir pozisyon olduğunu söyleyebiliriz. Ne var ki, MBA programları başta olmak üzere lisans üstü eğitimden mezun olan kadın yönetici sayısında artış yaşanıyor. Liderlik özelliği ön plana çıkan ve ayrıntılara daha çok dikkat eden yöneticilerin CEO pozisyonu için avantajlı olduğu iddia ediliyor. Bu niteliklere sahip kadın yönetici adaylarının ileride artacağı tahmin ediliyor.

KAYNAK


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.